Reklama

Reklama

Cigáni idú do neba

  • Československo Cikáni jdou do nebe (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V predvečer Nového roku a súčasne i nového, 20. storočia, kdesi vo východnej časti rakúsko-uhorského impéria, kradne Zobar so svojimi priateľmi dôstojníkom v kasárňach kone. Pri jednej takejto akcii ho zrania, ošetrí ho však Rada, vyhlásená krásavica, o ktorej sa povráva, že vie aj čarovať. Zo stretnutia dvoch hrdých a neskrotných osobností vznikne spaľujúca a vášnivá láska. Zobar pokračuje vo svojom dobrodružnom živote, Rade začína dvoriť bohatý pán Antal. Keďže si však obaja hrdinovia nadovšetko vážia svoju slobodu, tragický konflikt sa neodvratne blíži...
V čase svojho vzniku mimoriadne populárny film, ktorého silu umocňujme najmä využitie autentických rómskych piesní a tancov, vznikol podľa literárnej predlohy Maxima Gorkého. Okrem iného bol ocenený aj Zlatou mušľou na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (81)

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Silně romantizující záležitost, která nemá s tvrdým životem kočovných Romů na přelomu 19. a 20. století mnoho společného. Je to vlastně kostýmní film, který vedle milostné historky ve stylu Carmen staví na tradičním romském folklóru a myšlenkových stereotypech, které gádžové o Romech mají. Na druhé straně je to slušný film s kvalitní kamerou, střihem a atmosférou. Holky jsou hezké, z jednotlivých scén čiší vášeň a pěvecké i taneční výstupy nepostrádají přitažlivost. Celkový dojem: 60 %. Je to jeden z mála sovětských filmů té doby, který díky tématu nestárne a není na něm znát ten ideologický balast, kterým se sovětská tvorba dlouhodobě vyznačovala. ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Kultový film Rómskej populácie. Keď za sociku spočítavali v okrese Liptovský Mikuláš prírastok rómskej populácie púšťali tento film v amfiteátri, to bola pre nich povinná jazda a štatistici ich na bráne počítali. V rovnakom období priniesol priateľ študujúci v Prahe žartík miestnych, keď na plagát Film Cigáni idú do neba bolo pripísané „Ať jdou kam chtejí, jen ať jdou pryč z Prahy“. Časy sa zmenili, dnes by plagát na Slovensku riešila Nár. kriminálna agentúra NAKA a poslanec Mazurek bol vyhodený z Parlamentu. V každom prípade je to vydarené dielo a 4* si zaslúži. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Romantizujúci prístup k zobrazeniu rómskej menšiny na prelome predminulého a minulého storočia moldavského režiséra Emila Loteanua mi pripomenul prístup nemeckých filmárov k tématike indiánov v eurowesternoch. Všetko o živote etnika sa dozvedáme cez dosť výrazný režisérsky filter, čiže vieme si urobiť obrázok o ich útrapách, avšak to sme sa dozvedeli aj v príbehoch o Winnetuovi o apačoch. Ak máte takýto prístup radi, ak dávate prednosť estetike filmu pred realitou, tak môžete byť nadšení. Dejovo nevýrazné, tu ide viac o zobrazenie rómskej duše, ktorú viac zaujíma (podľa tvorcov) žitie pre okamžik v podobe spevu a tanca, ako strach o živobytie a budúcnosť. Realita bola asi odlišná, ale ako pocta rómskej kultúre je film uspokojivý. ()

paascha 

všetky recenzie používateľa

Kdyby to bylo alespoň takhle:-/ Distributor je idiot nebo Klára Samková. Film je situován do rómského prostředí!!! Co to proboha má být??? Ještěže se to nemusí přejmenovat na Romové jdou do nebe, nebo Občané neevropské rasy jdou do nebe nebo Indo rusové jdou do nebe. Vždycky to byli cikáni, cikáni to jsou a taky budou, tak jakýpak rómové, pche. To je rasismus, vymýšlet jim jména, na která nejsou zvyklí!!! ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Isto je toto o cigáňoch? Aká verzia cigáňov je toto? Tí herci sú správaním ako bežní belosi a sú ním mimoriadne divní. O muzikál sa podľa mňa nejedná ani náhodou. Romantický film to možno čiastočne je, ale ten koniec bol príšerný, čo to malo znamenať? To bol čistý trapas. Film je nezábavný a o cigáňoch toho veľa nehovorí. ()

Galéria (90)

Zaujímavosti (4)

  • Svojho času patrila snímka k najpredávanejším a najnavštevovanejším sovietskym filmom. [Zdroj: ASFK] (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (viac)

Reklama

Reklama