Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nešťastie pri výstupe na vytúžený vrchol pripravilo o život mnoho skúsených horolezcov... Jedným z nich bol i Royce Garrett (Stuart Wilson), otec talentovaných súrodencov Annie (Robin Tunney) a Petra (Chris O'Donnell), ktorého smrť však bola do istej miery dobrovoľná – obetoval sa totiž, aby jeho deti mohli žiť! Všetci traja viseli na jednom lane, ktoré však dokázalo udržať len dvoch dospelých ľudí a Royce veľmi dobre vedel, že tak či tak zomrie – no mal na výber, či so svojimi milovanými deťmi alebo bez nich... Kým Peter po tomto hrôzostrašnom zážitku úplne stratil radosť z lezenia po horách a nikdy si neprestal vyčítať otcovu smrť, jeho sestra sa lásky k horolezectvu nedokázala vzdať. Ba práve naopak, neustále čelí novým výzvam. Tou najnovšou je účasť v tíme známeho miliardára a dobrodruha Elliota Vaughna (Bill Paxton), ktorý plánuje mimoriadne nebezpečný výstup na druhú najvyššiu horu sveta K 2! O to nebezpečnejší, že dobytie vrcholu sa má uskutočniť v presne určenom čase, kvôli čomu kompetentní cielene klamú o skutočne hroziacich rizikách, len aby ich „misia“ bola korunovaná úspechom! Nuž a stane sa to, čo sa stať nemalo: tím pri výstupe zaskočí zlé počasie a jeho členovia ostanú zasypaní v jednej z trhlín v ľadovci! Jedine Peter sa, v snahe zachrániť sestru, odváži zostaviť záchranný tím zo skúsených, hoci ťažko zvládnuteľných horolezcov – a aj ich poriadne tlačí čas, pretože si každý jeden z nich bolestne uvedomuje, že ich zasypaní kamaráti môžu v takej treskúcej zime prežiť len pár hodín... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (375)

Kryšpín 

všetky recenzie používateľa

Očekával jsem víc, v místech mi to sahalo do oblasti sci-fi. Napětí? O hodně slabší než Hitchcock. Vše se dalo čekat a tak mě nic nepřekvapilo. Pokud si opravdu chcete užít, tak si kouněte na Cliffhangera a potom něco mluvte. Připomíná mi to jako bych to už někde viděl, podobný děj. Humor byl v místech fajn. Alu musím zůstat u podprůměru. ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

