Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) sa narodil ako syn chudobného černošského roľníka na americkom juhu. Jeho otec Mac (Carl Lumbly) nechce, aby syn celý život trpel núdzou ako on, ale naopak, aby sa vzdelal a niečo dosiahol. Najväčšiu perspektívu v 40. rokoch minulého storočia mu mohla poskytnúť iba armáda, rasová nerovnosť však vládla aj v nej. Carl sa dá naverbovať k námorníctvu, stane sa najskôr kuchárom, potom sa osvedčí ako záchranný plavec, ale jeho sen je stať sa potápačom. Na každom kroku sa stretáva s otvorenými rasistickými predsudkami. Napriek tomu sa ako prvý černoch dostal do elitnej školy pre potápačov – záchranárov v Bayonne neďaleko New Yorku. Nie je bojovníkom v poli, ale expertom záchranárom. Jeho nadriadený veliteľ Billy Sunday (Robert De Niro), známy drsný muž, však nie je z Carlovej prítomnosti v jednotke nadšený, dáva mu to poriadne pocítiť a šikanuje ho. Carl sa však nevzdáva a sám sa aj vzdeláva. Hoci je preukázateľne najlepší, odopierajú mu odmeny, chcú ho dokonca utopiť, ale Carl prekoná všetky príkoria a stane sa prvým černošským veliteľom potápačov. Neskôr sa ešte raz ocitne tvárou v tvár diskriminácii, keď príde o nohu a majú ho prepustiť zo služby. Tentoraz mu však pomôže práve bývalý veliteľ Sandy, ktorý presvedčí sudcu, že Carl môže službu vykonávať aj naďalej. Medzi mužmi sa zrodí vzácne priateľstvo... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (169)

maverick10 

všetky recenzie používateľa

uuuuuuuuuuu. Srdce mi krvaci a falesne slzy tecou proudem, v kterem se nejeden divak utopi. Ale ne kazdy je hlupak pane Tillman. Tohle je dobre pro deti kteri hledaji sve hrdiny. Ti uvedomelejsi vedi ze za tou blistivou oponou odvahy, statecnosti a hrdinstvi stoji desitky proplakanych noci a daleko vetsi a komplikvanejsi myslenkove pochody nez nam tady serviruje snimek Men of Honor. Opravdu si nemyslim, ze divak je debil a ze pozna to blistive pozlatko, ktere na venek vypada krasne, ale uvnitr je shnile. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Príbeh inšpirovaným skutočnou postavou dodáva tejto dráme ten správny punc. Trochu mi pripomína iný film - Letci z Tuskegee - v ktorom dostávajú tiež prím afroameričania vo vojenských zložkách. Pár klišé sa tu nájde, vcelku ide ale o solídne prerozprávaný príbeh nezlomného ducha, majiteľa ktorého je namieste nazvať hrdinom. S tým súvisí aj celkový epický nádych, hranie na city, pátos k námorníctvu a záchrane životov. Nemyslím si, že to nešlo natočiť aj s inými hlavnými hercami, ale títo nesklamali. Niro si ide svoje (v zásade vždy chcete nakopať zadoku tomu, koho hraje) a u 'Juniora' som sa už predtým presvedčil, že hrať vie aj v nekomediálnej polohe. Možno mi tu chýbalo viac filmového materiálu zo sveta záchranných zložiek, bežnej praxe potápačov, teda nielen výcvikový tábor, ale aj tak to splnilo svoje poslanie. ()

Reklama

Karlas 

všetky recenzie používateľa

Tohle opravdu ne. Filmy o utlačování černošských hrdinů a jejich vítězství nad svými trýzniteli možná patří do amerického programu začlenění Afroameričanů do společnosti, ale rozhodně ne do filmů, na které bych se dokázal dívat s obdivem, jak "dobro" vítězí nad zlem. Propagandistický kousek s jasným záměrem pohladit ego části obyvatel, ke které Amerika cítí dluh...pozdě. ()

hudryhudry 

všetky recenzie používateľa

Dojemná typicky americká patosovka! Hlavní hrdina je nejlepší, obětavý a ještě k tomu černým, aby Amíci zvýšili svý ego, že jsou nyní tolerantní k menšinám a dřív nebyli. No prostě to samé už po xté, ale v poutavějším prostředí a s lepšími herci (v tomhle filmu spíš známějšími podle jmen, protože nic extra nehrají. No 2 a1/2, ale můžu dát jen tři, protože dvě je málo:) ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý pohled na život Carla Brasheara, který to v něm určitě neměl lehké. Narodil se do rasistické povrchní ameriky let předválečných, kde devadesát procent američanů bylo rasisty jako poleno a se zbylými deseti procenty bylo nakládáno téměř jako s černochy. Název celého snímku Ten nejlepší nevystihuje samotné kvality filmu, ale hlavní postavu, který opravdu působí jako ten nejlepší ze všech, jako člověk, který v životě ani jednou nechyboval. To zní trochu nerealisticky, sice je film založen na životě skutečného Carla Brasheara, těžko ale uvěřit tomu, že se všechno odehrálo tak jako ve filmu. Cuba Gooding Jr. se hodně snaží ze sebe vytáhnout životní výkon, což se mu však nedaří a pro mě tak jeho životní rolí zůstává Frank Sachs z Lepší už to nebude. Bobby De Niro už hraje to svoje a na všechny ostatní to bohatě stačí. Zbytek herecké sestavy je trochu vyšachován díky tomu, že film se až příliš drží jediné postavy, moc to ale nezamrzí neboť ostatní herci ani za tu zmínku nestojí. Čekal jsem něco lepšího, něco ve stylu Annapolis. Ten je však o třídu výše, bohužel. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (6)

  • Jaderná bojová hlavice byla nalezena po dvou a půl měsících hledání. Za svou službu při hledání bomby byl Brashear později oceněn medailí Navy and Marine Corps Medal, což je nejvyšší námořnické vyznamenání za nebojové hrdinství. (Posheidon)
  • Knihovna, do které jde Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) studovat, je původní Carnegie Library postavena v Portlandu ve státě Oregon. Cvičiště potápěčské školy bylo natočeno na řece Columbia, podél hranice státu Oregon a Washington. Město v pozadí se jmenuje Longview a nachází se ve státu Washington, USA. Podél břehu v Longview lze vidět papírnu Weyerhaeuser. (Posheidon)
  • Carl Brashear zemřel 25. Července 2006 ve věku 75 let. Film byl tedy natočen ještě během jeho života. US NAVY na jeho počest pojmenovala zásobovací loď třídy Lewis and Clark - USNS Carl Brashear (T-AKE-7), která vstoupila do služby 4. března roku 2009. (Posheidon)

Reklama

Reklama