Reklama

Reklama

Tiché dievčatko

  • Česko Mlčenlivá dívka (viac)
Trailer 5

Deväťročná zakríknutá Cáit vyrastá na írskom vidieku s problémovými, ľahostajnými a chudobnými rodičmi a niekoľkými súrodencami. A keďže jej matka čaká ďalšieho potomka, Cáit sa na leto 1981 presťahuje do rodiny vzdialeného bratranca. V novom domove u manželov v neskorom strednom veku sa jej tak zapáči, že sa nechce vrátiť k rodičom - aj keď aj v novej domácnosti sa skrývajú smutné tajomstvá... Tohtoročný írsky nominant na Oscara (vôbec prvý írsky film, ktorý sa dostal do užšieho výberu) je, ako napovedá názov, tlmený, lyrický, nežný, smutný film so sociálne kritickým nádychom - a nádejou pre všetkých. Citlivá kamera, vynikajúce herecké výkony, jeden z tých surových príbehov, pred ktorými nemôžete zatvoriť oči. (HBO Max)

(viac)

Videá (3)

Trailer 5

Recenzie (15)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Podľa toho popisu a vysokých hodnotení som čakal niečo fakt živelne dramatického. Ale na moje prekvapenie to bolo takmer po celý čas úplne kľudné a pokojné, bez výraznejších zlomov. Prišlo mi to ako taká realistická poviedka s jemne psychologickým rozmerom, avšak nič, pri čom by človek wawkal alebo mal z toho nejaké vypäté emócie. S Cáit samozrejme každý divák súcitil a s jej dočasnými rodičmi sympatizoval. Ale výsledok aj tak veľmi priemerný a mrzutý... 2* ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Emocionálne a pocitovo čistý snímok, ktorý mimo iné dokazuje aj to, že aj v tých ťažkých momentoch alebo v beznádejných situáciách jedno pekné slovo, trpezlivosť, prípadne malá pozornosť dokážu spraviť skutočné zázraky. Mladé dievčatko hovorí len vtedy, keď je potrebný – „Niektorý ani nevedia, že čo všetko môžu stratiť, keď nevedia, že kedy majú rozprávať“. Rozdiel vo výchove malého dievčatka na strane príbuzných a rodičov je diametrálny a viditeľný už na prvý pohľad. Príbuzní pomáhajú malej Cáit, ona zase pomôže im prekonať ich vlastnú rodinnú tragédiu. Záverečná „running“ scéna, plačúca „skutočná matka“, objatie od „skutočného otca“ v spojení so symfonickou hudbou ma dojali až ku slzám. Dvojica Carrie Crowley / Andrew Bennett je vynikajúca. P.S.: Lepší debut si malá a talentovaná Catherine Clinch by ani nemohla zaželať. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

Reklama

Sopholojong 

všetky recenzie používateľa

Toho zleho je akymsi zahadnym sposobom na svete viac, ako toho dobreho... Presne o tom vypoveda tento irskou "hatlaninou" nahovoreny film.  Vypoveda o tom ale "malickovsky" minimalisticky, az lezerne poeticky s bublajucim niecim pod povrchom a reziser tomu nikdy neda priebeh vo svojej nahej krase. Dievca hra vyborne, nahradni rodicia su dobracki sympataci, biologicki rodicia i na kratkom priestore predstavuju ksichtovo demonov... ale to "vsjo". Jedina kratka scena behu ku postovej schranke v strede filmu je emocionalne krasna, zostatok je chladnejsia nezavislovka severanskych manierov, sipiaca na ceny od Akademii. 6/10 ()

Habanera 

všetky recenzie používateľa

Srdce mi roztálo u nejdojemnějšího filmu letošních Oscarů. Chvílemi mě prostupoval smutek z toho, že dítě ne vždy žije v ideálních sociálních podmínkách, zanedbané, ale navíc není ani přijímáno s láskou jeho rodiči. A pak ten životní paradox. Někdo má a neváží si, kdežto druhý by ještě jednou chtěl, avšak přáno mu není. ()

Galéria (18)

Súvisiace novinky

Třicátý ročník Dnů evropského filmu již brzy!

Třicátý ročník Dnů evropského filmu již brzy!

14.04.2023

Jubilejní třicátý ročník festivalu Dny evropského filmu (DEF) letos proběhne od 20. do 25. dubna v Praze, Brně a Ostravě a od 26. do 30. dubna v dalších městech celé České republiky. Žánrově pestrá… (viac)

Reklama

Reklama