Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na prelome 18. a 19. storočia boli pravé kiahne stále mimoriadne rozšírenou a nebezpečnou chorobou. V Latinskej Amerike, kam ich pred tromi storočia zavliekli európski dobyvatelia, na ne stále zomieralo obrovské množstvo ľudí. Keď bola objavená nová metóda očkovania proti tomuto ochoreniu pomocou vírusu kravských kiahní, vyslal španielsky kráľ Karol IV., ktorý kvôli pravým kiahňam prišiel o dcéru, cez oceán expedíciu, ktorá mala za cieľ zabrániť ďalšiemu šíreniu epidémie. Na palube bolo 22 detí, ktoré boli postupne infikované vírusom kravských kiahní a tak vytvorili živú reťaz, vďaka ktorej bolo možné prepraviť vírus, používaný ako očkovacia látka, cez oceán. (RTVS)

(viac)

Recenzie (1)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

María Castro je verná svojmu menu a pri pohľade na ňu sa mužom naozaj vynárajú myšlienky na kastráciu či skôr sebakastráciu. No čo už, duch estetiky nebýva vždy uspokojený. Tento historický kúsok prináša skutočný príbeh o dobe, ktorá sa síce volá novovekom, ale myslenie bolo ešte dosť stredoveké, hoci dnes sa za stredovek už považuje všeličo, napríklad vedecky dokázané presvedčenie v existenciu 2 pohlaví. Balmisová výprava je prvou medzinárodnou zdravotnou expedíciou v histórii a že jej všelijakí prisprostalci podkopávali nohy. Je zaujímavé, ako Španieli šli do kolónií zachraňovať ľudí pred pravými kiahňami, pritom ich ľudia, slávni conquistadori túto chorobu na kontinent privliekli a rozšírili medzi Indiánmi, čím vyhubili populáciu o 90%. A aby nebolo všetko len na Španielov, tak ešte v roku 1763 Angličania pod kresťanským dobroduchom darovali Indiánom prikrývky nakazené pravými kiahňami, aby sa ich zbavili. Našťastie to bolo v mene Božom, takže nič zlé sa nestalo. A takýchto bohabojných mužov tu máme vo filme kopec, ktorí sa vysmievajú iným, ktorí chcú pomôcť, pritom sa vysmievali len vlastnej tuposti. ()

Zaujímavosti (2)

  • Loď natočená vo filme je ruská fregata Štandart, replika vojenskej lode, ktorú postavil Peter Veľký v roku 1703 v Petrohrade. Moderná Štandart bola postavená v roku 1999 a je to plne funkčná cvičná vysoká loď. (Arsenal83)
  • Film je založený na skutočnej Balmisovej expedícii, financovanej španielskym kráľom, s cieľom priniesť vakcínu proti kiahňam do Španielskej Ameriky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama