Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edi a Jureczek sú bezdomovci. Žijú zo dňa na deň, na jedlo a trocha pijatiky si zarobia zberom kovového šrotu. Bývajú spolu v opustenej továrni. Spolu s iným odpadom zbiera Edi aj knihy, čo iní vyhodili. Sú jeho najväčšou vášňou a cennosťou. Vďaka láske ku knihám si v pochybnej štvrti získal povesť učenca. Jedného dňa ho navštívia dvaja miestni gangstri, pretože ich dospievajúcej sestre "Princeznej" hrozí, že v škole prepadne. Bratia chcú, aby sa Edi stal jej domácim učiteľom . To je ponuka, ktorú si nemôže dovoliť odmietnuť. Má však dohliadnuť aj na to, aby sa Princezná nestretávala so svojím chlapcom. Princezná čoskoro otehotnie a aby svojho milého chránila, obviní Ediho, že namiesto doučovania ju znásilnil. Trest za falošné obvinenie na seba nedá dlho čakať, ale Edi s pokorou prijme údel i zodpovednosť, ktorá mu neprináleží. Príbeh inšpirovaný filozofiou budhizmu vypovedá o bezhraničnom dobre prostredníctvom osudu muža, plne odovzdaného svojmu osudu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (39)

BLOKBASTER (Miloš Ščepka)

"Ediho svet nie je svetom menzlovsky poňatých Hrabalových pábiteľov, svojráznych sympatických ľudových filozofov. A predsa v podaní niekdajšej detskej televíznej hviezdy neherca Henryka Golebiewského nadobúda Edi príchuť hrabalovskej autentickosti, osamelosti a osudovosti. K úspechu filmového…"

Filmpub.cz (Radomír Kokeš)

"Edi je jeden z nejzvláštnějších filmů, co jsem za poslední dobu viděl a už dlouho se mi nestalo, abych ještě týdny po filmu přemýšlel, co jsem vlastně přesně viděl a zoufale hledal v poznámkách z filmu klíč, díky němuž bych do snímku konečně dokázal proniknout. Možná jsem si nevěděl rady s pocity z…"

Filmweb.cz (Matej Šišolák)

"Edi není ten východoevropský film s mimořádnou výpovědní hodnotou, na který všichni na východ od německých hranic čekáme již od Země nikoho (r. Danis Tanovič, 2001). I když představuje lepší průměr z toho, co se k nám ze soudobé polské produkce dostává (mám na mysli zejména festivaly), díru do…" viac

Kinema.sk (Michal Korec)

"V tomto filme sa každý snaží nájsť svoje šťastie alebo si to aspoň myslí. Edi je na tom úplne rovnako, no v akejkoľvek chvíli si nemôžeme byť istí, že všetko skutočne dopadne dobre alebo aspoň tak, ako má. O filme si môžete myslieť, že sa vám snaží ukázať svoj vlastný život a presvedčiť vás o tom,…" viac

Tiscali.cz (Stanislav Buzek)

"Trzaskalského snaha vytvořit silně emotivní film se neminula účinkem, režisér se ale dopustil obvyklé chyby: ponechal ve svém díle i části, které nejsou nezbytné a příběh zpomalují. Obzvláště v závěru se stále častěji hlásí o slovo metaforická zvýraznění či vsuvky, idylická interpretace venkovského…"

Reklama

Reklama