Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Recenzie (198)

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

Javert 

všetky recenzie používateľa

Můj druhý Crichtonův film (první byli Vikingové, které opravdu rád nemám) a helemese! Trefa do černého! Na film mě navedla hlavně hvězdná dvojice hlavních představitelů, kteří mě vůbec nezklamali. Rozjeli "two-men show" plnou dobrodružství a parádního anglického humoru. A když jim k tomu ještě sekundovala překrásná (!!!) Lesley - Anne Down, jásalo mé srdce i ostatní orgány (úplně všechny ne, vy úchyláci) radostí. 10/10 ()

Reklama

Matty 

všetky recenzie používateľa

Rád bych napsal, že herectví Conneryho a Sutherlanda je oslňující jako pohled do pouliční lampy za tmavého večera, ale ač oba vybaveni charismatem, které jim nikdo (natožpak čas) neuzme, ne oni, nýbrž režie udržuje svižné tempo tohoto sympaticky přímočarého heist movie. Crichton vypouští pečlivou drobnokresbu rozkošně prohnilých duší dvou šarmantních zlodějů ze staré dobré anglické školy (na rozdíl od „herečtějšího“ Podrazu) a raději jde od prvních minut rovnou k věci. Zdatně balancuje na pomezí akce, thrilleru a komedie přikořeněné špetkou erotiky. Vše vrcholí parádním vyloupením jedoucího vlaku s kaskadérskými kousky, z jejichž věrohodnosti tuhne krev v žilách. Dobrá práce, hoši, dobrá práce. 80% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

Expendable 

všetky recenzie používateľa

Film mě velmi zaujal už i detaily přípravy na loupež.Jak Connery a Sutherland číhali na peronu a měřili na stopkách jak dlouho to trvá hlídači když si někam odkočí, potom jak dělali otisky toho klíče to jsem docela koukal jak precizně i na film to udělali.A nebo scénka jak Sutherland se převlíkl za mrtvolu a aby to nabylo na realitě mu Connery dal do rakve mrtvou kočku.A konec je velmi dramatický.No dál už vám to nebudu vyprávět to musíte vidět sami, jedná se o skvělý film. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (27)

  • Film byl pojmenován První velká vlaková loupež, aby se distanoval od vlakové loupeže 2 milonů liber z roku 1963, kterou tisk nazýval Velká vlaková loupež. (Kulmon)
  • Parní stroj původně použitý ve filmu neměl takový výkon, tak byl nahrazen "přestrojeným" dieslovým. (Kulmon)

Reklama

Reklama