Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film Najatý klaun podľa literárnej predlohy Júliusa Barča - Ivana "Cesta ďaleká" je sugestívnym príbehom gazdu Cabana, ktorý sa ocitá na životnej križovatke. Z ľútosti i bezmocnosti nad osudom nevyliečiteľne chorého syna sa rozhodne ukončiť jeho utrpenie. Napriek presvedčeniu o správnosti svojho skutku sa ocitá v morálnom konflikte so svojím svedomím a vo vlastnom utrpení hľadá liek na výčitky svedomia. Opúšťa domov a rodinu, aby vo svete, odkázaný na pomoc a milosrdenstvo cudzích, prešiel svojou osobnou kalváriou. V réžii Stanislava Párnického sa v titulnej úlohe brilantnou hereckou kreáciou pripomenie český herec Petr Čepek. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (7)

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Když statkáři zemře jediný synek, je to těžká chvíle. Všechny naděje, dřina a smysl toho všeho se rozplyne v dým. Caban se s tím vyrovnává jinak než ostatní, nemodlí se, nelká, sebere se, prodá pole a jde do světa. Potkává lidi a hledá cestu ven. Výborný film. Překvapení. 80% ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Výtečné dusné drama z hereckého prostředí za 1. republiky. Takový malý televizní skvost z Bratislavy. Herecky není radost pohledět jen na Čepka, ale i na celý ostatní ensemble v čele se Zdenou Studenkovou a nekonče Milanem Lasicou. Jistě, že kostýmy by mohly být propracovanější, ale celkově strhující atmosféra si kupodivu velice dobře vystačí i s pouze několika dobře volenými auty, četnickými uniformami a hereckými rekvizitami. Vše ostatní je podružné. ()

Reklama

meave 

všetky recenzie používateľa

Naozaj dramatická adaptácia rovnako dramatickej predlohy, ktorá nepostráda pátos a teatrálnosť. Nečítala som síce literárnu predlohu, ale túto črtu majú aj iné adaptácie, napr. Skon Paľa Ročku. Nevravím, že je to zlé, avšak po chvíli je to únavné a je skutočne ťažké ztotožniť sa s prežívaním bolesti trpiacich - napriek jej predstaviteľnosti, či dobrým hereckým výkonom. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Veľmi ťažký film, pritom sugestívne natočený, až som ho aj pri tej neveľkej dĺžke nedokázal zvládnuť naraz. Chorý syn je pre otca vždy veľká rana, navyše tá atmosféra neprajnej dediny zničí človeka a pri tom životnom nešťastí ho psychicky dokonale dorazí. Nemám rád českých hercov v slovenských rolách, ale tentoraz bol Kňažkov dabing úplne dokonalý. –––– Búri sa, že ho nútia stavať slávu tomu, kto mu škodí. –––– Lieky máme z milosti Božej. A keď ich máme, musíme ich použiť. –––– Vymýšľam si strašiakov a skúšam, či sa ich bojím. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama