Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (viac)
Poľsko, 2003, 135 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o zločine a treste, láske a žiarlivosti, živote a zvykoch starých Slovanov a o počiatkoch poľskej štátnosti. Príbeh sa odohráva v IX. storočí, sto rokov pred prijatím kresťanstva, v kraji, ktorému vládne kruté knieža Popiel. Jeho zločiny rozpútajú vzburu. Poľovník a bojovník Ziemek odmietne akceptovať rozhodnutie, že jeho milovaná Dziwa má pripadnúť ako obeť bohom. Rozhodne sa bojovať za svoju lásku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (89)

bohemia_regent 

všetky recenzie používateľa

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

Dragonlanc 

všetky recenzie používateľa

Relatívne veľmi slušne spracovaný historický príbeh. Nie je síce tak kvalitný a dobrý ako veľkofilmy Ohňom a mečom, Potopa a Pan Wolodyjowski. Nie sú tam síce žiadne oslňujúce róby ale o to viac pôsobí realisticky. Veľmi dobre sú stvárnené hlavné postavy celého príbehu, ktorí bojujú proti tyranii svojho kniežaťa, ktorý ppodnecovaný svojou ženou a túžbou po moci neváha povraždiť vlastných príbuzných, svojich poddaných a dokonca proti vlastnýmn ľuďom povolá vikingov aby ich vyvraždili, čo jeho žena komentuje slovami: "Nevadí keď ich všetkých pobijú. Dovezieme si nových sedliakov zo Saska !". Realisticky pôsobia aj bojové scény - žiadne veľkolepé booje, útoky, ale presne tak ako to bývali v skutočnosti - nedostatočná a slabáorganizácia, miestami vyslovene zlá koordinácia síl - veď išlo o sedliakov, lovcov a roľníkov a nie profesionálnych vojakov ala Rambo. Ešte dobre, že to netočili v Hollywoode, viem si dobre predstaviť akú sračku by z toho urobili - hneď by sa tam objavil superhrdina, ktorý by sám pobil polovicu armády kniežaťa, rozkopal drevené palisády a päsťou vyrazil bránu a potom by vlastnými rukami rozbúral murovanú vežu a knieža roztrhol na dve polovice a hodil do močiara (alebo niečo podobne stupídne). Jediná vec, ktorá mi na tom vadila a pôsobila nereálne, bolo miestami až prihlúple správanie odporcov kniežaťa, ktorí sa správali ako úplní primitívi a nechali sa pochytať, otráviť a povraždiť ako sprosté ovce. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Galéria (36)

Reklama

Reklama