Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (viac)
Poľsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Film o zločine a treste, láske a žiarlivosti, živote a zvykoch starých Slovanov a o počiatkoch poľskej štátnosti. Príbeh sa odohráva v IX. storočí, sto rokov pred prijatím kresťanstva, v kraji, ktorému vládne kruté knieža Popiel. Jeho zločiny rozpútajú vzburu. Poľovník a bojovník Ziemek odmietne akceptovať rozhodnutie, že jeho milovaná Dziwa má pripadnúť ako obeť bohom. Rozhodne sa bojovať za svoju lásku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (90)

marvan 

všetky recenzie používateľa

Esence východoevropské trapnosti, tak jak ji pamětníci znají ze sovětských filmů. Ano, myslím ty otřesné opusy, které se pokoušely napodobit úspešná díla prohnilého kapitalistického západu a které obvykle bývaly svěřeny stranicky bezvadným filmovým eunuchům. Jediné co může zmást, je rok výroby. Jak mohla v roce 2003 vzniknout takováhle ptákovina? Parta ochotníků se potácí v hadrech po lese, deklamuje své repliky zpod rozcuchných nylonových vlasů a údajně drsným válečníkům visí přes opasky pivní mozoly. Zasmušilý výraz Daniela Olbrychského, jako by si celou dobu kladl otázku, jakým omylem do tohoto filmu zabloudil. Pro Kristovy rány, kdo je to Jerzy Hoffman? Snad polský Ed Wood? ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

Reklama

bloodcountes 

všetky recenzie používateľa

Tak vida, protože jsem se zamilovala do Zaklínače a tímpádem do Michala Zebrowského, tak se ještě něco dozvím o starých dějinách Poláků:)) Tedy Poláků, ne Vikingů, jak se praví v debilním českém názvu. Film je super, příběh super, herci taky (o Zebrowském asi ani netřeba pět chvály), hudba, kamera, prostě velká paráda! ()

PetrPan2 

všetky recenzie používateľa

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

Dragonlanc 

všetky recenzie používateľa

Relatívne veľmi slušne spracovaný historický príbeh. Nie je síce tak kvalitný a dobrý ako veľkofilmy Ohňom a mečom, Potopa a Pan Wolodyjowski. Nie sú tam síce žiadne oslňujúce róby ale o to viac pôsobí realisticky. Veľmi dobre sú stvárnené hlavné postavy celého príbehu, ktorí bojujú proti tyranii svojho kniežaťa, ktorý ppodnecovaný svojou ženou a túžbou po moci neváha povraždiť vlastných príbuzných, svojich poddaných a dokonca proti vlastnýmn ľuďom povolá vikingov aby ich vyvraždili, čo jeho žena komentuje slovami: "Nevadí keď ich všetkých pobijú. Dovezieme si nových sedliakov zo Saska !". Realisticky pôsobia aj bojové scény - žiadne veľkolepé booje, útoky, ale presne tak ako to bývali v skutočnosti - nedostatočná a slabáorganizácia, miestami vyslovene zlá koordinácia síl - veď išlo o sedliakov, lovcov a roľníkov a nie profesionálnych vojakov ala Rambo. Ešte dobre, že to netočili v Hollywoode, viem si dobre predstaviť akú sračku by z toho urobili - hneď by sa tam objavil superhrdina, ktorý by sám pobil polovicu armády kniežaťa, rozkopal drevené palisády a päsťou vyrazil bránu a potom by vlastnými rukami rozbúral murovanú vežu a knieža roztrhol na dve polovice a hodil do močiara (alebo niečo podobne stupídne). Jediná vec, ktorá mi na tom vadila a pôsobila nereálne, bolo miestami až prihlúple správanie odporcov kniežaťa, ktorí sa správali ako úplní primitívi a nechali sa pochytať, otráviť a povraždiť ako sprosté ovce. ()

Galéria (36)

Reklama

Reklama