Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh šestnásťročného učňa Borisa, ktorý prežíva obdobie prvých lások, ale i životných sklamaní. Názov je skratka z boxerského slangu, znamená sudcom ukončený súboj pred vypršaním časového limitu. Hlavným hrdinom je učeň Boris, pochádzajúci z robotníckeho prostredia, pracujúci v továrni na výrobu technického skla. Náhodou sa stane spoluúčastníkom znásilnenia dievčaťa z diskotéky. Sám se na ňom nepodieľa, ale aj tak ho trápia výčitky svedomia, znásobené občasnými stretnutiami s postihnutou Rikou. Vytrvalo se snaží o zblíženie s ňou. Túži po "normálnom" živote, ale miesto toho - akoby proti svojej vôli - se k dievčine chová hrubo. Kdesi hlboko v ňom doznieva smutná spomienka na znásilnenie. Zároveň je zasiahnutý prostredím, ve ktorom Rika žije. To se úplne odlišuje od prostredia, v ktorom žijú jeho rodičia, invalidný otec a utrápená matka, živoriaci na hranici biedy. Boris nakoniec zisťuje, že život nie je len "nasvietená a blýskajúca sa krása". (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

hermiona

všetky recenzie používateľa

Autor chtěl asi zasadit technický knokaut jedné generaci. Střetem dvou světů se mu povedlo srazit k zemi spíš sebe sama. Kýčovitým zobrazením lze jen těžko upoutat jak knokautovanou, tak vítěznou generaci. ()

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Musím nesúhlasiť, ako nemá výpovednú hodnotu? Ako nie je zaujímavý? Názory sú naozaj rôzne. Má to v sebe silnú porevolučnú atmosféru a mimo iného aj to sa mi na tom veľmi páčilo, taktiež rozhodne si nikto nebral servítku pred ústa a ako to kto cítil, tak to povedal, aj to sa mi pàčilo. Samozrejme filmu veľa pridalo aj to, že v ňom bol nádych erotična. Martin Jaroš sa spojil so Stanom Gurkom a vznikol tento pozoruhodný porevolučný film. Dali si záležať, nič tam nebolo umelé, strojené ani na silu. Jednoznačne u mňa plný počet!! ()

Reklama

zette 

všetky recenzie používateľa

Dalsi z rady filmu, kde jde snad ze vsech zaberu citit porevolucni krec. Nekdy lituji, ze jsem v te dobe nemel alespon o 5-6 let vice, abych si tuto specifickou atmosferu doby lepe "uzil"... Hvezdicku davam jen za dobove relikvie, kde mj. na kazdem stole pochybne existence musele stat lahev Balantinky:-). Jinak, ac pres nektere skvosty slovenske filmove produkce zasnu, za jake "dila", dnes uz nasi vychodni sousede vyhazovali penize z celostatniho rozpoctu... Film bez jakekoliv vypovidajici hodnote. ()

Prubner 

všetky recenzie používateľa

Tento film ve své době úplně zapadl a je to trochu škoda. Na režisérovi je sice znát nezkušenost, ale je tu pár působivých a přesvědčivých situací (hlavně ty s hrdinovými rodiči), hlavní hrdina je sympaťák a je tu dobře vykreslené prostředí tehdejší mládeže. A Barbora Bobuľová je k zulíbání. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Film rozháraný rovnako ako doba v ktorej vznikol. Hlavný hrdina, vlasatý pubertálny učeň má problém kamkoľvek zapadnúť, doma je na nože s rodičmi, vo fabrike na praxi s pokryteckým majstrom, na pankáčskej akcii sa odmieta zúčastniť hromadného znásilnenia za zvukov Slobodnej Európy, v spoločnosti diskotékovej zlatej mládeže postráda peniaze a zhýralosť, medzi Cigánmi je furt len gádžo. Hodne erotiky, násilia a vulgárnych rečí prevádzaných neznámymi tvárami so známymi hlasmi. Na dobu vzniku a prelomové udalosti s ňou spojené existuje viacero názorov, ale myslím, že tento film ju celkom vystihol. Po filmárskej stránke sa o žiadne terno nejedná, ale ako zachytenie esencie doby poslúžil viac než dobre. P.S: Zábery z neznámeho filmu v kine vyzerajú byť silne inšpirované Mechanickým pomarančom. ()

Zaujímavosti (3)

  • Vo filme odznela známa pieseň "Analýza dokázala hovno" skupiny Slobodná Európa. V záverečných titulkoch je však uvedená pod názvom "Globálna analýza". (Raccoon.city)
  • Rozpočet filmu bol 4 899 350 Kčs. [Zdroj: Výrobný list filmu] (rudeboy)
  • Filmovanie snímku R.S.C. prebiehalo v Bratislave, konkrétne na kúpalisku, v esprese pod Slavínom a na Ondrejskom cintoríne. (dyfur)

Reklama

Reklama