Reklama

Reklama

Zlatá labuť

(seriál)
  • Česko Obchodní dům (pracovný názov)
Trailer
Česko, (2023–2024), 52 h 8 min (Minutáž: 50–60 min)

Hrajú:

Marta Dancingerová, Adam Vacula, Petr Kostka, Daniela Kolářová, Petr Stach, Kristýna Ryška, Hana Kusnjerová, Simona Lewandowska, Mark Kristián Hochman (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(58)

Obsahy(1)

Báře Veselé (Marta Dancingerová) se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností. Shodou okolností se tak trochu nedobrovolně stává prodavačkou oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. Ten je doslova dechberoucím palácem přepychu a novou moderní dominantou centra Prahy. Za jeho luxusními výlohami kráčí dějiny. Píše se totiž 15. března 1939 a okupační vojska překračují naši státní hranici. Kromě Bářiny linky budou diváci sledovat osudy jejích kolegyň, a to Evy Duškové (Beáta Kaňoková), která by se ráda stala slavnou herečkou a Aleny Zimové (Simona Lewandowská). Zlaté labuti vládne rodina Kučerů s nekompromisním otcem rodu Rudolfem (Petr Kostka), klidnou silou rodiny maminkou Boženou (Daniela Kolářová), dcerou a dvěma syny. Rudolfem mladším (Petr Stach), upoutaným po dětské obrně na invalidní vozík, a nejmladším Petrem (Adam Vacula), tak trochu problémovým rodinným rebelem. Do čela řízení rodinného klanu se ale dere především jejich sestra Irena (Kristýna Ryška), intrikánka a milovnice luxusu a moci, která žije v odcizeném vztahu se svým manželem Lukášem (Robert Mikluš). (TV Nova)

(viac)

Recenzie používateľa Anet21 k tomuto seriálu (4)

Epizoda 1 (2023) (S01E01) 

⚪Asi o 40% lepšie ako slovenská verzia. Príbeh je jemne pozmenený, čo len prospelo, hlavne sa viac drží akejsi sedliackej logiky (napr. pýtanie si dokladov od osoby, ktorá niekam nastúpila pracovať, príchod reálnej osoby, za ktorú sa zlodejka vydáva a pod.), hlavná postava má byť očividne taká tá ,,Mařenka od rány," ktorá vždy povie prvé, čo si myslí a je správaním v kontraste s tou vyššou posch triedou, čo niekedy vyjde, niekedy nie, keďže hlavná herečka nie je úplne 100% dobrý výber, predovšetkým do takéhoto dobového seriálu. Celkovo ale majú herci medzi sebou lepšiu chémiu a Kostka je o niekoľko tried lepší herec ako Horváth.⚪Set pôsobí dobovejšie, aj výber šiat či bytových doplnkov je lepší ako v slovenskej verzii, celkovo táto česká verzia pôsobí ,,reálnejšie," slovenský ekvivalent je výpravou skôr ako nejaký denný lacnejší seriál, čo demonštruje už len 5-korunové úvodné slovenské intro, ktoré vyzerá ako vyrobené v movie makeri a ktoré v tejto českej verzii tiež pôsobí filmovejšie.⚪Inak, ale zase podivná práca s hudbou, pracuje sa konečne s českými dobovými hitmi, ale zase sú upravované do modernej popovej podoby, čo nemá zmysel a vôbec to nemuselo byť. Ale stále lepšie ako slovenské vykrádanie PMJ a jeho youtube playlistov.⚪Scenár, resp. dialógy budú hlavný kameň úrazu aj v tomto prípade, 90% času jazyk ani komunikácia neznie dobovo. Ak by si ale divák mal vybrať, tak sa zdá, že radšej túto českú verziu.⚪ ()

Epizoda 2 (2023) (S01E02) 

⚪Väčšia miera elementárnej logiky je v tomto seriáli veľmi vítaná (reálna osoba, za ktorú sa postava vydáva sa objaví v obchode a udá ju, to, že je klaviristka znásilnená potvrdia aj doktori a nie je to len domnienka divákov a i.), keďže v slovenskej verzii sa doposiaľ nič z toho nestalo.⚪Herecké výkony sú už vec druhá, tiež nie sú dobové, Dancingerová je veľmi zlá voľba do hlavnej úlohy, keďže žiadnu dobovú auru a charizmu nemá. Celkovo dobové na seriáli je pramálo, pomaly ale isto skĺzava celý dej k telenovele, aj keď s upravenou premisou než slovenská verzia.⚪A veľmi dôležitý bod, na ktorom si slovenská verzia tiež nedala záležať - Nemci tu hovoria nemecky, prípadne lámano česky s prímesou nemeckých slov, čo je určite logickejšie a reálnejšie ako nemecký nácek s čistou spisovnou slovenčinou.⚪ ()

Epizoda 3 (2023) (S01E03) 

⚪Občas si to dokáže udržať elementárnu logiku (zistenie skutočnej identity, vyhadzov), no hneď nato je z toho skoro absurdná dráma (dôvody prijatia späť, drzosť hlavnej postavy v neadekvátnych situáciách, jej snaha pomáhať niekomu, koho vôbec nepozná), že sa divák chytá za hlavu. V niektorých aspektoch je to lepšie ako slovenská verzia, resp. v jednom - skrytá identita sa hneď odhalila a už sa to zbytočne nenaťahuje.⚪Inak, dialógy viac ako otrasné, rovnako ako správanie väčšiny postáv, tá nedobovosť z toho vyslovene kričí, rovnako ateliérovosť, ktorá má skoro nádych inscenácie. Dancingerová ako hlavná postava celkom slušný castingový omyl, typovo úplne nezapadajúca herečka.⚪ ()

Epizoda 4 (2023) (S01E04) 

⚪Niektoré motívy sú spracované lepšie a aj logickejšie ako v slovenskej verzii, no niektoré sú zase ako z čistej telenovely, melodramatické, natiahnuté na hranicu znesiteľnosti, aj keby sa dali vyriešiť hneď (celá linka s pasmi pre ženu, s tým, že ich z nejakého dôvodu vybavuje hlavná hrdinka namiesto toho, aby len žene povedala, kde ich zoženie a tá si ich vybavila sama), dialógy už klasicky silno nedobové.⚪Niektoré postavy zatiaľ nie sú využité vôbec (napr. brat vozíčkar) a pôsobia ako krovie, prekvapí Mikluš ako veľmi slušný charakterový herec so zaujímavou charizmou, ktorý si tým hraním policajných idiotov celkom pokazil meno.⚪ ()

Reklama

Reklama