Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia muzikálu s jánošíkovskou tematikou. Táto hra, ktorú naštudoval režisér Karol Zachar a choreograf Štefan Nosáľ, mala v Slovenskom národnom divadle mimoriadny úspech. (oficiálny text distribútora)

Zaujímavosti (5)

  • V SND mal muzikál premiéru 19. októbra 1974 a s prestávkami sa hral takmer 30 rokov. Prvá prestávka prišla v roku 1983 po 191. repríze, keď Ernest Bryll kritizoval režim a vystúpil zo strany. Inscenácia sa ihneď prestala v Československu hrať. Po istom čase sa vrátila na scénu, lenže Bryll emigroval. V roku 1991 sa SND rozhodlo muzikál opäť obnoviť. Slávnostná derniéra sa konala v roku 2002. (krasomama)
  • Spevohra Na skle maľované mala premiéru v roku 1970 vo varšavskom Poľskom divadle. V československej premiére ju uviedlo o dva roky neskôr Státní divadlo Brno - pod názvom "Zbojníci a žandáři". Diváci na Slovensku sa s pôvodným muzikálom zoznámili v roku 1972, keď ho do Bratislavy prišlo odpremiérovať Štátne divadlo J. Slowackého z Krakova. (krasomama)
  • Choreografiu robil Štefan Nosáľ - zakladateľ, umelecký vedúci a choreograf folklórneho súboru Lúčnica. (Smok)

Súvisiace novinky

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (viac)

Reklama

Reklama