Reklama

Reklama

Stalo se v rozvědce

  • Sovietsky zväz Eto bylo v razvedke (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Dej filmu je skutočným príbehom spisovateľa Alexandra Kolesnikova a jeho priateľa, s ktorým v roku 1943 utiekli na front. Vo filme je to príbeh 12-ročnej siroty Vaška Kolokova, ktorý pri svojom úteku stretne seržanta Panova. Hoci ho ten prepašuje do tankovej jednotky, jeho nadriadení rozhodnú, že pôjde späť do detského domova. Eskorte ale utečie a túla sa v lesoch. Tu vypátra nemeckého pilota, za čo obdrží vyznamenanie. V ďalšej činnosti prieskumníka tiež preukazuje odvahu a je pripravený znášať utrpenie rovnako ako starší a skúsenejší vojaci. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (4)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je natočený podľa skutočnej udalosti uvedené v románe Bojové prieskumy od Kolesnikova, ktorý opisuje svoje detstvo, kedy pôsobil ako syn pluku a bol vojenským prieskumníkom. Mám vážne pochybnosti, že to čo je vo filme ukázané sa skutočne tak aj stalo. Podobným filmom je Ivanove detstvo ale aj Mama, ja žijem! ()

bjjoba 

všetky recenzie používateľa

Film ma zaujal najme realistickým vykreslením vojensko prostredia a deja očami dvanásťročného zveda, hrdinu druhej svetovej vojny. Kladom filmu je, že je založený na skutočných udalostiach z biografie - Bojové prieskumy - Alexander Ivanovič Kolesnikov. ()

MickeyStuma 

všetky recenzie používateľa

Dětských válečných filmů s malým chlapcem v uniformě sovětské armády bylo i v československé kinematografii   (po vzoru sovětského filmu) natočeno několik, ale vždy se jednalo o fikci. Tento sovětský, samozřejmě silně patrioticky zaměřený, snímek pojednává o takovém chlapci také a je založen na skutečných událostech. Takže se jedná o skutečného dětského hrdinu pod jménem Al Kolesnikov, který snad prý žije v Moskvě. Jeho válečné vzpomínky dal dohromady literární autor Sergej Smirnov a napsal esej pod názvem „San Sanych“, podle kterého zase scenárista Trunin V. napsal scénář pro tento film. Na svou dobu námětem hodně silný, ale na dobu dnešní spíše už nemálo ochabl. To je tak, když skutečnost reálnosti všeho zobrazeného výrazně ovlivňuje vnímání obrazu. Z hlediska autenticity, tedy zcela jiný pohled na stav věci. Ale je fakt, že od jiných podobných takovýchto snímku se zase natolik neodlišuje. Chtě nechtě, ono jde také o to, jakou uměleckou hodnotu filmu někdo je ochoten uznat. Snímek tedy v mnoha ohledech jedinečný a právě ohledně reálnosti děje nejvíce stojí za to. Ano, jedná se o výrazný příběh o vlastenectví z řad dětských hrdinů, kteří se účastnili války na frontách a dostávali za to řády a medaile. A ano, takovéhle filmy se dnes už bohužel netočí a vlivem toho, jak se vlastenectví nyní dehonestuje, se už ani točit nebudou. ()

Reklama

Reklama