Reklama

Reklama

Píše sa rok 2003. Trojnásobný vrah Marcus Wright (Sam Worthington) čaká v cele smrti na vykonanie rozsudku, keď ho vyhľadá na smrť chorá vedkyňa Dr. Serena Koganová (Helena Bonham Carter) zo spoločnosti Skynet a ponúkne mu čosi ako druhú šancu - má podpísať zmluvu, ktorou po poprave daruje svoje telo vede. Keďže Marcus už na tomto svete nemá čo stratiť, súhlasí... O pätnásť rokov neskôr, stroje vládnu vyľudnenému svetu, keďže v ľútom boji o moc väčšinu ľudstva cielene vyvraždili. Len hŕstka vystrašených preživších v čoraz menších skupinkách bojovníkov odboja ešte verí, že spoločnými silami dokáže osud ľudstva zvrátiť. Jedným z nich je i ostrieľaný veterán John Connor (Christian Bale). Odboj narýchlo pripravuje veľký útok na centrálu Skynetu, pretože už v podstate nemajú na výber, pretože ich protivníci v horizonte pár dní chystajú preventívny úder proti ich veliteľstvu, a to by odboj ako taký mohlo úplne pochovať. Keď vyjde najavo, že na zozname osôb, ktorých sa chce Skynet čo najskôr zbaviť, figuruje na prvej priečke mladík menom Kyle Reese (Anton Yelchin), John sa rozhodne konať na vlastnú päsť, aby ho zachránil – a spolu s ním i budúcnosť. Kyle je totiž (teda jedného dňa bude) Johnov otec! (TV Markíza)

(viac)

Videá (18)

Trailer 3

Recenzie (1 900)

tron 

všetky recenzie používateľa

Zbožňujem túto sériu a to vrátane dielov, ktoré zvyknú vo všeobecnosti bývať považované za nepostačujúce (T3, Genisys), ale toto ma fakt nebavilo, ba až ma to dokonca otravovalo. Po akčnej stránke som sa tešil na kus mäsa, ktoré  McG tak skvele zvládal navariť v oboch Charlieho anjeloch. Keď som sedel v kine na dvojke, hovoril som si: "aké by bolo super, kebyže frajerovi niekto dá 100 miliónov na nekomediálny akčný veľkofilm". Nuž, dal... a dopadlo to strašne. Rozhodnutie (konečne!) pozrieť sa do budúcnosti, kde už aktuálne prebieha vysiľujúca vojna ľudstva so strojmi, pričom sa nedá povedať, že by ľudstvo vyhrávalo, je skvelé. Výsledok však žiaľ nie. Po pleci potľapkávam snáď len kameramana Shanea Hurlbuta, ktorý snímke dodal pôsobivý vojnovo-dezolátno-sivý nádych. V celom filme ma naplno zaujala iba 10-sekundová (!) sekvencia, v ktorej Worthington demolačnou guľou zlikviduje lietajúcu hliadku. Vyložene zlý kasting (totálne priemerný Worthington, Yelchin sa do úlohy mladého Kylea Reesa žalostne nehodí, Michael Ironside a Helena Bonham Carter boli strašní, že v tom hrá Bryce Dallas Howard som zistil až po hodine a čo sa arogantného Balea týka, tak dospelého Johna Connora som si vždy predstavoval všelijako, ale určite nei takto). T4 je ako jedna z jeho úvodných scén: Bale letí v lietadle, zrazu skočí do rozbúreného (!) nočného (!!) oceánu (!!!), strih, sedí v ponorke (????????). Neviem, možno ak by si tvorcovia nechali šokujúci twist ohľadom Worthingtona na koniec, dal by som 3*. Ale nedali a ukážkový šokujúci záverečný twist nepochopiteľne vykecali v polovici filmu. Ľudia boli na značku zvedaví a poňať ju ako vojnový veľkofilm nebol vôbec od veci, ale do praxe sa to proste režisérovi nepodarilo dostatočne atraktívne pretaviť, snímka síce zarobila na celom svete pekných 371, ale pri rozpočte 2OO miliónov žiadny zázrak. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Je neuvěřitelné, jak nezastavitelný vývoj mění pohled na film i filmařinu samotnou, protože kdybych patnáct let zpátky viděl tu scénu útoku na čerpací stanici, tak s prázdnými důlky marně hledám po hmatu oči na podlaze. A teď? „Pane jo, dobrý.“ pomyslím si a jede se dál. Vykreslení bezútěšného postapokalyptického světa na výbornou (jsem zvědav, jak se s tím popasuje Hillcoat ve filmové adaptaci McCarthyho Cesty), stejně tak do sedačky zarážející a invenčně natočené akční sekvence. Objeví se sice pár nelogičností, ale ty lze vždycky v žánru sci-fi když ne vysvětlit, tak alespoň odpustit. Vždyť i mistr tesař Cameron se párkrát utnul a proto mě překvapuje, kolik se zde najednou vyrojilo bodavých kritiků logiky příběhu a fundovaných odborníků přes problematiku časového paradoxu. Přestože poškozena velkým množstvím scénáristů a krácením ve střižně, má třeskutá jízda Terminator Salvation můj kredit. Už jen proto, že McG vrátil do kultovní ságy boje o budoucnost alespoň trochu temné cti a slávy. ()

Reklama

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Etalon Sci-Fi žánru, který opticky klame na oko velmi dobrým vizuálním kritériem, který se snaží navázat na předchozí díly. Bohužel se předchozích dílů ani trochu nedotkl. McG asi předchozího TERMINÁTORA nikdy neviděl. Scénáristická zmatenost, která se nepřiblížila ani nenavazuje na formu Camerona a Mostowa (i když následovat, nebo se filmově přiblížit k těmto režisérům není vůbec jednoduché). Mcg vytvořil popcornový potenciál, bez výraznějších postav. Vizuálně diváka otupí bez jakékoliv myšlenky, nebo propracovanosti scénáře. McG předchozího TERMINÁTORA zametl pod stůl a vytvořil divákovy nostalgii prvních TERMINÁTORŮ, které nám moc chybí už v polovině SALVATION. ()

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

Film nese chybu ve svém názvu., Tohle není žádný čtvrtý díl Terminátora, nic z něj nezbylo kromě několika hudebních doprovodů a pro mne nejlepší scéna, kdy ve finále vyleze z nějaké mrazničky (digitální) Arnold ... Jinak prostě mi to spíš připomínalo takový vyspělejší jako by Cloverfield, kde nevíte odkud co přiletí, přistane, spadne, střelí ... Je to akční, strašně akční, ale totálně prázdné ... Dobřem, to si můžu pustit nějaký demo na PC u nějaké videohry a mám to to stejný. Tohle má naprosto nulovou atmosféru a hraje se JEN na efekty, které jsou sice špičkové, ale když já raději toho oldschoolového klasického Ramba 4, kterému tohle nesahá ani po kotníky ... Podívaná pěkná (v kině), ale s Terminátorem to nemá nic společného ... ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Salvation je jeden velky paradox. Jednak je od uvodu (titulky) az po posledny zaber (hlaska "There's no fate but what we make for ourselves") prespikovany odkazmi na Camerona, na druhej strane takmer vylucne prave okopirovane momenty / sceny su na celom filme najlepsie.Tych (eufemisticky povedane) narazok je tam fakt neurekom, takmer v kazdej druhej scene - od zjavnych az po takmer podprahove. A ak sa nahodou nekopiruju prve dva diely sagy, tak spominame na Mad Maxa, Aliens (znova Cameron!), Blade Runnera, Vojnu svetov, Pitch black (hlavne jednym hudobnym rifom)... . Ukazkovym prikladom vyssie napisaneho je sekvencia uteku pred Harvesterom az po jej parcialne zakoncenie na moste. Dielce motivy, snimanie, rakurzy, radenie zaberov az po zvukovu intonaciu fazovania napatia - dokonala kopia nahanacky v protipovodnovych kanaloch LA v T2. V rovine stylu tak Salvation neponuka vobec nic nove, nenadvazuje a nerozvija predchadzajucu paletu, ale iba sprosto kopiruje (hoci zrucne). V rovine pribehu je to uz lepsie - je tu snaha posunut pribeh dalej, hoc znova je vysledok velmi rozpacity. Linia Marcusa a projektu Angel ma nesporny potencial. Skoda vsak, ze v prvej polovici filmu su naznaky a motivy viazuce sa k Marcusovej postave vacsinou nicene tazkopadnymi preslovmi a dialogmi. V druhej polovici filmu potom destabilizacnu ulohu prebera samotny dej, plny zbrklosti a kopiacich sa nelogickosti / protireceni (korunuje tomu nasadzuje posledna dvadsat a daco minutovka). Apropo samotny Bale - castokrat mu vytykana nevyraznost a dvojpolohova skala emocnych prejavov - mne osobne k postave, ktoru uz od destva obklopuje pesimisticka vizia sveta, sadne dokonale. Connor je vojensky vychovany, emocne ziveny hlavne negtivnymi emociami. 4-5/10. ()

Galéria (134)

Zaujímavosti (65)

  • První film ze série, který získal přístupnost PG-13 (předchozí filmy měly přístupnost R). Z filmu byla vystřižena scéna, v níž se pilotka Blair Williamsová (Moon Bloodgood) ukáže nahoře bez. Tato scéna se objevila až v režisérském sestřihu. (c.tucker)
  • Rovnako ako v predchádzajúcich dieloch, aj v tomto stvárnil Johna Connora (Christian Bale) opäť iný herec. (ČSFD)
  • Při natáčení v létě 2008 Christian Bale (John Connor) slovně napadl kameramana, který narušil jeho herecký výstup při vypjaté scéně, když přenastavoval světlo. Nahrávka plná nadávek později unikla na internet. Bale se za své chování později veřejně omluvil. (HellFire)

Súvisiace novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (viac)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (viac)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (viac)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (viac)

Reklama

Reklama