Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jack DiNorscio sa po obvinení z obchodu s drogami rozhodol pred súdom obhajovať sám. Nasledoval súdny proces, ktorý trval 21 mesiacov a na jeho konci bolo veľmi prekvapivé rozhodnutie poroty, ktoré sa týkalo nielen Jacka, ale aj jeho spoluobvinených. Režisérsky veterán Sidney Lumet sa týmto filmom vrátil do prostredia, ktoré mimoriadne presvedčivo stvárnil už vo svojom prvom filme Dvanásť rozhnevaných mužov (1957) a do hlavnej úlohy Jacka DiNorscia prekvapivo obsadil Vina Diesela, dovtedy známeho len ako predstaviteľa akčných úloh. Vin Diesel ponúknutú príležitosť využil naplno a po osobnom stretnutí s DiNorsciom vytvoril presvedčivý portrét človeka, ktorý dokázal sám zvrátiť priebeh zdanlivo vopred jasného procesu. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (274)

genetique 

všetky recenzie používateľa

No ja sa stavím, že keby bol toto Vinov prvý film a diváci by ho nemali zafixovaného inak, tak v mnohých prípadoch by boli hodnotenia vyššie. Ale tí ktorí videli 'Boiler Room', si určite povedia, že to teda nebola len náhoda, že Vin, keď chce, tak dokáže. Áno hrať! Príjemne a s ľahkosťou. A k filmu len toľko, že spracované to mohlo byť aj napínavejšie, dramatickejšie. Režijne však kvalitné, oslovila ma kamera. Atmosféra je odľahčená drsnou kriminálkou, ktorej záver nemohol byť divácky príťažlivejší. 80%. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Sidney Lumet má se soudními dramaty svoje zkušenosti a leckdo vnímá tenhle kousek jako přímou návaznost na legendární 12 rozhněvaných mužů. Lumet patrně chtěl svůj film pojmout jako hold americkému soudnímu systému založenému na funkci laických porot rozhodujících o vině a nevině - podobně jako svou uznávanou klasiku. Přinejmenším pro mě ale představuje tenhle snímek pravý opak, tzn. varování před fungováním laických porot, které se velice snadno dají zmanipulovat, a advokáti ve snaze na ně zapůsobit mění soudní síň ve frašku. Necítil jsem žádné sympatie k hlavnímu hrdinovi, který, jak správně podotkl žalobce, není spolu s ostatními obviněnými ničím jiným než bezohledným zločincem a soudní verdikt považuju za výsměch pojmu spravedlnost. Navíc více než dvouhodinová stopáž je pro prostředí jediné soudní místnosti přece jen příliš. Někoho možná nadchne fakt, že oblíbený hrdina akčních filmů se dokáže taky slušně vypořádat s charakterní rolí, ale v tomhle případě jsem už dávno věděl, že Diesel hrát umí a využívat ho výhradně v blbých akčních filmech je trochu škoda. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všetky recenzie používateľa

Předposlední film Sidneyho Lumeta pojednává o soudním procesu založeném na skutečných událostech. I přes fakt, že se jedná o hodně komorní konverzační drama však nestíhá nudit a až na trochu výstřední volbu hudebního podkladu nemám nejmenší výčitky. Lumet totiž vystihl atmosféru přesvědčivě a celkově i přes absenci větších hvězd ( Vin Diesel ukazuje, že i bez svalů má charisma na rozdávání a Peter Dinklage dává v podstatě zapomenout všem těm upištěným parodickým liliputům co hraje bězně) a trochu problematický rozjezd film zaujme a nepustí. Působivé je to o to víc, že velká část výpovědí je založena na skutečných záznamech. Dlouho už jsem neviděl lepší soudní drama. ()

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Film ako taky hodnotim bezpecnymi 3*. Sceny zo sudnej siene su dostatocne dramaticke a Vin Dieselove vystupy dostatocne vtipne na to, aby sa divak na filme bavil. V.D. je v pohode, clovek by mu tu zozral asi vsetko, ostatni herci nezaostavaju a ani ho nepredchadzaju. Avsak ako vravim, film ako taky. Ina vec je, samotny pripad, kedy banda mafianov, zodpovedna z najrozmanitejsej plejady zlocinov, je oslobodena vdaka porote unavenej zo za vlasy pritiahnutej obzaloby a nadopovanej vystupmi charizmatickeho "pseodohrdinu". Americky porotny system v trestnom prave sa moze zdat byt spravodlivy, avsak za urcitych (filmom prezentovanych) podmienok absolutne nedostatocny. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Ešte pred niekoľkými rokmi som ľutoval, že favorizovanejším kandidátom na trón Kráľa akčného žánru sa stal pred Vinom Dieselom skôr Dwayne Johnson (i keď, to je diskutabilné...), ale nech si to len The Rock nechá, pretože zrejme nikdy nebude schopný a hlavne ochotný riskovať tak, ako Vin Diesel. Ten milo robí všetko preto, aby svetu ukázal, že nie je len tupý búchač. Že na to má, potvrdil v mojich očiach predovšetkým až práve úlohou mafiána, ktorého Boh opustil a Satan sa zľakol. Musím povedať, že som od takejto kombinácie žánrov nič dobré nečakal a pozrite, sladký filmový život. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (8)

  • Giacomo DiNorscio zemřel 14 listopadu 2004, během natáčení filmu. (CliffLee)
  • Dvouhodinový film amerického režiséra Sidneyho Lumeta mapuje nejdelší mafiánský proces v historii Spojených států amerických. (duklak2)

Reklama

Reklama