Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (662)

lamps 

všetky recenzie používateľa

Zatím asi neslabší Cameron (Piraně nepočítám), ale pořád je na co koukat. Propast má především skvělou atmosféru, která se s přibývajícími minutami pořád stupňuje a utváří příběh do velmi podmanivé a temné podoby. Cameron odvádí opět skvělou práci, Silvestriho hudba je také hodně cítit a zbytek utáhne na svých bedrech ještě charismatický Harris plus nádherná vizuální stránka. Mělo to sice slabší místa a trochu zdlouhavou první půlku, ale přesná režie a nezapomenutelný závěr nenechávají na pochybách, že zde pracoval skutečný mistr ve svém oboru. Dobrá práce.. ()

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film od dětství miluju! Můžu to říct jednoznačně, protože mi vůbec nedělá problém se na něj mrknout při jakékoliv příležitosti, nikdy se mi neomrzí. Oceán, hurikán, rozbouřenej oceán, jaderná ponorka, podmořská stanice, jaderná hlavice, podmořská psychóza, thrillerová narkóza, mimozemská záhada, Cameronova efektní paráda. A Ed Harris k tomu. Mysteriózní thrillerové scifíčko prvního levelu. Kdo neviděl, dohnat! Za mě srdcovka. ()

Reklama

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Já a Propast jsme skoro stejně staří, no a mně nezbývá než doufat, že po těch letech vypadám minimálně stejně dobře, jako tahle atmosferická podmořská odysea. Cameron je přeborníkem v tom, že od něj je poutavá a snesitelná i cukrkandlová poleva, kterou bych od jiného fantasty nepožil. Jen by mě zajímalo, proč se do Mariánského příkopu sám nespustil jen ve skafandru bos, s kalkulačkou na rukávu a světlicí v ruce? Že by to nakonec nebylo tak easy, Honzíku? =) ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Pamätam si, ze som mal v minulosti s tymto filmom mensie problemy, myslim s prvou polovicou filmu, ale dnes, ked som si opät pozrel Special Edition Jamesa Camerona, nemozem dat inak, ako 5 hviezdiciek. Scenar je zaujimavy a kazdemu odporucam si pozriet tu predlzenu verziu, pretoze na konci bola v klasickej kinoverzii, ktora sa zial este aj dnes stale vysiela v televiziach vystrihnuta hlavna pointa filmu, co mimozemstania chceli urobit, neurobili to a je vysvetleny dovod, preco to neurobili. Ak by si tam nezahrala Mary E. Mastrantonio, ktoru som spoznal v ROBINOVI HOODOVI (1991) s Kevinom Costnerom, asi by bol film o trosku nudnejsi, ale Cameron vzdy vedel, ako ma dostat divaka do deja filmu. Priznam sa, ze psychopatickeho a fuzateho Michaela Biehna som v minulosti v tomto filme nikdy nespoznal a nikdy mi ani vo sne nenapadlo, ze je to ten Kyle, ktory ochranoval Lindu Hamilton v prvom TERMINATOROVI (1984). V kazdom pripade je zaver filmu v Sp.Edition aj vdaka krasnej hudbe Alana Silvestriho tak nadherny, ze ma u mna plne hodnotenie a vidiet vo filme podobnost Spielbergovych filmov, preto su u mna tito dvaja reziseri na prvych miestach v topke najoblubenejsich reziserov. ________ Ed Harris - (Virgil 'Bud' Brigman) +++ Mary Elizabeth Mastrantonio - (Lindsey Brigman) +++ Michael Biehn - (Poručík Hiram Coffey) +++ Leo Burmester - (Catfish De Vries) +++ Todd Graff - (Alan 'Hippy' Carnes) +++ John Bedford Lloyd - (Jammer Willis) +++ J.C. Quinn - ('Sonny' Dawson) +++ Kimberly Scott - (Lisa) +++ ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím SE verzi (2 hodiny 43 minut). Film, který se podobně jako legendární Ponorka z roku 1981 odehrává valnou většinu pod vodou. Nemáme sice o potapěče takový strach, ovšem to nebrání tomu, abychom zažili neobyčejný filmový zážitek. Cameron prostě umí a triky jsou na tehdejší dobu dokonalé. Vidím v Propasti i některé věci z o 20 let mladšího Avataru (např. Bublina). ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (54)

  • Z technického i praktického hlediska jsou svítilny v přilbách, namířené do očí potápěče, nesmyslné, protože potápěče jen oslňují a nijak nepřispívají k jeho práci. Spíš naopak. Oslněné oči jeví snahu propouštět méně světla, proto se zorničky zatáhnou, zmenší, jak je vidět na počátku napouštění kapaliny do Budovy (Ed Harris) přilby. V absolutní tmě ale potřebuje mít potápěč zorničky roztažené, aby lépe viděl. Stejný nesmysl by byl nasadit do prostoru očí oslňující svítilny astronomovi. Jakékoliv astronomické pozorování by bylo nemožné. (pjotri)
  • K napuštění nádrže, ve které filmování probíhalo, bylo zapotřebí 26 000 metrů krychlových vody, aby hloubka v nádrži činila 12 metrů. Ve své době se jednalo o největší vodní nádrž, která byla použita k natáčení filmu. (chelseaman22)
  • Dýchatelná kapalina známá také jako okysličené perfluorokarbony byla vynalezena v Německu koncem 30. let. Existují případy, kdy v této kapalině dýchal i člověk. V 70. letech byly testy s touto látkou zakázány a flourkarbon byl definitivně zakázán. (CliffLee)

Reklama

Reklama