Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem let brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (286)

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Kdysi dávno na HBO jsem z tohohle filmu byla nadšená, včera večer jsem si ho po letech zopakovala a pozitivní dojmy přetrvaly. Teda tak pozitivní dojmy, jaké může vyvolat film o skutečné postavě ruské historie, která má na svědomí desítky brutálně zavražděných dětí. Televizní zpracování "Občanu X" nijak neuškodilo - prostředí působilo autenticky jako "blahobytný Sovětský svaz", hudba příliš nezaujala ani nerušila a podařilo se získat do rolí dobré herce... pokud teda pominu, že většina z nich nevypadala vůbec rusky: Sutherland v uniformě působil jako přiteplený esesák, Stephen Rea zas připomínal polského žida a Jeffrey DeMunn nevyhlížel tak maniakálně jako skutečný Čikatilo. Film byl hodně krotký co se násilí týká, což úplně nevadilo - jen chorý mozek by toužil vidět detailně zpracované scény toho, co Andrej svým obětem dělal. Ale jedna věc mě v konečném účtování kopla tak silně mezi nohy, až to rozhodlo o sundání hvězdičky: záběr na vraha bezprostředně po činu. Tak on rozbodá, vyloženě bestiálně roztrhá člověka na cucky a když ho pak zabere kamera zblízka, má kabát jako z čistírny a ručky jak od manikérky, nikde ani flíček krve?! Vážně byl takový problém pocákat DeMunna kečupem? S takovou mírou věrohodnosti mi teda vysrkněte morek z prostředníčku, páni (a dámy) filmaři. Pár procent dolů šlo i za ten pateticky tleskavý závěr a zbylo mi krásných 85%. ()

Hunter2222 

všetky recenzie používateľa

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

Reklama

Carol Pifková 

všetky recenzie používateľa

Felmi topré! Prekvapil ma vtedajší prístup ruskej polície, resp. prístup tých z "hora". Čo sa týka obetí, film nezachádza do veľkých detailov čo možno niektorých zamrzí, ako aj mňa. Možno je to práve preto, že Chikatilove obete vo filme boli malé deti a zrejme to v tej dobe vo filme bolo veľkým tabu a pobúrilo by to mnohých. No vlastne myslím, že i v dnešnej dobe. A samozrejme o to horšie, že film je podľa skutočnej udalosti. Tak či tak ja to beriem ako malé mínus a rada by som tam prijala krvavejšie zábery. Čo sa týka vzhľadu Andreia Chikatila myslím, že jeho vzhľad zvládli dobre, a zvolili i správneho herca. Čo sa zas ale týka výrazov jeho tváre tak na fotkách kde je ozajstný Chikatilo sa väčšinou usmieva pri filme som mala pocit, že je chladný ako ľad (i keď na konci vlastne prejavil dáke tie emócie). Ale tak to nie je dáko extra dôležité. Riešenie prípadu vo filme bolo celkom dobre podané, avšak scény s tými vyššími ma skôr nudili, i keď dôležité boli. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (30)

  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)
  • 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama