Reklama

Reklama

Hrdinové z východu

  • Hongkong Zhong hua zhang fu (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Číňan Liu (Gordon Liu) si vezme za ženu Japonské dievča, s ktorou ich ešte v detstve zasnúbili rodičia kôli upevneniu medzinárodných vzťahov a obchodu. Mladomanželia sa majú radi, čoskoro sa však dostanú do konfliktu koli veľkým rozdielnostiam ich kultúr. Vznikne spor, v ktorom sa jeden druhému snažia dokázať, že práve to ich bojové umenie je to lepšie. Konflikt vyústi odchodom Liuovej manželky a do Číny prichádzajú najlepši Japonský majstri, aby sa stretli s Liuom v boji o prestíž. (kitano)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (39)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Klasická velenárodná žánrová pochodeň z Číny, kde v lacných divadelných kulisách za podpory tragikomických teatrálnych výkonov stvárňujú Číňania i Japoncov (alebo akýchkoľvek iných Aziatov) a, samozrejme, nakoniec vždy v pomere síl (značne nepomerne) víťazia. Číňania predsa nebudú pozerať film, v ktorom to Japoncom poriadne nenatrú, nie? Tým viac, keď proti vychýreným majstrom postavia len mierne nadpriemerného učňa, ktorý v mihu zvláda všetky mysliteľné bojové umenia s gráciou a dôstojnosťou, ako to dokážu len Číňania. Ale pekne poporiadku. Ľudová (dalo by sa povedať, až buranská) komédia ťaží z pozície manželstva v národnom ponímaní a historicko-kultúrnych referencií, resp. rozdielov medzi Japonskom a Čínou. Prvá polovica je venovaná mladomanželským šarvátkam medzi Gordonom Liu (presne tým, ktorého si pamätáte aj ako starého majstra z Kill Billa) a Yukou Mizuko, ktoré podvratne narúšajú nedotknuteľné tradície v manželskom živote Číňanov. V tej druhej dochádza ku klasickému finálnemu stretu majstrov prekvapivo širokej škály bojových škôl (od šermu po ninjitsu), ktoré strieda vysokorýchlostný tréning hlavného protagonistu v klasickom pojatí modelu "from zero to hero". Dej je vyplnený tu viac, tu menej komickým situačným humorom, ktorý svoj pôvod taktiež nachádza na divadelných doskách. A práve toto očarujúco nostalgické spojenie kung-fu béčka, vratko humornej choreografie, bojov-nebojov, klasickej fabule a istej nepopierateľnej charizmy Gordona Liu spolu s výsmechom skutočnému bojovému umeniu a lekciám dejepisu na mňa tak skvele funguje. Zvuková kulisa je perfektná a dokonca pri mierne prehnanej (rozhodne však nie na úkor záživnosti) dĺžke zostal priestor i na nejaké to vyhranie sa s kamerou - napríklad scéna, v ktorej sa Liu rozpráva so ženou tak, že vidíme len jeho odraz v zrkadle. Nič svetoborné, ale perfektná bláznivá klasika, s občasnými nereálnymi súbojmi striedajúcimi pár skutočných bojových vychytávok (samozrejme s hračkárskymi zbraňami, ktoré tie skutočné nepripomínajú ani z diaľky). A aj nejaká tá inšpirácia pre Tarantina by sa tu našla. 90% ()

Rominator 

všetky recenzie používateľa

Čínský mladík Ah To (Gordon Liu) musí v soubojích porazit sedm mistrů z Japonska, aby urovnal spor a výzvu ohledně bojových stylů se svou japonskou manželkou Yumiko Kōda (mandarínsky Kung Zi). Při soubojích jsou použity různé bojové styly a zbraně. Malou roli mistra stylu opilé pěsti nebo též opilého boxu hrál režisér snímku Chia-Liang Liu. ()

Reklama

anais 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejlepších kung-fu filmů co znám. Ne, že by tu byla jinde neviděná choreografie. Kvalita tohoto filmu leží jinde. Zápletka je jednoduchá – Číňan si vezme Japonku, načež dojde k zásadním rozporům mezi japonským a čínským bojovým uměním, které tito dva ovládají. Manžel urazí japonský styl, takže z Japonska přijedou ti největší mistři aby mladíkovi dokázali, že jsou lepší. Je tu mnoho humoru – ovšem ne chanovsky ztřeštěného, ale humoru vycházejícího především z rozdílnosti japonské a čínské kultury – za vše zmíním scénu, kdy manžel jí u normálního stolu a jeho japonská manželka asi o metr níž u nízkého stolku. Ne vždy působí kulisy ve filmech Shaw Brother příjemně. Tady jako by se všechny ty namalované stromy staly nádherným prvkem ve skvěle propracované vizuálnosti. Děj se odehrává někdy ve 20.-30.letech 20 století, takže se tu mísí saka s tradičními čínskými a japonskými obleky. Celé to vypadá krásně. K tomu si přičtěte Gorgona Liu v paruce (asi) a máte film, který se prostě musí vidět. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že prvá polovica filmu je nezáživná, trápne komediálna a s postavami a chovaním, ktoré nestoja za vyššiu pozornosť. Potom príde časť o naťahovaní sa manželov, ktorá kultúra a bojové umenie je lepšie. Až v závere sa o slovo prihlásia súboje a rôzne výzvy. Konfrontácia čínskeho umenia s tradičným japonským je veľkým ťahákom, Japoncov hrajú ozajstní Japonci a nielen Číňania prezlečení do japonských kimôn. Divákovi je predostrené množstvo rôznych bojových techník a zbraní, z ktorých sa mne najviac páčil ten, v ktorom boli proti sebe skrížené nundžaky a čínska trojdielna palica. Film nemá plnohodnotnejší príbeh, čo je jedným z kameňov úrazu, snaží sa to vynahradiť kvalitnými súbojmi, v ktorých sú či už Liu alebo Kurata machri. ()

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

I když mne první polovina filmu docela nudila až otravovala (šarvátky mezi čínským manželem a japonskou manželkou v komediálním ražení mne prostě nebraly ...), druhá polovina po příjezdů japonských mistrů nabrala úplně jiný směr a film vylétl někam do naprostých martial-arts výšin. Ten střet dvou kultur prostě můžu, je to klasika, ale je to super. Navíc tady je vše tak detailně podáno a popsáno, že se člověk i něco přiučí. Děj filmu je špatný, ale o to zde nejde. Gordon Liu je jako vždy ve formě. Jeho souboje s japonskými mistry různých bojových stylů jsou super, i když jsem tedy hlavně sledoval ty Japonce, se kterými prostě sympatizuji tak nějak víc. Finální souboj Gordon Liu vs Yasuki Kurata byl pak naprostou třešničkou na dortu. Kurata v naprosto špičkové formě, jak se zbraněmi tak bez nich, prostě frajer, tohohle "martial arts řezníka" jsem vždycky mohl. Parádní záležitost a jednoznačně kult. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (1)

  • Režisér snímku Liu Chia Liang (Lau Kar Leung) ve filmu zvárnil v malé roli mistra stylu opilé pěsti nebo též opilého boxu a dělal choreografii soubojů. (Rominator)

Reklama

Reklama