Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je věrnou rekonstrukcí soudních procesů s japonskými válečnými zločinci, které se odehrály krátce po II. světové válce. Někteří obvinění svěřepě popírají svoji vinu, byť řada důkazů je nevyvratitelná. Tvůrci filmu se snaží o co největší objektivitu a jejich poselství je evidentní - zločin zůstane zločinem za každých okolností. Není bez zajímavosti, že tu svoji první roli ztvárnil Russell Crowe. (Gromit)

(viac)

Recenzie (4)

xaver 

všetky recenzie používateľa

Solidně zpracovaný námět. Australský soudci však byli tak alibističtí, aby je někdo neobvinil z předpojatosti a pomstychtivosti, že spoustu skutečných válečných zločinců nechali uniknout bez trestu, nebo se směšnými tresty. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Stephen Wallace natočil film o dlouho tabuizované kapitole druhé světové války - válečných zločinech, jichž se dopuštěly japonské jednotky na australských vojácích. Boje o Ambon skončily v únoru roku 1942 zajetím mnoha spojeneckých vojáků. Tři a půl roku museli Australané přežívat v úděsných táborech navzdory nepředstavitelným podmínkám. Mnoho z nich bylo popraveno. Soudce Williams, otec scénáristy Briana A. Williamse, zastupoval obžalobu v procesu s ambonskými válečnými zločinci. Na základě materiálů, které byly odkryty až o léta později v zaprášené garáži vzniklo toto válečné a soudní drama. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je v podstate dráma zo súdnej sieni doplnená dramatickými scénami zo zajateckého tábora. V neposlednej rade je to film aj o japonskej spoločnosti jej zvykov a tradíciách. Na rozdiel od väčšiny vojnových filmov ma jeho podstata vážnejší rozmer nad rámec konceptu potrestania vojnových zločinov a to politický s hlbokým historickým podtextom. Bitka o malý ostrov Ambon (Holandská východná India (Indonézia) prebiehala od 30. januára do 3. februára 1942 v rámci 2. svetovej vojny. Ako súčasť vojenskej dohody zo strany vlády Austrálie a Holandska z roku 1941, boli austrálski vojaci poslaní na pomoc tomuto ostrovu. Ambon bol dôležitý pre letecké a námorné spojenie medzi Austráliou, Novou Guineou a Indonéziou. Letisko v Laha a prístavy Ambon a Binnen Bays mali pre spojencov zásadný význam. Posilnili existujúcu miestnu posádku o 1090 vojakov a všetkým velil Holanďan podplukovník Kapitza. Japonská invázia, 29. a 30. januára, podporovaná intenzívnym leteckým a námorným bombardovaním, rýchlo premohli obrancov a tí sa vzdali 3. februára 1942. Malá jednotka, 315 mužov bránilo pristávaciu plochu na Laha a tí boli popravení Japoncami, a pochovaní v hromadných hroboch. Rozkaz k tejto poprave vydal kontraadmirál Koichiro Hatakeyma , ako odplatu za potopenie japonskej minolovky. Osud týchto ľudí bol zistený až po vojne, zatiaľ čo zvyšok jednotky bol držaných v krutých podmienkach v zajateckom tábore na ostrove a koncom roku 1942 boli presťahovaní na ostrov Hainan (Čína). Z 582, ktorí sa vzdali na Ambone 405 zomrelo na prepracovanie, podvýživu a choroby, 20 vojakov sa zachránilo útekom. V roku 1946 sa začal súd s vojnovými zločincami a tak 93 japonských vojakov stalo pred vojenským tribunálom v Ambone. Kontraadmirál Koichiro Hatakeyma, na rozkaz ktorého sa masaker odohral, zahynul pri leteckej havárii 15.1.1945 a tak nebol súdený, veliteľ tábora Kunito Hatakeyama bol odsúdený na test smrti obesením, poručík Kenichi Nakagawa dostal 20 rokov väzenia a ďalší 3 dôstojníci boli popravení za zlé zaobchádzanie z väzňami v rokoch 1942 až 1945. ()

Reklama

Reklama