Reklama

Reklama

Tom Horn - Hrdina Divokého západu

  • Slovensko Tom Horn (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Slávneho lovca ľudí Steva McQueena požiadajú farmári, aby ich kraj vyčistil od zlodejov dobytka. Jedinou podmienkou je, aby sa nikto nedozvedel, že si ho najali samotní chovatelia. Krádeží rapídne ubudne a dobytkári už majú iba jedinú starosť - zbaviť sa svojho záchrancu, aby nevyšlo najavo, kto si ho najal. Pištoľ ani presná muška proti zrade hrdinovi nepomôžu a lovec ľudí sa nakoniec sám stane lovnou zverou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (90)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších filmov, ktorý vykresľuje definitívny zánik éry Divokého západu, na ktorého konci sa ocitol aj Tom Horn. Zarytý pištoľník, ktorý ochraňoval právo starým spôsobom, s puškou v ruke a bez zľutovania. Nástup nových metód v tejto oblasti sa mu však stali osudnými. Steve McQueen na sklonku svojho života podáva veľmi presvedčivý výkon (scéna, keď uteká z vezenia potvrdzuje, že do svojho výkonu vložil celý svoj život), réžia je obozretná, dáva priestor aj charakterovým črtám. A hlavne v postave Toma Horna je dôveryhodne vyobrazená túžba po slobode, fyzickej i duševnej. 80%. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Film podľa skutočných udalostí odohrávajúci sa v roku 1903, keď si dobrácky farmári objednali vtedy slávneho cowboya Toma Horna, ktorý ako dobrák im odstránil z cesty zlodejov kráv a jemu sa tým pre zmenu neskôr odvďačili odsúdeným na smrť. Steve McQueen na sklonku svojej kariéry v ďalšej nezabudnuteľnej úlohe, ktorej dodal silnú osobnosť, šmrnc drsnáka a dojem výborného strelca na pohľadanie. Na celej ploche príbehu dokázal svojou charizmou upútať tak, že ostatné postavy prídu prehliadnuteľné. /85%/ ()

Reklama

sud 

všetky recenzie používateľa

Western plný loučení a neradostné atmosféry o konci několika legend - Toma Horna, divokého Západu a v neposlední řadě samotného Stevea McQueena. Pomalý, minimalistický, bez zbytečných slov a gest, svou syrovostí a vyzněním důstojný odkazu slovutného Sama Peckinpaha. Co zbývá dodat na závěr? Vlastně nic, tady jsou další slova jaksi navíc. 90%. ()

Maq 

všetky recenzie používateľa

Příběh se odehrává ve Wyomingu, a točilo se v Arizoně. To by mě vzal čert! Rozdíl v krajině a vegetaci mě rozčiloval celý film. Pokud se vám zdá, že přehnaně ryju, tak si představte, že by se film z jižních Čech točil v Toskánsku - všude cypřiše a olivovníky, semtam nějaká ta palma. Právě takový je rozdíl mezi Wyomingem a Arizonou. Uff!! --- Scénář celkem věrně popisuje závěr kariéry skutečného Toma Horna, stopaře a nájemného zabijáka. Tenhle film mu poněkud nadržuje, ve skutečnosti to byla dost rozporuplná postava a mohla by být námětem výborného "moderního" westernu. --- Podle mého soudu McQueen hrál většinou ve špatných filmech, ale tenhle je důstojným rozloučením. Žádná klišé, žádné debilní či naopak rádoby duchaplné dialogy. Třešničkou na dortu je nevyřešená záhada klíčové vraždy. --- Mám rád westerny, ale většinou jsou to sračky. Tenhle film je rozumný. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Aj western môže ponúknuť nadčasové myšlienky a metafory, ako dokazuje práve Tom Horn. Asi bolo jednoduchšie sa zbaviť nepohodlného človeka v období, kedy neboli nablízku forénzni detektívi a narafičiť naňho zločin. Neskôr a dnes sa tí hore zbavujú tých nebezpčných pre systém elegantnejším a zároveň komplikovanbejším spôsobom, princíp je ale rovnaký. Ide jednoznačne o film Stevea McQueena, ktorý už nepôsobí v pokročilejšom veku tak neohroziteľne a maskulínne, zároveň je ale sympatickejší a vyžaruje z neho životná múdrosť. Nikto iný by si tak postavu smoliara Toma Horna nevychutnal. Prídomky "dobrodružný a romantický" z popisky k filmu by som príliš nezveličoval, Tom Horn je temný, pomalý a depresívny western a málokto z hrdinov považuje činnosť, ktorej sa venuje za dobrodružnú a vzťahy za romantické. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)

Reklama

Reklama