Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Konečně dramaturgicky i režijně fungující slovenský film s poctivou atmosférou i poetikou. Na druhou stranu je trochu problém přijmout děj postavený na přímočarém řetězení řady životních kopanců. I když Křižan opět pracuje s easternovými motivy a postavami s přesnými obrysy a morální pozicí, musím říci, že plastický obraz současné vesnice, který ve slovenském filmu tak chyběl, je obětován průhledné a uměle emotivní moralitě připomínající v principu zápletky období divokého kapitalismu. Zážitek tak setrvává na povrchu a nezanechá hlubší stopu, i když je vidět snaha po hlubší a nadčasovější existenciální výpovědi. Bohužel ani herci svými výkony ponoru příliš nepomáhají a předabovaný Vondráček skutečně zamrzí. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Pokoj v duši je pomalý nevzrušivý film, vďaka soundtracku a nádhernej prírode baladicky pôsobiaci. Nepochopím však, prečo Slováci neustále točia o ľudských bôľoch a tragédiách, vykresľujú našu krajinu ako región kde sa to hemží rómskou pospolitosťou, len sa chlastá...všade len bieda v kontraste s krásnou prírodou..Film sa tvári normálne, prirodzene, snaží sa o to hlavne v dialógoch, čo je jeho najväčšia slabina..Neskutočne ma totiž dokáže vytočiť ak sa vo filmoch nadáva ľúbozvučnou mäkkčenou slovenčinou. Keď si chcem uľaviť, poviem, že ma niečo sere a nie serie! atď...Myslím, že väčšina divákov si z filmu zapamätá akurát tak pikantný výraz z úst malého škôlkára hneď v úvode filmu. Vulgarizmami a nič neriešiacimi dialógmi sa film síce snaží byť prirodzenejší a realistickejší, no nie vždy to splní ten cieľ. Herecké obsadenie možno len pochváliť, bolo však okato vidieť priepasť medzi hercom a nehercom (pôvodný obyvatelia regiónu v krčme napríklad).. Celkové hodnotenie hodné klasicky priemerného slovenského filmu. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nepoznám tak dobre súčasnú slovenskú filmovú tvorbu, aby som si dovolil určiť miesto Pokoja v duši v nej. Ja som mal z neho neutrálny pocit. Mrzeli ma stereotypy, ktorými tvorcovia modelujú tzv. slovenskú povahu, slovenské pomery a vo všeobecnosti Slovensko. Mrzeli ma neprirodzené dialógy, dokonca aj zvuk slovenčiny, ktorá v bežnom živote znie úplne inak. Asi by bolo lepšie, keby v slovenských filmoch hrali iba neherci. Mrzelo ma tiež, zneužívanie prírody na zakrytie ostatných nedostatkov. Na druhej strane som bol celkom spokojný s príbehom, kamerou i hudbou. Výsledkom sú tri slabšie hviezdičky. ()

ZkuKol 

všetky recenzie používateľa

Křižan tyhle pseudowesterny uměl vždycky, silné a mužské charaktery mu také nikdy nedělali problém. Slovenské hory Jana Kirschner a kvalitní obsazení dávají dohromady fungující pozadí, scénář se stará o zájem i zábavu diváka. Jen Balko je asi spíš dokumentarista, než režisér. Film se potací mezi televizním "lookem" a epickými přelety, občas je vyprávěno až příliš polopaticky, občas se to nechá utéct do ztracena a občas jakoby z filmu vymizel drive, který povětšinu času má. Rozhodně takovýchto filmů od bratrů ze Slovenska nechodí příliš, takže lokální povinnost. Na druhou stranu v evropském rybníčku jen lepší průměr. V base poznáte, že se nedá nikomu věřit, mimo basu si to ověříte, ale život bez důvěry není, tak musíte hledat... 70% ()

Dubro 

všetky recenzie používateľa

Ján FORZA Kováčik si pre pokoj v duši a pre pokoj od tých vylomenín typu Misska a Modelka natočil svoj film o svojom domove pre seba a svojich (rozumej našich) lokálpatriotov. Tuším mu to vyšlo. Síce je to čisto testosterónová záležitosť a Krajčiová má tak málo priestoru, že som počas sledovania často zabúdal, že tam vôbec účinkuje (slivovica sa tam objavovala pravidelnejšie), dielko je pozerateľné aj v kinosále (biocihle – pre CZE užívateľov) a o prsia predbieha všetky slabomyseľné televízne inseminácie, dokonca aj tie, ktoré som ešte nevidel. Ako správny Stredoslovák dávam ešte pol deci hviezdy navyše. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Tvorcovia sa rozhodli aj pre odvážne kaskadérske scény. Vybrali sa na nakrúcanie do rómskej osady, aj na výstup na vrch Vepor, snímali dokonca z vrtuľníka. Štáb absolvoval aj niekoľkodňové náročné čakanie na pasúceho sa jeleňa. (Smok)
  • Celkovo doteraz v kinách film videlo vyše 130 000 divákov. (Smok)
  • Herec Attila Mokos se musel pro hlavní postavu Tóna naučit střílet z opravdové pušky. (Sufferer)

Reklama

Reklama