Reklama

Reklama

VOD (1)

Sierra Leone, píše sa rok 1999. V tejto divokej západoafrickej krajine už dlhé roky zúri ľúta občianska vojna – tak dlho, že už pomaly prestáva byť jasné, kto je v nej na strane Dobra a kto Zla... Tieto masakre financujú všemocní vojnoví diktátori, predovšetkým zo ziskov z ilegálneho obchodu s diamantmi. Nuž a práve túto desivú kulisu využíva bývalý žoldnier Danny Archer (Leonardo DiCaprio) zo Zimbabwe pri svojich špinavých obchodoch: vymieňa totiž diamanty za zbrane! Jedného dňa sa Danny v otrasnom väzení, do ktorého sa dostal za pašovanie, dozvie o tajomstve dobrosrdečného rybára Solomona Vandyho (Djimon Hounsou) z kmeňa Mende, ktorého pred časom odtrhli od rodiny, zotročili a prinútili pracovať v diamantových baniach, v ktorých našiel a riskujúc vlastný život ukryl vzácny drahokam. Hoci sú obaja Afričania, ich pôvod a životná situácia by ani nemohli byť rozdielnejšie. To je však razom zabudnuté, keď ich spojí rovnaký cieľ: nájsť a speňažiť onen neobvykle veľký a mimoriadne vzácny drahokam - ružový diamant! Ten by totiž mohol zmeniť ich životy – ale tiež znamenať ich smrť... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (1 083)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $100miliónovTržby USA $57,377,916Tržby Celosvetovo $171,407,179Tržby za predaj DVD v USA $62,802,343 //počet predaných kusov 3,607,674║ Skoro nenápadný režisér Edward Zwick je vždy zárukou kvality a pri tejto dráme o krvavých diamantoch tomu nie je ináč. Tento snímok sa stáva miestamy až nehorázne silnou sondou do života Afričanov v Sierra Leone v roku 1999, kde sa s ťažby diamantov postupne stala krvavá čistka medzi povstaleckou organizáciou RUF a chudobnými obyvateľmi v zapadlých osádkach či aj v samotnom meste. Zwickov pohľad na danú vec nám priblíži dejová línia, kde žoldák v podobe Leonarda DiCapria nás prevedie naprieč peklom len aby získal svoje vykúpenie z Afriky v podobe vytúženého diamantu... vo filme je veľa silných momentiek, pri nich si človek musí uvedomiť, kde a v akom svete žijeme a ako nechcene "my dobrý" podporujeme určité krvavé cykly biznisu. Film nám ponúka určitý žánrový mix akčného dobrodružstva zmiešaný s drámou, čo by na prvý pohľad mohlo pripadať ako zlý nesúlad ale opak je pravdou a príbeho nakoniec vznikla pestrá strhujúca súhra, ktorá sa musí brať úplne vážne. A tým pádom sa nedá povedať, že by to bol len nejaký film s pokojnou témou, kde o nič podstatné nejde. V určitých dejových rovinách sa tu odohrajú silné emociálne scénky ako tomu bolo aj vo filme Hotel Rwanda. V hereckom obsadení sa výborne zaskvel Djimon Hounsou, ktorý je pôvodom Afričan a sám na vlastnej koži zažil aké ťažké je tam žiť, k tomu ho dopĺňajú "priekupnik diamantov" Leonardo DiCaprio a "fotoreportérka" Jennifer Connelly, takže táto trojica vytvorila súhru silne vystužujúcu dramatický príbeh. /videl v kine: 100%/ ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Vizuálně vytříbená podívaná, která by v lidech chtěla probudit ono příslovečné mrazení v zádech. Bohužel ukázat v dnešní době už nestačí, takže se "chladná páteř" nekoná. Chce to víc. A takové trailery v tom byli lepší (jeden z nich bych dokonce zařadil do zlatého trailerového fondu). I tak Zwik odvedl perfektní práci. Už dlouho jsem neviděl tak nádherně natočené scenérie (lokace, příroda). Po herecké stránce smekám před skvělým Hounsouem, nádhernou Jennifer Connelly a obzvláště před DiCapriem, který mě hodně mile překvapil. Jsou to poctivé 4 hvězdy a pokud se Edward Zwick bude ubírat takovým směrem rozhodně si jeho snímky nenechám ujít. ()

Reklama

Shit 

všetky recenzie používateľa

Fakt naprosto skvělej a strhující film, kterej jede na hodně akční a svižnou notu a až potom na politickou kritiku, která tomu ale zase dodá takovej punc kvality i pro kritiky, potažmo ty který si potrpí na drama. Co se týká herců, tak Leonardo, ač to neni nějakej drsňák, tak je výbornej a člověk mu tu drsnou image i celkem věří, vedle něj stojí snad ještě lepší Djimon Hounsou a jako třešnička na dortu je tady Jennifer Connelly. Pro mě je tohle docela velký a příjemný překvapení, jelikož sem se tomu docela dlouhou dobu vyhýbal a teď vidim, že to byla ukrutná chyba, ovšem ten klišoidní závěr od nalezní diamantu si to teda mohlo odpustit, jinak by to bylo o hvězdičku víc ()

Dever 

všetky recenzie používateľa

Soundtrack James Newton Howard: 1. Blood Diamond Titles - James Newton Howard ,2. Crossing the Bridge - James Newton Howard ,3. Village Attack - James Newton Howard ,4. Ruf Kidnaps Dia - James Newton Howard ,5. Archer Solomon Hike ,6. Maddy & Archer ,7. Solomon Finds Family ,8. Fall of Freetown ,9. Did You Bury It? ,10. Archer Sells Diamond ,11. Goodbyes ,12. Your Son is Gone ,13. Diamond Mine Bombed ,14. Solomon's Helping Hand ,15. G8 Conference ,16. Solomon & Archer Escape ,17. I Can Carry You ,18. Your Mother Loves You ,19. Thought I'd Never Call? ,20. London ,21. Solomon Vandy ,22. Ankala (as used in the film Blood Diamond), song ,23. Baai (as used in the film Blood Diamond), song ,24. When Da Dawgs Come Out to Play (Album Version) (As used in the film Blo , ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Leonardo hrál dobře (k tomu se vrátím), příběh ale drhne. Jakoby se scénárista ani nepokusil vymyslet něco nového, proč taky, že? Takže se zde dočkáme mnohých scén, při kterých jsem měl nutkání říct "Tohle už jsem někde viděl". Ale na druhou stranu musím vyzdvihnout kameru, střih a hudbu. Ta poslední opravdu potěšila, hlavně při závěrečných titulcích. A teď k Leovi: Myslím, že by měl větší šanci na Oscara spíše za film Skrytá identita (samozřejmě z téhož roku). Tady mi přišel takový nijaký, v Identitě ale válel. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby jej nominovali za Identitu. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (23)

  • Syn Solomona (Djimon Hounsou) se jmenuje Dia, což v jazyku Krio, který se používá v Sierra Leone, znamená "drahý". (don corleone)
  • Kapitán Poison (David Harewood) během brainwashingu dětských vojáků Diovi cituje Foday Sankoha, což byl jeden z nejvyšších vůdců rebelské RUF, kterého v roce 2000 odsoudili za neuvěřitelně brutální zvěrstva k doživotnímu trestu. Mnoho let si ale neodpykal, v roce 2003 zemřel na mozkovou cévní příhodu. (Nick321)

Súvisiace novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (viac)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (viac)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (viac)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (viac)

Reklama

Reklama