Reklama

Reklama

Vzpoura bezejmenných

  • Poľsko Podhale w ogniu
Poľsko, 1955, 105 min

Kamera:

Adolf Forbert

Hrajú:

Janusz Bylczyński, Stanislaw Milski, Teresa Szmigielówna, Jerzy Pichelski, Kazimierz Wilamowski, Władysław Surzyński, Stanisław Jasiukiewicz (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Polsky celovečerní umělecký film s historickou thematikou. Děj se odehrává v polovině 17. stol., kdy pod vlivem povstání Chmelnického na Ukrajině povstali proti svým pánům i sedláci na velkých územích Polska. Hrdinou filmu je svobodomyslný šlechtic Kostka Napierski, který vyburcuje sedláky v Podhalí ke vzpouře a v součinnosti s Chmelnickým se chce postavit proti královým a panským vojskům. Přípravy k povstání jsou však vyzrazeny a Kostka s ostatními osnovateli vzpoury je zradou zajat a odsouzen k smrti. (FILMOVÝ PŘEHLED 26 / 1956) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (1)

gumli 

všetky recenzie používateľa

Poľský historický film o roľníckej vzbure z roku 1650-1651,ktorú vyvolal Alexander Kostki-Napierski,bol agentom známeho buriča Chmelnickeho,ktorý vyvolával vzbury na dnešnej Ukrajine.Vzbura bola namierená proti šľachticom,ale tak ako Napierski,tak aj Chmelnický boli tiež šľachtici.Jeden z prvých poľských farebných veľkofilmov,ale nemá takú úroveň ako napr.český film Jan Hus alebo Jan Žižka,ktorý boli natočené približne v rovnakom čase.Film bol robený určite ako poľská komunistická propaganda,ktorá chcela využiť tento triedny konflikt vo svoj prospech.Ale keďže mňa ideológia nezaujíma,váhal som dať štyri ale nakoniec som ich dal vzhľadom na rok výroby a témy. ()

Reklama

Reklama