Reklama

Reklama

Dračí život Bruce Lee

  • Slovensko Dračí život Bruca Leeho (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zaujímavá a divácky príťažlivá autobiografia filmovej hviezdy a majstra bojových umení Brucea Leea (Jason Scott Lee) prináša ucelý portrét veľkej hviezdy akčných filmov. Začína sa zobrazením detstva v Hong Kongu, kde sa s pomocou otca zoznámil so základmi bojových umení a východnej filozofie. Ako 18-ročný sa zapletie do vojny miestnych gangov, preto odišiel do USA. Tam sa jeho sny o tejto krajine naplnili, keď sa zoznámi s americkou kráskou, svojou žiačkou Lindou Emeryovou (Lauren Hollyová), ktorá sa neskôr stala jeho ženou, matkou dvoch detí a stálou oporou a inšpiráciou – aj napriek nesúhlasu spoločnosti o ich zmiešanom manželstve. Bruce si otvoril školu bojových umení, ktorú navštevovali najmä žiaci z čínsko-americkej komunity. Lee sa snažil harmonizovať a zmodernizovať umenie kung-fu väčšmi do spirituálnej roviny a vynašiel aj novú metódu bojových umení zvanú Jeet Kune Do. Po viacerých nezhodách s miestnymi vyznávačmi tradičných hodnôt sa Bruce skončil pripútaný na lôžko, pretože mal poškodenú chrbticu. Silou vlastnej vôle sa mu však opäť podarilo účinkovať na turnajoch. Hollywoodski producenti si rýchlo všimli charizmatického mladého bojovníka a ponúkli mu účinkovanie vo filmoch ako The Chinese Connection, The Big Boss, Enter the Dragon a najmä účinkovanie v seriáli Kung-fu, kde si zahral po boku Davida Carradina. Jeho hviezdnu kariéru však nečakane zasiahla náhla smrť, keď ako 32-ročný zomrel na mozgovú mŕtvicu pri nakrúcaní filmu Enter the Dragon. Vyše ako 25-tisíc ľudí sa zúčastnilo jeho pohrebu v Hongkongu a jeho sláva sa po smrti zmenila na mýtus... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (132)

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Ďalší návrat do mého mládí. Kedysi som tento film veľmi uznával a navyše som mastil na Sega megadrive rovnomennú hru, takže môžem povedať, že som bol skutočným fanúšikom. S nadsázkou ale môžem povedať aj to, že keď sa dnes povie Bruce Lee, predstavím si Brada Pitta ako ho otrieskal o kapotu auta a je mi do smiechu. Bruce bol bez pochýb legenda Kung Fu a keby dnes žil, pravdepodobne by hral v niektorom z pokračovaní Expendables, no život to chcel inak. Film prebehne asi za päť minút Bruceove detstvo a potom začne takým pomerne nečakaným spôsobom, bitkou. Naozaj neviem posúdiť či to má niečo spoločné so skutočným životom legendy, ale choreografie súbojov sú na veľmi slušnej úrovni a Jason Scott dával Leeho na výbornú. Pohyby, zvuky, fakt sa do toho slušne vložil. Problémom asi je spôsob ako sa do deja dostávame. Jednoducho bez nejakých vysvetlení, bez potreby čo i len priemerných hereckých výkonov sa iba presúvame plynule k ďalšej bitke. Divák si musí mnoho vecí doplniť len vo vlastnej fantázii a na základe hrubo načrtnutej kostry skladať mozaiku tej príbehovej časti. To bitkám je naopak venovaný slušný priestor a sú zvládnuté viac ako dobre. Mňa by asi potešilo keby malo rovnakú kvalitu a hĺbku aj samotné zameranie sa na príbeh. Vtedy mi to nevadilo, ale vekom a množstvom videných filmov sa aj moje očakávania menia a prakticky narastajú. A tento level Dračí život zo začiatku nedosahuje. Ale ako píšem, mlátenice znesú prísne kritériá aj v súčasnosti. Tento stav trvá asi do tretiny filmu, potom sa to celkom vyrovná. Objavia sa už aj dlhšie zmysluplné dialógy a celkovo sa to začne správať filmovejšie. Dobrý ťah, nemohlo to tak byť od začiatku? Linda bola, teda ak taká naozaj bola, láskavou a milujúcou partnerkou a správnou ženou pre život muža. V tej pasáži už ale naozaj sledujeme cestu aziata v Amerike v rokoch šesťdesiatych, vzostup jeho kung-fu školy ako aj pád po ťažkom zranení. Na Lauren Holly absolútne nevidieť, že má 30, to by som netipoval ani omylom. Má neskutočne krásne telo a mladučkú tvár, no treba povedať, že od zamilovanej študentky, cez podporujúcu partnerku až po matku, hraje výborne a uveriteľne. Film venuje minimum pozornosti Bruceovej smrti, ale je dôstojnou poctou jeho životu. Zaslúžene v červenom. Kedysi by som dal asi aj päť, no dnes musím strestať ten chaotický začiatok od scény k scéne. Palec nahor. ()