K2 má pověst jedné z nejnebezpečnějších hor a je také velkým lákadlem pro horolezce, kteří se jí snaží pokořit. Ona jim to ale nedává zadarmo. Každý horolezec, který se vydá na K2 je tak trochu šílenec. K2 se nachází v pohoří Karakorum na hranicích Pakistánu a Číny v oblasti ledovce Baltoro. Jméno pohoří Karakorum v překladu znamená Černá suť nebo Moréna a je odvozeno od stejnojmenného průsmyku, který spojuje Leh, hlavní město Ladaku, s čínskou provincií Sinkiang. Počasí se u K2 nedá dost dobře odhadnou. Je nevyzpytatelné a horolezci můžou prakticky očekávat cokoliv. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Toto je film pre bežného diváka z horského prostredia, ktorý sa túto tému snažil podať zaujímavou až priam akčnou formou, no pozornejšiemu divákovi niektoré hlúposti proste neujdú. Ohľadom témy výbušnín sa veľmi nevyznám vo veciach, takže tečúcu výbušninu, ktorá im tam vybuchovala neviem posúdiť, napríklad ohľadom tej topánky. Taktiež by som vedel odpustiť to, že sa nejednalo o K2, či himalájske štíty, ale išlo o krajinu na Novom Zélande, to sa dá zobrať ako zaujímavá kuriozita vzhľadom na to, že ani na vrchol nedošli a film bol o inom. Nedá sa mi však tešiť nad tým, že používali vodcovskú slučku namiesto klasického osmičkového uzla, lebo keby som si to chcel v kolektíve s niekým pozrieť, tak určite nie s horolezcami, či ľuďmi znalými týchto vecí, lebo by ich takéto nedostatky mohli rozptyľovať a mňa by nemuseli brať vážne. Stále je to však o tom istom, že niekto sa niekam vyberie šplhať, niečo sa im pokazí a tak treba niekoho zachrániť, spravidla to býva až príliš nerealistické, lebo v takýchto horách ide bežne takmer každý za seba a záchrany bývajú nemožné. No tu tiež chceli poukázať na to, že kvôli druhým sa treba obetovať, aj keby nás malo zomrieť viac než tých, ktorých ideme zachraňovať a že treba zachrániť aj toho, čo nám napríklad spôsobil smrť niekoho blížneho. To je fajn, no trocha to prehnali s tým odrezávaním sa, pre záchranu iných, navyše bez akejkoľvek sekundy spojenej s oľutovaním zla spraveného v ich živote, za to nám sem šupli moslima, samozrejme hlavné postavy prežili a náš starý "pardál" ako vo väčšine takýchto filmov zomrie. Taktiež ten skok z hory na horu s tými horolezeckými záchytkami mi prišiel šialený až nereálny a to spomínať tie ostatné zachytenia sa a kolísania vo vzduchu, to už by mi prišlo až komické, lebo na tomto asi nepracoval tým so skúsenosťami z hôr, ale skôr s nejakou vyštudovanou školou herectva spojeného s adrenalínom, efektami, akciou pre komerčného diváka hlavného prúdu, ktorému stačí nejaký film s dopredu jasnými zlými a dobrými postavami, kde spravodlivosť nakoniec vyhrá. To s tou nájdenou zamrznutou ženou bol bonus k tomuto naivnému, no najmä predvídateľnému filmu ohľadom toho, čo sa asi stane v nasledujúcej chvíli. Kamera a scenérie fajn, no točiť s rovnakou šablónou film z rôznych prostredí a pritom akoby to bolo stále o tom istom, je skôr na návštevu doktora. Pre mňa povrchný film, kde sa dá sem tam zabaviť, sem tam pokochať, no inak mierna zbytočnosť, kde navyše približne prvá pól hodina za veľa nestála. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Úvodná scéna bola veľmi silná a režisér na to asi išiel pekne zostra, pretože v priebehu filmu nepovoľuje a ide na plný plyn. Nechápem ako niekto môže do hlavnej úlohy obsadiť Ch. O´Donnella, ale ok, prežil som to. Na druhej strane treba pochváliť chlapácku postavu S. Glenna, ale i ostatné obsadnie sa celkom vydarilo. Aby ste si film naozaj užili, musíte trochu vypnúť mozog. Ak sa vám niektoré scény v Cliffhangerovi zdali prehnané, tak tu to vynásobte minimálne krát 2. Adrenalín tu je takmer v každej scéne, natočené sú veľmi zručne, stále sa tu niečo deje a film rozhodne nenudí. Pochváliť treba i hudbu J. N. Howarda, ktorá film výborne poháňa. Chápem, že praví horolezci sa asi chytajú za hlavu, ale ako film jednoducho klape a ja ho mám celkom rád. 80%. ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Byl jsem překvapen dobře zpracovanou úvodní sekvencí, ale ta jakmile skončila, zážitek z filmu kolísal mezi vrcholem slasti, aby následně po odříznutí lana padal do nekonečné temné propasti plné trapnosti a klišé. Hlavní představitel je nudný a necharismatický, ale kdo mi vysloveně na plátně vadil byla jeho sestra. Hrůza. Pokud jste členem skalních fanoušků Chrise O'Donnella a jestliže jste fandou horolezectví a zároveň očekáváte velkolepou reklamu, jak je horolezectví cool a nebezpečné... je to přesně pro vás. Pokud ne... však vy víte co. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (18)

  • Režisér Martin Campbell točil poprvé ve své domovině (Nový Zéland). (džanik)
  • Vertical Limit označuje nadmořskou výšku nad 7300 metrů, kde kvůli řídkému vzduchu lidem hrozí při delším pobytu smrt. [Zdroj: měsíčník Cinema] (Locksley)
  • Jedným zo základných pravidiel bezpečného prechodu cez zľadovatené miesta je, že sa na spájacom lane viažu brzdné uzly, ktoré zabraňujú ľahké prekĺznutie lana po ľade, aby pád prvého lezca z hrany nestrhol aj toho druhého. (Jumar)

Reklama

Reklama