Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Réžia:

Karel Smyczek

Scenár:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrajú:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa MM_Ramone k tomuto seriálu (7)

Třetí patro (1985) 

Český režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivom Pelantom spracovali sociálnu tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Pre oboch to bol ich seriálový debut. V dobe svojho vzniku to bolo aktuálne a u divákov veľmi populárne. Dnes je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického stredoškolského vzdelávacieho systému a režimovej ideologickej propagandy. Dej sa odohráva v Prahe. Seriál "Tretie poschodie" je zložený zo šiestich epizód, ktoré nesú názvy: 1. Civil, 2. Stena, 3. Dopis, 4. Patent, 5. Hrdlička, 6. Majster. Každá z nich má dĺžku niečo viac ako hodinu. *** ()

Civil (1985) (E01) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. Úvodná, v poradí prvá epizóda nesie názov "Civil". Bezprostredne potom, čo Martin Brázda ukončí povinnú vojenskú službu, nastupuje na miesto majstra odborného výcviku na jednu pražskú strednú učňovskú školu, ktorej sám je absolventom. Riaditeľ učilišťa Beran mu pridelí žiakov tretieho ročníka. Postupne sa začne s nimi zoznamovať. Hneď na začiatku svojej pedagogickej kariéry sa vďaka neskúsenosti nechá podviesť problémovým žiakom Michalom Kadlecom. *** ()

Zeď (1985) (E02) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. V poradí druhá epizóda nesie názov "Stena". Majster odborného výcviku Martin Brázda naletel na vymyslenú historku učňa Mikyho Kadleca a udelil mu voľno. Ten sa potom dva dni nedostavil do školy a spôsobil nehodu pod vplyvom alkoholu. Brázda chce, aby bol za to potrestaný. Riaditeľ školy súdruh Beran to však kvôli Kadlecovým koneksiám nemieni urobiť. Miky začne Brázdovi znepríjemňovať život. Učeň Vojtech Král si začne vzťah so slobodnou matkou Evou Mádlovou. *** ()

Dopis (1985) (E03) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. V poradí tretia epizóda nesie názov "Dopis". Na učilišti je deň otvorených dverí. Rozčarovaný majster odborného výcviku Martin Brázda nachádza podporu u správkyne internátu Veroniky Rúžičkovej. To irituje žiačku Olinu Bláhovú, ktorá je do Martina zamilovaná. Krivo ho obviní zo sexuálneho harašenia. Na Martina Brázdu je už toho moc a začína pochybovať o tom, že je vhodný na tento post. Navyše aj jeho snúbenica Hanka ho presviedča, aby z tejto práce odišiel. *** ()

Patent (1985) (E04) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. V poradí štvrtá epizóda nesie názov "Patent". Martin Brázda naďalej pracuje ako majster odborného výcviku na pražskom učilišti. So žiakom Jakubom Slámom pracuje na výrobku, ktorý chcú patentovať. Martinovi sa však niekde stratí. Jeho vzťah so správkyňou internátu Veronikou Rúžičkovou sa prehlbuje. Dospel do štádia, že Martin chce požiadať svoju dlhoročnú priateľku Hanku, aby sa rozišli. Tá mu však oznámi správu, ktorá to všetko skomplikuje. *** ()

Hrdlička (1985) (E05) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. V poradí piata epizóda nesie názov "Hrdlička". Študenti odborného učilišťa odchádzajú na chmeľovú brigádu. Tam sa objaví hneď niekoľko problémov. Najzásadnejším je šikana zo strany žiakov tretieho ročníka pod vedením Mikyho Kadleca. Majster Martin Brázda sa ocitne na životnej križovatke, kedy sa musí rozhodnúť, či zostane so svojou tehotnou priateľkou Hankou, alebo dá na hlas svojho srdca, a začne žiť so správkyňou internátu Veronikou Rúžičkovou. *** ()

Mistr (1985) (E06) 

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivo Pelantom spracovali tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického vzdelávacieho systému. V poradí šiesta epizóda nesie názov "Majster". Martin Brázda sa rozhodne, že sa vráti k svojej tehotnej priateľke Hanke, ale z jej strany sú výrazné pochybnosti. Dajú sa znova dohromady a založia rodinu? Bude Miky Kadlec potrestaný za to, čo vyviedol na chmeľovej brigáde? Vráti sa Jakub Sláma späť domov k rodičom? Ako dopadne vzťah učňa Vojtecha Krála s pani Evou Mádlovou? Predĺži majster Martin Brázda pracovnú zmluvu so stredným odborným učilišťom? Na všetky tieto otázky vám zodpovie záverečný diel televíznej mini série "Tretie poschodie". **** ()

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (viac)

Reklama

Reklama