ali-n 

všetky recenzie používateľa

Bruce Lee. Pozerajte sa na neho z akéhokoľvek uhla. Možno len nadbytočne preceňovaná ikona, jeden z mnohých, nulový herec a režisér na zváženie. Pre mňa veľký bojovník, muž s energiou, ktorá napĺňa generácie napodobiteľov a nasledovníkov, človek, ktorý sa nechcel vzdať, učiteľ, ktorý nerobil rozdiely, filozof, ktorý posúval hranice. Tento film mu vzdáva hold, ktorý si právom zaslúži. Ani ja po Big Bossovi nevstávam a netlieskam tak, ako to bolo po jeho premiére. V duchu sa ale klaniam húževnatosti, nezlomnej vôli a odkazu, čo po sebe zachoval. ()

Reklama

kitano 

všetky recenzie používateľa

Sfantazirovany, presladeny biopic, ktory si zo skutocneho Bruceoveho zivota berie len strucny obsah. Jedinym vyraznejsim kladom je Jason Scott Lee, ktory sa svojej role ujal zo ctou, a dodal Bruceovej postave skutocny rozmer. Film vsak sam o sebe, koli mnohym poprekrucanym faktom, ci vymyslom, velku hodnotu nema. Bruce si zasluzil omnoho viac. (4/10) ()

spiritus 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě velmi dobře zpracovaná biografie legendy Kung-Fu. Film se nijak křečovitě nedrží historických faktů a mnoho věcí je přibarveno, ale základní dějová linie odpovídá skutečnému životu Bruce Leeho. Co mě skutečně uchvátilo jsou kvalitní bojové scény, za které by se ve filmu nemusel stydět ani sám mistr. Film je navíc okořeněn o mysteriozní linku, kdy Bruceho stíhají jeho vlastní stíny a rodové prokletí, které se mu nakonec stává osudným. Ano, takto má vypadat kvalitní životopisný snímek. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Samozrejme, že moja vzdialenosť od bojových umení je porovnateľná so vzdialenosťou Číny od Slovenska. Videl som aj nejaké dokumenty zo života Bruce Leea a mohol som tak porovnať tie charakteristické výrazy v tvári i neobyčajnú mrštnosť pri súbojoch. Nemám prečo meniť hodnotenie, aj keď som sa musel pri sledovaní ľahko pousmiať nad viacerými naivnými sekvenciami. Ale pred nadšencov kung fu je tento film povinnosťou. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (18)

  • Taška, do které si Linda (Lauren Holly) ve 48. minutě dává své věci, mění svou polohu. (Duoscop)
  • Ve snímku má malou roli zpěvačky Shannon Lee, dcera Bruce Leeho, jemuž byl snímek věnován. (Rominator)

Reklama

Reklama