Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emily Craneová je relativně úspěšná editorka magazínu Life, jež žije v New Yorku na počátku 50. let. Tedy dokud není předvolána před mccarthystickou senátní komisi vyšetřující osoby podezřelé z komunismu. Když odmítne prozradit jména svých přátel ze skupiny pro občanské svobody, je označena za komunistku a přijde o zaměstnání i kamarády. Ze zoufalství vezme práci předčítání knih poněkud náladové staré paní slečně Venablové, která bydlí v klidné rezidenční čtvrti. Brzy si ale všimne, že v sousedství se děje něco nekalého. Začne tedy tajně pátrat a zjistí, že dům vedle je ústředím tajné skupiny, která pašuje bývalé nacistické vědce do USA za neznámým účelem. Mezitím ji jménem senátní komise obtěžují dva agenti FBI a také fanatický senátní vyšetřovatel Salwen. Agentu Cochranovi se Emily líbí a tak souhlasí, že bude vyšetřovat její podezření. Film je bravurním zpracováním tématu "tiché záhady" a vyznačuje se skvělou propracovaností postav idealistické Emily, naivního Cochrana nebo krutého vyšetřovatele. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (25)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

"Dom na ulici Carroll Street" nie je zase až taká veľká fikcia, ako by si niekto mohol myslieť. Nedávno pri spracovaní komentára na Josepha Mengeleho som narazil na odkaz k tomuto filmu ale v prvom rade na operáciu Overcast z 5.7.1945, neskôr premenovaná na operáciu PaperClip, s požehnaním prezidenta Trumana. Išlo o hromadné presťahovanie špičkových nacistických vedcov a doktorov na územie USA, A že nejednalo sa o fazuľky svedčí fakt, že v rámci nej bolo presídlených viac ako 1600 nacistických vedcov, inžinierov a doktorov. Áno ide o toho Trumana, ktorý sa stal Rooseweltovým viceprezidentom a ktorý v roku 1941 na pôde senátu prehlásil "Kým bude víťaziť Nemecko, mali by sme pomôcť Rusku. Keď budú mať navrch Rusi mali by sme pomôcť Nemcom aby sa ich medzi sebou pozabíjalo čo najviac, hoci nechcem vidieť Hitlera zvíťaziť za žiadnych okolností." Nemeckých vedcov Američania zneužili na výrobu atómových bômb ale aj na vývoj nových rakiet a iných vojenských zariadení v boji proti komunistickým hrozbám. Američania si pripúšťajú z histórie dve vyslovené hanby, jednou je Pearl Harbor a druhou je od februára 1950 pohon senátora Josepha Mc Carthyho na komunistov v USA. Aj v tomto dobrom filme je poukázaný na tento stav kde štátne úrady hľadali komunistov pod každou posteľou. Hlavná hrdinka Emily tak prišla o svoju prácu, ale veľmi ostro bol napadnutý a odstavený aj režisér tohto filmu Walter Bernstein. Bernsteinové meno sa objavilo na čiernej listine v roku 1950 a stal sa persona non grata pre hollywoodske filmové štúdiá na dlhé obdobie. A čo bolo dejovou osou filmu, hlavná hrdinka sa náhodou pripletie do tajuplného prípadu. Odhalí, že s oficiálnou podporou najvyšších miest sú do Spojených štátov tajne prepravovaní nemeckí odborníci (vojnoví zločinci ) pod menami mŕtvych Židov. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Konečně se mě poštěstilo vidět tenhle filmeček s mojí dávnou filmovou áskou Kelly McGillis. Musím říct, že film v sobě má takovou tu správně konspirační atmosféru, problém je v tom že ji neumí dostatečně využívat a místo toho nechává až příliš protostor hlavní hrdince, které jedná jak vykolejený pendolino. Ve filmu bylo celkem dost odkazů na to kdo, proč a jakou maj moc pašeráci nácků do USA, čili Kelly by šla na výlet do hlíny celkem rychle a brzo. jenže to by se pak nestačila rozehrát romanitka co amíci ? A vy tam prostě to ťuťu ňuňu musítě mít za každou cenu i když to vykurvá realično a napětí. Škoda, že se téhle látky nechopil nějakej evropskej režisérskej holomek nebo třeba alespoň Sydney Pollack či mistr Olivier, to by mělo pak sílu horský bouřiny. ()

Reklama

borsalino 

všetky recenzie používateľa

Pro mě byl film spíše zklamáním, ne že by byl natočený špatně, ale je v podstatě založený na zvědavosti mladé ženy, která jde proti všem až dosáhne svého. Potíž je v tom, že film prakticky opomíjí sílu organizace, přivážející nacistické zločince z Evropy, aby jim v Americe opatřila novou identitu. Díky tomu je film místy trochu romanticky naivní a dost obtížně uvěřitelný. Druhá škoda je chybějící eskalace napětí, z velmi dobrého námětu by se dalo vytěžit velmi temné a napínavé drama. Takto to zůstalo na půli cesty a nejvíce se na film hodí "Neublíží, ale nenadchne". ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pomerne zaujímavý námet stráca svoje čaro a svoj účinok v mierne v zmätenom a rozpačitom spracovaní. Pri pozeraní som musel film na polhodinku stopnúť a keď som sa vrátil, len ťažko som sa napojil na predchádzajúci dej. Navyše ani atmosféra 50. rokov nebol nijak zvlášť vydarená, celý čas som mal pocit, akoby filmári tento fakt úplne prehliadali. To sú rušivé momenty, ktoré naozaj dosť špatia tomuto sľubnému, uchádzajúcemu sa filmu, navyše s dobrými hercami, najmä záporákom a veľmi podareným záverom. Lepší priemer. 70%. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Námet je určte zaujímavý - dvojica odlišných ľudí na opačnej strane spoločnosti, ktorí sú na stope odhalenia tajného prevádzania nacistov do Spojených štátov. Len to spracovanie mi prišlo aspoň spočiatku vágne a viac televízne. Dobrú prvú polovicu filmu som sa nedokázal príliš namotať na príbeh, ktorý zbytočne často odbiehal od hlavnej línie. Druhá polovica už bola lepšia, dostavila sa aj akcia, sem-tam aj náznaky napätia a odhaľovanie pravdy spríjemňovala dvojica sympatických protagonistov. Pozitívne hodnotím aj vykreslenie doby na prelome 40. a 50. rokov, menej už vedľajšie postavy a pokusy o nadľahčenosť. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama