Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci vskutku ukážkovej kariéry nečaká trojhviezdičkového generála Eugena Irwina (Robert Redford) zaslúžený dôchodok, ale desať rokov za neuposlúchnutie rozkazu pri bojovej misii vo väzení, pýšiacom sa romanticky dvojzmyselným menom Castle (čo okrem známejšieho ekvivalentu „hrad“ označuje i menej poetickú „pevnosť“)! Zakrátko po príchode na toto nehostinné miesto Irwin zisťuje, že plukovník Winter (James Gandolfini) – veliteľ väznice – tu vládne železnou rukou a nevadí mu ani tvrdšie zaobchádzanie s odsúdenými. Hrdý exgenerál sa preto rozhodne spoluväzňom pomôcť v opätovnom nájdení ich hrdosti a ľudskej dôstojnosti. Tento boj na dlhé lakte však vyžaduje veľa síl - a cena, ktorú zaň všetci zúčastnení budú musieť zaplatiť, nie je zanedbateľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (298)

PROCESOR 

všetky recenzie používateľa

Tak to si pošmáknu. Hraní si na vojáčky a salutování měnící se v neškodné prohrabnutí vlasů, podepsání knihy o to žádá největší byrokrat co má pompézní sbírku zbraní a přitom nestřílel ani ze vzduchovky, hrdinného 20x hvězdičkového generála Redforda, co jen tak, aby dokázal, že to myslí vážně přenáší tuny kamenů sem a tam...A tak tenhle tlustínek-debílek(ředitel) dovolí vězňům stavět si na dvorečku zeď, jako by to bylo lego z Kladna. Nechci dál -S-! , ale závěrečná scéna s vlaječkou. na to si kámo připrav hodně velkej kapesník! PS- Na vojně jsem byl a nic jsem nepochopil, přesto jsem skončil, jako poddůstojník v záloze a doprdele...- ()

Jazzzz 

všetky recenzie používateľa

Už od začátku jsem měl pocit, že sleduji jistou slátaninu různých filmů. BigBos velitel věznice je celkem v pohodě, ale ten samozvolený šéf se podle mě začal chovat dosti diktátorsky již dost brzo. Trochu více skromnosti bych uvítal. Na závěr už mi vůbec nepřišel jako hrdina, ale jako blbej machýrek. Filmy s lepší vězeňskou atmosférou znám a určitě je budu vyhledávat raději než tento snímek. I přesto to však není vyložená nuda, film má spád a gradaci. Dávám dobrých 50 procent... ()

Reklama

Dado 

všetky recenzie používateľa

Aj keď hodnotenie z mojej strany by k tomu mohlo navádzať, Posledná pevnosť určite nie je ten typ filmu, pri ktorom sa nudíte od začiatku až do samého konca a jedinou motiváciou pre dopozeranie je len dobrý pocit sprevádzajúci hodnotenie snímky v tu prítomnej databáze. Prvá polovica filmu je totiž viac než dobrá a hodnotiť celok len podľa nej by znamenalo navýšiť počet hviezd minimálne o dve. Avšak postupným vyhrocovaním celého deja a približovaním k veľkolepému finále (ktoré si po konečnom zúčtovaní takéto označenie nezaslúži ani náhodou) ide celý dobrý dojem "do kytek". Dôvody na to sú dva. Prvým z nich je príčina vzbury. Nech sa na mňa scenárista ani väzni, ktorí sa cítili tak ukrivdene, no postava veliteľa väznice je trebárs v porovnaní s jeho kolegom Nortonom zo Shawshanku len jeho slabým odvarom a celé povstanie bývalých šíriteľov demokracie v krajinách s nadmerným výskytom ropných ložísk tak nie je postavené na pevnejších základoch, čím pôsobí skrátka umelo. Ani to by však nevadilo, keby bola vzbura aspoň kvalitne spracovaná. Ale kdeže! Pán scenárista si najskôr asi povedal, načo sa snažiť objasniť aspoň prípravy vzbury, nech nevznikajú zbytočne nelogické pasáže (väzni spoza rohu odrazu vytiahnu obrí katapult, to ako vážne?), veď je to absolútne nepodstatné, hlavne že bude divák pri sledovaní úprimne hrdý na oddaných amerických vojakov salutujúcich aj počas vykonávania veľkej potreby. A tak na každom mieste, kde asi došli akékoľvek inteligentné nápady, bol scenár zaplátaný doslova smiešne vyznievajúcim americkým patriotizmom, ktorému korunu na záver dodáva dychberúci výkon Roberta Redforda, ktorý s rozstrieľaným hrudníkom z posledných síl vztýči americký zástavu (ospravedlňujem sa všetkým, ktorí ešte nemali tú česť uprieť zrak na toto dielo a môj komentár ich pripravil o prekvapenie na záver). Takže na záver už len trikrát hurá statočným americkým vojakom a neznámemu režisérovi (týmto sa chcem "veľmi" "pekne" "poďakovať" slovenským televíziám za strihanie záverečných titulkov za účelom obohatenia ich už beztak pestrej ponuky reklám) slovenského dabingu, ktorý sa nesnažil o žiadne absurdné kreácie a pri Redfordovi a Gandolfinim zachoval ich dvorných dabérov. (40%) ()

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Má soukromá vojenská/vězeňská guilty pleasure. Robert Redford v hyperpatetickém dramatu o lidské a vojenské cti za zdmi věznice. Óda na padlé anděly ve stínu hvězd a pruhů. Netuším, z jakého důvodu na tento film dostanu jednou za čas neskutečnou chuť a nechám se unášet na vlnách dobývání Poslední pevnosti. ()

EastWicka 

všetky recenzie používateľa

Ach bóže, to snad ani není pravda. Podle Poslední pevnosti by se dal definovat patos. Ale přijde mi jaksi čistší než třeba Zelená míle (neříkám, že méně úchylná...). Redford má coby ex-generál takovou důstojnost a chlapáckou aureolu, že se mi na něj dobře koukalo, i když zápletka a zbytek filmu nestáli za nic. Ale nikomu jinýmu bych to nesežrala ;). PS: Nějak jsem nepochopila důvod vzniku toho filmu - kromě McCainovské role pro Roberta... že by metafora "já odtud ty neřády vymetu", před rozjezdem kampaně k prezidenským volbám, v nichž starý veterán nakonec prohrál s Obamou? No, asi ne... ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (8)

  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)

Súvisiace novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (viac)

Reklama

Reklama