Reklama

Reklama

Krvavá pani

  • Československo Krvavá paní (viac)
Československo, 1980, 77 min (Alternatívna 71 min)

Obsahy(1)

Animovaný film velikána slovenskej filmovej tvorby Viktora Kubala na motívy povesti o čachtickej hradnej panej a jej hrozných zvykoch. Dobre odpozorované prvky hororu spojené s prirodzeným Kubalovým vzťahom k paródii, vytvorili z Krvavej panej svojráznu syntézu oboch žánrov. Na pozadí romantického ľúbostného príbehu s prvkami komiky a tragiky je zachytený večný boj dobra so zlom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (67)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Veľmi jednoduchá Kubalova animácia, taká, ako ju poznáme z večerníčkov. To nie je filmové mínus, ale pre mňa plus, obliecť takmer hororový príbeh do rozprávkového kabátu môjho detstva. Pri úvodných idylických scénach so zvieratkami a princeznou sa mi zdalo, že by to mohla byť aj rozprávka pre deti na nedeľné ráno, ale neskôr to bolo vyvrátené a krvavé a jemne erotické aj keď kreslené scény určujú film pre dospelých alebo aspoň pre odrastených. Do filmu je prepašované veľké množstvo jednoduchých gagov hlavne so zvieratkami, z ktorých väčšina je možná len vďaka odľahčenej animácii. Najviac ma dostalo modré z neba a ryba zadržiavajúca dych. Príbeh je notoricky známy a som rád, že sa v tomto filme nechcel hrať na žiadny happy-end. ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

I po letech stále působivé dílo. Strohé výtvarné pojetí, barevný kontrast, kde červená je symbolem života i smrti, a temné varhany vytvářejí chladnou atmosféru. První poetická třetina je plná radosti, kdy zvířátka připomínají rozjuchané disneyovské postavičky a Alžbětka Sněhurku. Jakmile však dá svému zachránci srdce, stává se z ní chladná a bezcitná čachtická paní. Věrný Ficko shání své paní mladé panny, na vesničany padá hrůza a železná panna nestačí objímat další oběti. Hřbitovní scéna, kdy noční krajinou burácí vichr a jedno tělo za druhým padá do masového hrobu, jako by vypadla z gotického hororu. Film má přiměřenou délku, avšak mnohý současný divák zvyklý na permanentní akci zřejmě spokojen nebude. Krvavá paní je poezie v obrazech a u poezie se nespěchá, tu je třeba si vychutnat. ()

Reklama

Deschain 

všetky recenzie používateľa

Zo začiatku veselý úlet ale to sa zmení, keď Krvavá pani daruje svoje srdce šuhajovi, ktorý ju zachránil. Potom sa začnú diať veci. Krvavé veci. Známy príbeh o Báthoryčke v zvláštnej animovanej podobe. Veľa milých malých nápadov, dej bez slov, s výborne pasujúcou hudbou a prekvapivou nahotou. Videla som ako dieťa a určite si navždy budem pamätať vražednú figurínu stelesňujúcu zámockú pani. Viktor Kubal stvoril podľa mňa pozoruhodné dielo, ktoré stojí za pozretie. ()

honz 

všetky recenzie používateľa

Legendami opředená historická postava uherské šlechtičny, hraběnky Alžběty Báthoryové (1560 - 1614), je dlouhou dobu vděčným námětem v literatuře i filmu. Viktor Kubal ve svém celovečerním animovaném filmu poeticky zobrazuje čachtickou paní jako nevinnou dívku, ze které se z nešťastné či neopětované lásky postupně stává bezcitná, surová a krvelačná bytost. Skvělá výtvarná stráka filmu jakoby potvrzovala úsloví o tom, že v jednoduchosti tkví krása, a že málo může znamenat víc. ()

Darckol 

všetky recenzie používateľa

Viem, že tento film by som nemal deliť na 2 polovice, ale nedá sa uprieť, že prvá polovica ladená humorne bola vynikajúca (maco bol geniálny! :D) a druhá polovica ladená dramaticky už nebola záživná. Nevravím scéna na cintoríne bola skvelá, ale zvyšok už nebol ničím oživený. 6,5/10 za svojské poňatie. ()

Zaujímavosti (5)

  • Animovaný film patri v dobe vzniku k jednému z najdrahších projektov. Celková výroba stála 2,895.997,- Kčs a natáčal sa viac ako 7 mesiacov. (Raccoon.city)
  • Na snímku pracoval Kubal väčšinou osamotene. Zvládol to, hoci to bola animácia na kolene. Podmienky v Štúdiu krátkych filmov boli úmerné tej dobe. Bola tam jedna kamera, s ňou sa všetko snímalo, žiadne triky sa robiť nedali. "Ale Kubal by ich ani nepoužíval," spomína dramaturg snímky Rudolf Urc. (Raccoon.city)
  • V roku 2017 animovaný film Krvavá pani vybrali do programu jedného z najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu vo francúzskom Lyone. V digitálne reštaurovanej podobe mal film v Lyone svetovú premiéru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama