Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Surealistický animovaný sci-fi seriál rozpráva príbeh o nástrahách, ktoré čakajú na prieskumníkov neznámych planét v ďalekom vesmíre. Po núdzovej evakuácií poškodenej medzihviezdnej nákladnej lode Demeter uviazne preživšia posádka na neprebádanej planéte Vesta. Planéta prekypuje životom. Je obývaná prekrásnou flórou a rozmanitou faunou. Avšak aká je krásna, taká je nebezpečná, nevyspytateľná a krvilačná. Podarí sa stroskotancom prežiť dostatočne dlho, kým nájdu spôsob na cestu domov alebo pokým budú zachránení? (Kwaichi)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (13)

Scavengers Reign (2023) 

Zaujímavý sci-fi svet, kde mimozemská planéta poskytuje nekonečné možnosti údivu a symbiózy svojich organizmov, ale aj veľa nebezpečenstva, ktorému musia čeliť preživší členovia posádky vesmírnej lode Demeter. Vo flashbackoch je rozkľúčovaná príčina pádu lode a svojou drámou pripomínajú scény seriálu BoJack Horseman, škoda ale, že je týchto flashbackov tak málo a sú skoro všetky použité v prvej polovici série, lebo boli najemočnejšou časťou seriálu. Zo začiatku cítiť rôznorodosť charakterov, ktorá postupne skoro vymizne a veľmi radikálne výmeny názorov medzi preživšími tu nie sú. Využitie vlastnej vôle umelej inteligencie tiež vyznieva trochu dostratena. Záver nakoniec neponúka drsnú drámu, ale skôr rozprávku, no cestou k nemu som sa dobre bavil. ()

The Signal (2023) (E01) 

Vynikajúca animácia, ktorá vzdáva hold starým kresbám. Víta nás dojmená hudba, ktorá vie prepnúť do skľučujúcej, hororovej. Sci-fi má prológ, kedy sa na vesmírnej stanici dozvedia, že jedna vesmírna loď stroskotala a asi ich nepôjdu zachrániť. Stroskotanci sa najprv ale nemajú zle. Skúsený kozmonaut sa votrie do tela živého bylinožravca cez niečo ako striu, aby postláčaním a poťahaním jeho vnútorností dostal svetelný zdroj. Fauna pripomína aj Miyazakiho malých tvorov. Dozvedáme sa, že preživší sú roztrúsení. Umelá inteligencia sa jemne búri, ale ostáva slúžiť žene. Dva druhy stromových tvorov tu kooperujú, aby sa vzájomne nakŕmili. Jeden stroskotanec z ich výtvoru dostáva halucinácie. Iný druh halucinácií sa dá dostať zasa v podzemných priestoroch. sBez problémov áčkový seriál za štýl, nápady, menšie napätie a vtiahnutie do tajuplného, neuveriteľného sveta mimo civilizáciu. Chýbal mi ale osobnejší problém a stavanie napätia a deja na ňom. ()

The Storm (2023) (E02) 

Búrka je riadne silná a núti hrdinov schovať sa. Vďaka tomu Azi objavuje skrytý svet, o ktorom vedel ale jej robot Levi. Sam sa nechá nahovoriť vstúpiť do medúzy a je to dobrý nápad, dokedy ho nezačne cucať krab. Labilný Kamen pokračuje v putovaní riadehom hypnotvorom, no vidíme ho aj búriť sa a nastrihať napínavé scény s jeho nervovo vypätým flashbackom. Takéto dramatické scény som z animácie videl akurát v seriáli Bojack Horseman. ()

The Wall (2023) (E03) 

Kamen sa naučil zabíjať, rovno kameňom, čo tvorovi zatiaľ nevadí, no do toho sa strihajú jeho flashbacky. Z Ursuly bude asi tiež silná, nezávislá žena, alebo drama queen, čo sa vylučovať nemusí. Jediný racionálny, a kooperatívny hrdina je Sam, ktorý sa bohužiaľ už druhýkrát dostáva do neutešenej situácie a epizóda tak končí napínavým hangoverom. ()

The Dream (2023) (E04) 

Levi má sen a cíti fyzicky viac, akoby mal. Doteraz najkrvavejšia časť, kde Kamen nachádza svoje pravé ja. ()

The Demeter (2023) (E05) 

Kamenov vzťah s mlokom sa stane ešte nechutnejší, ako doteraz. Jeho flashback na posklednú chvíu s Fionou je vrcholom klbka jeho nešťastia. Škoda len, že jednotlivé príbehy si vzájomne konkurujú a zatiaľ nevytvárajú symbiózu, ako to väčšinou na planéte chodí. ()

The Fall (2023) (E06) 

Konečne nejaký stret oddelených skupiniek a rovno najnapínavejšia akcia seriálu doteraz. Správanie mloka v boji je ale záhadou, niekedy svoje schopnosti využíva naplno, inokedy zasa nie. ()

The Cure (2023) (E07) 

Máme tu nové postavy a zatiaľ nie je jasné, či budú pozitívne alebo negatívne. Sam dostáva liečbu, no ešte nevieme, za akú cenu. ()

The Nest (2023) (E08) 

Samova aktívna šialenosť narazí, rovnako aj naivita pirátov prehliadať nástrahy planéty. Epizóda ponúka flashbacky vo forme chekhov's gun, ktorým pridá dramatickú dôležitosť. ()

The Mountain (2023) (E09) 

Pri toľkých flashbackoch cítiť inšpiráciu seriálom American Horror Story. Je tu aj lezenie a púšťanie sa divokou vodou, ale Vertical Limit a Deliverance nečakajte. Dobrodružné to je ale slušne, a ako epilóg tu máme lezúceho mloka. A Sam je konečne neohrozeným chlapom ťahajúcim ženu z nebezpečenstva. ()

The Decision (2023) (E10) 

Epizóda sa parádne vyhrotila. Napätie zo zamotanej situácie sa dá krájať. ()

The Return (2023) (E11) 

Ďalšie hrotenie pred záverom a Levi sa asi zobudí. ()

The Reunion (2023) (E12) 

Záver série mi prišiel príliš rozprávkový. Je neuveriteľný aj na tento sci-fi svet, ale epizóda predsa len kvalitu mala, aj keď nižšiu, ako tie predošlé. ()

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

Reklama

Reklama