Reklama

Reklama

Rozprávka rozprávok

  • Česko Pohádka pohádek (viac)
Animovaný / Krátkometrážny
Sovietsky zväz, 1979, 29 min

Obsahy(1)

Zatiaľ najrozsiahlejší realizovaný projekt stál Norštejna tri roky tvrdej práce. Vzniklo jedno z najnápaditejších a najoriginálnejších diel svetovej animovanej kinematografie. Film sa neozvyčajne odpútanou formou zamýšľa nad osudom človeka, hrôzami vojny a obyčajným ľudských šťastím. Jadrom snímky je známa ruská uspávanka, ktorej hrdinom je malý šedý vĺčik a pieseň Unavení slnkom, ktorá bola veľmi populárna v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rozprávku rozprávok na Festivale olympijských umení v Los Angeles 1984 vyhlásili za najlepší animovaný film všetkých čias. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (4)

  • Hoci film získal niekoľko ocenení mimo Sovietskeho zväzu, Jurij Norstein nedostal povolenie cestovať, aby ich prijal. (Bilkiz)
  • Yury Norstein pracoval na filme so svojou manželkou Francescou Yarbusovou. Načrtol postavy a scény a Yarbusova nakreslila siluety a scenérie. Vždy robili všetko ručne, aj keď väčšina animátorov začala používať počítače. (Bilkiz)
  • Názov filmu a čiastočná inšpirácia pochádza z básne Nazima Hikmeta. Pôvodný názov „The Little Grey Wolf Will Come“ cenzori odmietli. (Bilkiz)
  • Zvuk dieťaťa, ktoré pilo mlieko, bol v skutočnosti zvuk šteniatka a smutné oči vlka boli skopírované z fotografie zachráneného mačiatka v časopise. (Bilkiz)

Reklama

Reklama