Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V New Yorku 20. rokov minulého storočia sa cynický investičný bankár Nick Carraway nechá vtiahnuť do spoločenských kruhov svojho závratne bohatého suseda Jaya Gatsbyho a odhalí jeho záhadnú a tragickú posadnutosť. (SkyShowtime)

Recenzie (114)

MIMIC 

všetky recenzie používateľa

Great Gatsby? Little Gatsby. Viac než inokedy sa mi tu hodí anotácia k filmu Godzilla - Size DOES Matter. Romantika "nebezpečne" zachádzajúca do sentimentu mi vôbec nevadí (menujem trebárs film Vek nevinnosti, ktorý šialene zbožňujem), vadí mi, ak romantika "bezpečne" zachádza do nulovej emocionality. ()

Mishqo 

všetky recenzie používateľa

Nuda, nuda, nuda. Neubránil som sa porovnávaniu s novou verziou Gatsbyho a táto mu nesiaha ani po päty. Uznávam, že kostýmy boli dobré a hudba bola tiež fajn a viacej zodpovedala danému historickému obdobiu. Mia Farrow zahrala Diasy brilantne, bola oveľa viac neznesiteľnejšia ako v podaní Mulligan. Ale viac dobrého už nenájdem. Bolo to plané, bez silných emócií a chýbala mi pompéznosť Luhrmannovho Gatsbyho. Áno, áno, môže za to do istej miery aj technologický pokrok, ale niet pochýb že dosiahnuť silné emócie aj bez toho mohlisa dá aj bez toho. Veľmi, veľmi priemerné. ()

Reklama

vickeyek 

všetky recenzie používateľa

Nevím, jestli je to kvalitou filmu, nebo spíš podobností představ mých a Jacka Claytona (popřípadě Francise Forda Coppoly, autora scénáře), ale film se mi líbil hlavně proto, že naprosto kopíroval dojem, který jsem měl předtím z knihy Francise Scotta Fitzgeralda. Mia Farrowová excelovala tak jako Robert Redford nebo Karen Blacková jako Jordan Bakerová. Nejvěrněji se knize přiblížila pasáž mezi Long Islandem a new Yorkem - pustina, které vévodí reklama s brýlemi doktora T. J. Ecklenburga, symbolizující něco vyššího, a benzinová stanice s jejím majitelem Wilsonem a jeho ženou. Hvězdičku ubírám hlavně kvůli dlouhým vyprávěcím monologům, kterých by se nepůvodní scénáře měly spíše vyvarovat, aby necitovaly svůj originál. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Je mi fuk, že je to podľa nejakej knihy. Z tohto filmu je cítiť akúsi obhajobu prehnaného bohatstva na úkor spoločnosti, akúsi mimoriadnu galantnosť a rozumnosť u bohatých ľudí, proste akúsi nadradenosť. Tiež tu akosi tie citové hľadiská sú príliš chladné a chlap sa tu nekresťanským spôsobom pokúša byť šťastný tým, že si uchmatne naspäť svoju bývalú lásku, ktorá nevie, čo chce a ktorá je akoby bez citov a len povrchná a výstredná žena. Redford tu má ozaj málo priestoru a tiež je to zbytočne pretiahnutý film a ani tá podľa mňa výrazne dobrá atmosféra doby tomu veľmi nepomáha, lebo scenár v spojení s dejom nie je nič romanticky výnimočné, či niečo na štýl tragédie ako Rómeo a Júlia. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Snímek má výborné obsazení. Jako Gatsby Robert Redford, jeho vysněnou Daisy hraje svým zvláštním způsobem krásná Mia Farrow, Toma Buchanana, jejího manžela, Bruce Dern, který se narodil pro záporné role. Jack Clayton, který natočil skvělý horor "Neviňátka" však nedokázal z příběhu vytřískat to správné. Jeho "Velký Gatsby" je nudný, místy stojí na prosto na místě a ani nedokáže oslnit, což se dařilo Luhrmanovu filmu. Jeho síla je pak v tom, že ze snímku je cítit sociální podtext, který doprovázejí dobré herecké výkony. V konečném důsledku to ale stále není film, jehož by byla skvělá předloha hodna. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/07/velky-gatsby-1974-50.html ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (17)

  • Anachronismus: Newport Bridge, který se objevuje v některých záběrech, byl postaven až na konci 60. let. (NinadeL)
  • Původně byl sepsáním scénáře pověřen Truman Capote. V jeho verzi byl Nick homosexuálem a Jordan Bakerová pomstychtivou lesbičkou. Capote byl ale posléze odvolán a scénář dokončil Francis Ford Coppola během pouhých tří týdnů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama