Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (652)

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film od dětství miluju! Můžu to říct jednoznačně, protože mi vůbec nedělá problém se na něj mrknout při jakékoliv příležitosti, nikdy se mi neomrzí. Oceán, hurikán, rozbouřenej oceán, jaderná ponorka, podmořská stanice, jaderná hlavice, podmořská psychóza, thrillerová narkóza, mimozemská záhada, Cameronova efektní paráda. A Ed Harris k tomu. Mysteriózní thrillerové scifíčko prvního levelu. Kdo neviděl, dohnat! Za mě srdcovka. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Trikově dobré, ale jinak je to takový hodně naivní pokus o podmořskou variaci na 2001. A to s mírovým poselstvím v podobě, kterou z duše nesnáším. V Terminátorech to Cameron dokázal dost lépe a přesvědčivěji, aniž by si musel na plac přitáhnout nějakou tu vyšší inteligenci zastupující boha, génie zodiakálu nebo osmapadesátou vyšší inteligenci, co kárá a hrozí "haló, vy lidé, odteď budete sluníčkařit, nebo vás ve jménu míru vy(c)hladíme". Zkrátka přístup "vždyť příroda/bůh přece stvořila tak krásné věci, jako květiny, loštomilé tuleně a motýly." To jo. A taky parazity, komáry a druhou nejhorší věc, který se bojim. Rovnováha v přírodě je nekonečný boj, nikoli nehybná harmonie. Průměrný sluníčkář by nepřežil pět minut bez nějakého toho bojovníka, který by mu nevyválčil půdu, dřevo a antibiotika za cenu milionů zavražděných bakterií. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Cameron ma ako diváka vtiahol do svojej hlbočiny filmového umenia a držal ma v nej až do samého konca. Skvelá práca v podmorskom svete, kde Cameron ukazuje ako kráľovsky si vie poradiť s obmedzenými priestormi. Efekty na výbornú, sci-fi línia je triezvo zvládnutá, i keď záver bol trošku priškrtený. Navyše skvelý psychopatický Michael Biehn, Harris a Mastrantonio sa skvelo dopĺňali, najdojemnejšia scéna tesne po polovici deja, najnapínavejšia takmer na začiatku, aj to sú faktory originálnosti, ktoré som zožral aj s navijákom. 90%. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„When you look into an abyss, the abyss also looks into you..“ (Nietzsche). Propracovaná sci-fi z Cameronova oblíbeného podmořského světa, v Director´s cut obohacena o poselství lidstvu mířícímu k sebezničení. Napětí z neznámého v hlubinách navozuje Silvestriho výborná hudba, byť místy vykrádající bezostyšně sebe sama (Predátor). Závěrečný Harrisův sestup - výstup nedbající pravidel dekomprese vás donutí (nejen v rámci šetření O2 pro hlavního hrdinu) nedýchat. „Have some new friends down here..“ ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Ultimátní podmořský film. Zatímco béčkové pijavice DEEP STAR SIX a LEVIATHAN si hráli pod vodou na VETŘELCE, Cameron si pod ní hraje na BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU. Ty se mi nikdy nelíbily a neoslovila mě ani PROPAST. Přes všechny ty pěkné hračky, záběry a silné scény (padající jeřáb) to bohužel není ani zdaleka taková jízda jako TERMINÁTOR nebo VETŘELCI, obzvlášť speciální edice, která má ke třem hodinám, se vleče a finále s mimozemšťany se mi jeví krajně úsměvné (viz. MISE NA MARS). Filmy s hodnými mimozemšťany zkrátka nebrat. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (51)

  • "Keď sa na dlhšie zahľadíte do priepasti, priepasť sa zahľadí do vás." - to je Nietzcheho výrok, ktorý bol pôvodne citovaný vo filme. Keď sa ale rovnaká hláška objavila v snímke Trestní zákon (1988), štartujúcej v kinách krátko pred Priepasťou, bola vystrihnutá aby neevokovala plagiátorstvo. Neskôr ju Cameron vrátil do Special Edition vydania Priepasti (dostupná na DVD). (POMO)
  • Ve scéně s potopením myši do fluorkarbonu bylo použito pět myší - všechny přežily. (CliffLee)
  • 26. března 2012 se americký režisér a amatérský oceánograf James Cameron stal třetím člověkem, který v batyskafu Deepsea Challenger dosáhl dna Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na světě pod hladinou moře. Jeho cílem bylo kromě průzkumu také natočení unikátních záběrů pro jeho další dokumentární i hrané filmy. Díky použití dvojice stereoskopických kamer na dlouhých výložnících jsou tyto záběry dostupné ve 3D. Sestup zahájil v 5:50 místního času a asi za dvě hodiny dosáhl hloubky 10 898 m. Cesta zpět mu trvala asi 70 minut a na hladinu se vynořil kolem poledne. (Lasskoun)

Reklama

Reklama