Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (105)

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Prvá pol hodina je skvelá. Ukazuje obyvateľov jedného budapeštianskeho sídliska: Rómov, policajtov, mafiu... Predstavuje veľa postáv za sebou a vzťahy / konflikty medzi nimi. Zabáva aj rozosmeje a pri rapových scénach už viete, že pod 4* s hodnotením nepojdete. Potom sa to ale celé posere. Tvorcovia jak keby nevedeli, čo ďalej a začnú miešať jedno s druhým, politiku s fantasy, satiru s katastrofickým filmom, a zo začiatočnej skupinky cigáňov zo sídliska, ktorí mali - naozaj mali potenciál stať sa kultovými, nezostane vôbec nič. Všetci Dištrikt prirovnávajú k South Parku, sú to ale skorej Simpsonovci. Nejaká slabšia Helloweenska časť. ()

dANo 

všetky recenzie používateľa

Dávam plné hodnotenie na základe skvelej animácie, zaujímavej hudby a pomerne vydareného scenáru. Nechcem to porovnávať s ničím, aj keď je pravda, že viacero možností sa núka... Ja sa skôr teším z toho, že aj v našich končinách (keď beriem Maďarsko ako nášho blízkeho suseda) sa podarilo vytvoriť celovečerný animovaný film na vysokej úrovni, ktorého politická satira v kombinácii s klasickým príbehom Rómea a Júlie ma ako diváka nad očakávania pobavila a zaujala. Na záver už len vyzdvihnem osobu, ktorá robila k tomuto filmu české titulky, lebo tie ma takisto veľmi pozitívne prekvapili. ()

Reklama

markotter 

všetky recenzie používateľa

Pravda, příběh je trochu slabší, i když nápad, jak vydělat prachy a jak to celé zorganizovat mě hodně pobavil. Co mě ale absolutně bralo byla úžasná animace, která určitě nestála tolik peněz, jako kdyby se s tím pachtili v Pixaru a byla hodně originální. Doprovázeno skvělou muzikou, i když se mi zdálo, že některé provky se ve výstupech opakují. Takže 4. ()

JayZak 

všetky recenzie používateľa

1,5* za výborný vizuál, který je to nejoriginálnější, co jsem za poslední dobu viděl. 1* za celkem slušnou hudební vložku. Víc si u mě Distrikt nezaslouží, protože kromě těchto dvou věcí není co obdivovat, příběh je až moc šílený, aby byl vtipný a spolu s postavami je navíc povrchní, aby mohl působit satiricky. Narážek ze světové / domácí (tady nesoudím, nejsem Maďar, ale uplácení je aktuální i u nás) politiky je tam naplácano tolik, až to působí účelně - jakoby tam bez ladu a skladu byly jen proto, aby šokovaly. Tak nebo onak, na mě to bohužel nepůsobilo. ()

cab 

všetky recenzie používateľa

Silenost od madarskych animatoru je po technicke strance z meho laickeho pohledu vic nez zajimava, ale chybi pribeh ktery divaka udrzi sledovat ruztodivny pribeh omladiny, ktera si neberou servitky, tudiz je film pro mladez nepristupny. Politicka nekorektnost a prorizla huba mladiku jsou nekdy az za hranici, ale proc ne. 50% ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama