Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrajú:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

V prvej časti sa diváci zoznámia s hlavnými hrdinami: Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, bodrým dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík. Spoznáme aj sympatického traktoristu Vlada Rutkaya Otecka, ktorý vyzerá dospelejšie a rozvážnejšie ako ostatní a nechal doma tehotnú manželku, a športovo založeného frajerského Michala Hlaváčka, ktorý už má všeličo za sebou. To, že sa také rozdielne povahy zišli na jednom mieste, spôsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách... Podobne ako mnohé iné (napr. Okres na severu, Žena za pultom, Inžinierska odysea a pod.) vznikol seriál z vojenského prostredia Chlapci a chlapi na spoločenskú objednávku. Bolo to presne v čase, keď rapídne klesal záujem o vojenskú službu, mladí muži sa jej snažili vyhnúť a armáda mala veľmi nízku popularitu. Tvorcovia sa snažili ukázať, že povinná vojenská služba nie je strašiakom, práve naopak, podľa ich seriálu sa zdá, že jedine armáda zaručí každému mladému mužovi, aby duševne i telesne dozrel. Ich zámerom bolo dokázať, že dva roky prežité vo vojenskom prostredí nie sú pre nikoho stratou. Vojenské prostredie vykreslili ako letný tábor dospelých, kde nie je núdza o zábavu a humor a ak sa vyskytnú problémy, seriózni a obľúbení velitelia ich dokážu obratom vyriešiť. Jednotlivé postavy sú typickými figúrkami, napĺňajú charakteristiky istých ustálených typov. Nechýba medzi nimi frajer, smoliar, seriózny otec rodiny či večný hladoš. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (348)

Mr.Apache odpad!

všetky recenzie používateľa

Milý Malarkeyi. Narozdíl od tebe a Djkomy jsem v době, kdy se tento seriál odehrává, nejen žil, ale dokonce jsem v čase jeho natáčení právě absolvoval tzv. dvouletou základní vojenskou službu. Věř mi, že "odpad" je pro tenhle neuvěřitelný výsměch do ksichtu všem, kteří museli dva roky čurákovat v rudozeleném pekle, jediným možným hodnocením. (Poznámka po letech: Vida, ten blb předělal kvůli mě celý svůj komentář, jen aby dokázal jaký je hloupý a nepřínosný kokůtek. Takže je vlastně všechno v pořádku.) ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Takhle nějak to bylo, ale taky to takhle nějak vůbec nebylo. V rámci exkurze po starých seriálech, které jsem "tehdy" neviděl, je tenhle kousek spíš slabší. Pokud jde o hvězdy, stěží by dosáhl na rotmistra, nicméně, alespoň za mě, si zaslouží hvězdičku navíc, a k tomu možná i pochvalu před nastoupenou jednotkou. to za tu nostalgicky zábavnou exkurzi, která oživila poněkud vybledlé vzpomínky na zelené roky. Mazáci, lampasáci, buzerace, střelby, rajony, ale taky sranda a spousta vzpomínek, které jsou sranda dnes. Vše, co se tu odehrává sice vychází z reality jak jsem ji zažil nebo viděl, je však silně deformováno tou naivní agitkou, která čouhá z každé druhé scény. Jejím dokonalým ztělesněním je loudil Zounar, tragéd, ale a současně nechtěně komická figurka. Naštěstí mi vlastní zkušenost dovoluje nahlédnout za tu agitku a v rámci možností si přes filtr vzpomínek seriál užít. ()

Reklama

cariada 

všetky recenzie používateľa

Moc pěkně natočené postavy jsou propracované a mají vše co mají mít. Že je to komunistický a ideologický? No a? Taková byla doba. Co utkvělo byla šikana kdo byl na vojně ví své (já sice šikanu už nazažil byt jsem na vojně byl) a těch 3 a půl roku co dostal svobodník Hasman byla pěkná pálka. Kdo mě tam nejvíc vadil byla máma Hanky v podání M.Dvorské hrozná fůrie. A nesmím zapomenout na děsnou Mariu ,která byla na ránu. Na tohle se vždy rád podívám. ()

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Nikdo nechtěl v mladém věku odcházet na vojnu a málokdo dnes lituje toho, že tam tenkrát byl. Ve výcvikových prostorech se získávali přátelé na celý život, neboť jen nenávist ke společnému nepříteli, což byly samozřejmě GUMY (čti důstojníci Československé lidové armády), dokázala doživotně stmelit partu neznámých lidí. O tom však tato propagace kasáren, jako "svatého" místa, kde se z kluka stává muž, skutečně nebyla. ()

Zdeňka 

všetky recenzie používateľa

Seriál je pohodový a zábavný. Nic výjmečného jsem nečekala a také jsem nakonec nebyla zklamaná. Některé osudy postav byli zajímavější, některé bych však vynechala (jako např. Vlado s Máriou) jiné bych zase více rozvinula. Největším plusem byla Jitka Asterová jako zpěvačka Venuše:-) Chápej nás, chápej nás, kdo chce neprohrát má šlápnout na pedál ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (59)

  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) spomína na režiséra seriálu: "Pán Sokolovský ma donútil, aby som sa možno prvýkrát nad sebou zamyslel a vyhodnotil, či je pre mňa dôležitejšie byť za každú cenu egoista v zmysle rebel, alebo skloniť hlavu a zostať na škole. Došlo mi, že v tomto prípade je pokora a prijatie pre mňa ďaleko cennejšie. Čoskoro na to mi potom Evžen Sokolovský práve vďaka tomu ponúkol jednu z hlavných rolí v mojom prvom seriáli." (Raccoon.city)
  • Keď poručík Bílek (Kamil Halbich) príde do staničnej reštaurácie zisťovať, prečo sa v nej pobil Vlado Rutkaj (Boris Slivka), povie mu "štangast" Franta (Jakub Špalek): "všechno jsem už ŕekl Kliftonúm." Prezývka "Kliftoni" má už dosť dlhú históriu. Pochádza zo začiatku 20. storočia, kedy začali po česky vychádzať zošity detektívok s imaginárnym americkým detektívom Léonom Cliftonom. Takzvané kliftonky sa stali legendou. Meno zľudovelo a stalo sa synonymom detektíva. No a postupne sa tak začalo všeobecne hovoriť všetkým policajtom. (Raccoon.city)
  • Odbornými poradcami seriálu boli Generálmajor Jan Konicar (zástupca náčelníka štábu Západného vojenského okruhu ČSĽA), Plukovník Miroslav Pilík (starší dôstojník Operačnej skupiny Operačného oddelenia štábu Hlavného tyla ČSĽA), Podplukovník František Lošťák (vedúci starší inštruktor Oddelenia masových oznamovacích prostriedkov Ideologickej správy Hlavnej politickej správy ČSĽA) a Podplukovník Miloš Janda (náčelník Skupiny taktickej a vševojskovej prípravy tankového vojska Oddelenia taktickej a vševojskovej prípravy Správy bojovej prípravy ČSĽA). (marlon)

Reklama

Reklama