Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Na to, ze ide o slovensky film musim povedat, ze som v podstate spokojny. Klasicka krcovitost v dialogoch je na primeranej urovni az v takej miere, ze ma slova prezentovane postavami nevytacali! Snaha o rozsirenie dejovej reality pritomnostou linie Lubomira Paulovica a Luba Romana, vsak vo mne zanechala obvykly wtf pocit. Ale ako vravim...na slovenske pomery...vobec nie zle. ()

murakamigirl 

všetky recenzie používateľa

Pán Vladimír Balko, prečo sa tak zatracuješ???! ______________ Každý druhý (prvý a pol:))?) záber fľaša, každá druhá veta: každé tretie slovo nadávka...- jediné "unikum" filmu, áno, fakt.... Balko, prečo sa tak zatracuješ?!! Toto sa vážne nedalo vydržať. Podozrievam sa, že keby kino nebolo tak napráskané ,ja v strede radu a v tak úžasne apatickom režime (jééé), dvíham kotvy... všetky v prístave :-D, do prvej polhodiny. Zaručene, všetko, čo dnes o ôsmej bežalo v telke na všetkých sk kanáloch bolo MENEJ debilné ako toto! Amen. Mimochodom, nemenovaný slovenský región vykreslili skutočne idiotsky- i na ten nemenovaný región, jj....:DD /vlastne sa mračím... poriadne.../ ______________ Ani sa nepýtajte, tá * je zaplatená. Samozrejme. ()

Reklama

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Pokoj v Duši má obrovské šťastie a producenti môžu ďakovať predovšetkým Jane Kirschner a jej (fakt podarenému!) songu, ktorého sila však neustálou rádiovou rotáciou tiež stráca. Nielen dobrý marketingový ťah, ale je to aj najsilnešia súčasť filmu, spolu s prírodou a prostredím. To ostatné je typicky slovenské! Stereotypný námet, konanie a kŕčovitá psychológia postáv...Skratkovité, pár momentov totálne povrchných, trochu zbytočných, slovník ako spred 5O. rokov, vyústenie -ach jaj...Podporujem a prajem slovenskej kinematografii, ale už by aspoň raz mohla slovenská kinematografia dopriať mne:) ()

wer4 

všetky recenzie používateľa

POKOJ V DUŠI: výborná kamera snímajúca krásne slovenské prostredie, nadštandardné herecké výkony, reálny, ľudský námet, dostatočné vykreslenie hlavných postáv, humor, reklama na cigarety, priestor na zamyslenie, dôraz na morálne otázky (okrem iného aj menšinové), reklama na rádio, smútok, pohladenie po duši, úsmev, gradácia s obľúbeným druhom záveru .. jedným výrazom - príjemné prekvapenie. .. "Čo si slepý? Ty k.k.t!" :))) ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

Svedomie mám čisté. Nový slovenský film, poctivo zaplatený lístok v kine a pocit, že aj ja som svojou troškou prispel k tržbám pre niečo naše. Avšak, zatiaľ čo s filmom Bathory to bolo kadejaké, tu prevládali vyslovene pozitívne pocity. Jednoduchý námet, milé spracovanie a v mojom prípade z väčšej časti aj precítené emócie. Samostatnú chválu si zaslúži celý vizuál - a ten nie je len o krásnej slovenskej prírode, ale aj o schopnostiach Martina Štrbu. Mierne, ale fakt len mierne, nadhodnotené štyri hviezdičky. // s odstupom času predsa len o stupienok nižšie // ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Väčšina záberov bola nakrútená v malebnej stredoslovenskej obci Čierny Balog a jej okolí, týždeň sa filmovalo v Bratislave. (Smok)
  • Slávka Halčáková si vo filme zahrala malú postavu partnerky Roberta Wieckiewicza, ktorý stvárnil rolu najlepšieho kamaráta hlavného hrdinu, podnikateľa Petra. Nakoniec ale bola z filmu kompletne vystrihnutá, nakoľko jej postava odpútavala pozornosť od hlavného príbehu. (Zdroj: pluska.sk) (Raccoon.city)
  • Producentsky stojí za projektom spoločnosť Forza Production House, pre ktorú je to prvý filmový projekt. (Smok)

Reklama

Reklama