Reklama

Reklama

Luk

Dráma / Romantický / Podobenstvo
Južná Kórea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Recenzie (129)

gibbon 

všetky recenzie používateľa

Neviditelný dědek sice tutově musí být úžasný sexuální partner, ale jinak je v Luku příliš moc efektních vykradaček z Kim-seonsaengnimovy předchozí tvorby. Neustále opakování jediného, byť sebekrásnějšího, hudebního motivu taky leze krkem, obzvlášť, když dědek šmrdlá smyčcem jak se mu zlíbí, což znamená synchronizaci s hudbou asi jako u videí v korejských noraebang (karaoke) boxech. ;) Ale že by byl film prázdný... zas tak zle snad není... :) ()

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Môj tretí Kim Ki-duk a zároveň moje prvé čiastočné sklamanie (dúfam, že aj posledné). Kim disponuje obrovským filmárskym talentom a jednou zázračnou vlastnosťou, akou len málo iných režisérov - svojím úžasným rozprávaním nie skrz dialógy, ale obrazy vytvára takú neopakovateľnú atmosféru, že to človeka nejak vytiahne z priestoru a času a "núti" ho unášať sa ňou. Problém je, že kým pri 3-Iron alebo "Ročných obdobiach" toto fungovalo bezchybne celý čas, Luk tak od polovice stopáže trochu pokulháva. Začiatok je imho takmer dokonalý, bol som doslova zhypnotizovaný, hrá nádherná hudba, poetická kamera, nevyslovené emócie a všetko to, pre čo mám Kima tak rád. Ale bohužiaľ, čím ďalej sa dostávame k odhaleniu starcových motívov, k podrobnejšiemu vykresleniu jeho psychológie a nakoniec aj k hlavnej myšlienke celého filmu, je to horšie a horšie. Atmosféra upadá, emócie sa strácajú (resp. od "svadby" ma nechávajú úplne chladným) a najhoršia je už samotná myšlienka - oná posledná veta, ktorá by mala plniť rovnakú funkciu ako v prípade 3-Iron, lenže v tomto prípade na mňa pôsobila presne opačne, sklamala ma a nahnevala (že prečo, to z dôvodu možného spoilerovania nepoviem). 7/10 a na štyri hviezdy to vytiahla len Seo Min-jeong, ktorej krásny úsmev mám pred očami ešte teraz... :-) ()

Reklama

wipeout 

všetky recenzie používateľa

Od Jar, leto, jeseň... mi Ki-duk Kim a jeho novoobjavený poetický štýl rozprávania odbremenený od záťaže násilia a šokujúcich scén čím ďalej viac imponuje. Aj keď mierne náznaky tej zabudnutej filmárskej minulosti aj tu nájdeme. Podobne ako v Island, Jar, leto... aj tu prostredie tvorí voda a na nej sa odohrávajúce životy ľudí, ktorých životný príbeh sa stane zase raz nástrojom vyrozprávania veľkých myšlienok v minimalistickom formáte. Na každom kroku symboli navádzajúce vás na cestu záverečnej katarzie, pri ktorej mi vadila len jediná vec a to scéna, ktorú som nielenže nepochopil jej zaradenie ale narušila celú atmosféru snímky. Najmä postavy starca a jeho mladučkej spolupútničky sú výborne zahrané-odžité a to napriek tomu, že ide o vysoko háklivú tému a pre nezasvetených a prvoplánovo na film nazerajúcich to môže vyznieť možno ešte viac ako kontroverzne. Celkovo ale nejde vôbec o sklamanie ba naopak napriek nevrelým reakciám väčšiny kritík o obdivuhodné dielo, ktoré len v konkurencii iných Dukových pozdnejších filmoch zaostáva. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrá poetická dráma od Kim Ki-Duka. Má celkom dobrý príbeh o mladom dievčati, ktoré už od detstva žije na lodi uprostred mora so starým mužom, ktorý ju vtedy našiel a teraz už odpočítava posledné dni do času, keď dovŕši sedemnáste narodeniny a bude sa s ňou môcť oženiť. Loď využíva pre občasných rybárov, ktorí si sem prídu oddýchnuť, ale snaží sa ju držať v čo najväčšej izolácii pred okolím a tak každý jej kontakt s cudzím rieši hrozbou lukom, lenže jej to už prestáva vyhovovať a navyše ju veľmi ovplyvní príchod sympatického mladíka. Spracovanie sa mi páči, aj napriek na prvý pohľad negatívne pôsobiacemu vzťahu oboch hlavných postáv si ma to už od začiatku získalo takým sympatickým podaním. Dej sa odohráva len na jednej lodi a obe hlavné postavy ani raz nepovedia nič nahlas, ale režisér už viackrát predviedol, že minimálny priestor a malé množstvo verbálnej komunikácie nie sú pre neho žiadnym problémom, zaujímavý vzťah hlavných postáv, využívanie luku, či už na odstrašovanie alebo aj veštenie, snaha dievčaťa spriateliť sa s návštevníkmi a samozrejme aj príchod mladíka, to všetko je zaujímavé a pozerá sa na to skutočne dobre. Len škoda, že tá príjemná atmosféra nevydrží celý film, v poslednej tretine sa začne dej uberať smerom, ktorý mi až tak dobre nesadol a chcel som, aby niektoré postavy konali inak, ale aj tak je to stále zaujímavý zážitok, ktorý podporí aj dosť zvláštny a originálny záver. Herecké obsadenie je na tom dobre, najviac si ma získala sympatická Han Yeo-Reum, ktorá nešetrí príjemnými úsmevmi a tentoraz už dostala omnoho viac priestoru, než v Samaritánke, nesklame ani hlavný hrdina a z tých pár vedľajších postáv má väčší priestor už len postava mladíka. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, príjemná atmosféra, dobre podaná poetika, Kim Ki-Duk opäť nesklame. Som dosť spokojný, Luk je veľmi príjemná záležitosť a jeden z tých lepších filmov tohto výborného režiséra. 77% ()

Tayen 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle se nepovedlo. Kim Ki-duk jakoby neměl čas na hlavní chod a snažil se hlad zachránit jen nevýživnou minutkou skládající se z obvyklých surovin, tentokráte bez chuti. Ono nestačí vzít hrdinům řeč, zavřít je na lodi a na konec přidat samoúčelnou scénu, kterak mladičká nevěstě přijde o panenství s duchem svého manžela. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama