Reklama

Reklama

Dimanche à Pekin

  • angličtina Sunday in Peking
všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Francúzsko, 1956, 22 min

Réžia:

Chris Marker

Scenár:

Chris Marker

Obsahy(1)

Režisér v úvodu snímku vzpomíná na dětský sen, že jednou navštíví Peking – město, jež kdysi mohl obdivovat jen v knihách. Zve nás na cestu městem, jež poznáváme Markerovýma očima a skrze jeho myšlení. Úvahy a postřehy o tradicích, historii i banalitách všedního života v Pekingu se elegantně prolínají. (Doc Alliance Films)

Zaujímavosti (3)

  • Chris Marker natáčel 16mm kamerou zapůjčenou filmařem a producentem Paulem Paviotem. Chtěl natáčet i továrny a dělníky, ale to by vyžadovalo osvětlení, které pro nedostatek prostředků neměl, a tak se rozhodl natáčet v neděli za deního světla, když lidé nepracovali. (bratr.Milan)
  • Film získal v roce 1956 na festivalu v Tours Cenu za nejlepší krátký film a v roce 1957 na MFF v Moskvě Zlatou medaili. (bratr.Milan)
  • Film vznikl při cestě skupiny redaktorů časopisu Espirit do Číny, kterou uskutečnili na podzim roku 1955. Účastnili se jí filozof Paul Ricoeur, redaktor a pozdější dramatik a filmový režisér Armand Gatti, agronom René Dumont, básník a etnolog Michel Leiris, malíř Jean Lurcat a Chris Marker v roli reportážního fotografa, který zároveň natáčel záběry, z nichž pak vyrobil film. (bratr.Milan)

Reklama

Reklama