Reklama

Reklama

Série(3) / Epizódy(30)

Obsahy(1)

Nový hudební cyklus Kamila Střihavky, který představí výjimečné osobnosti všech žánrů od popu, funky, rocku, až po blues či heavy metal. V každém díle představí rocker Kamil Střihavka jednu hudební osobnost, se kterou ho pojí přátelství a společné hudební zážitky. Pořad Hudební Ikony Kamila Střihavky nás v úvodní pasáži v sestřihu archivních materiálů seznámí s milníky hudební osobnosti a následně divákům nabídne pohled do zákulisí jejího života. Diváci dostanou možnost navštívit hudební ikony v jejich domácím prostředí, prohlédnout si pracovny, sbírky hudebních nástrojů nebo studia, kde muzikanti tvoří a nahrávají. Díky přátelství s Kamilem Střihavkou dojde často k velice intimní zpovědi a dialogu, který může i skalní fanoušky překvapit. Samozřejmě nebude chybět ani kvalitní hudba. ,,Překvapila mě hlavně nenucenost a upřímná lidskost všech osobností, se kterými jsme naši první sérii natáčeli. To, že si nás v drtivé většině pustili do svých privátních domovů a soukromí, bylo prostě skvělé, protože jakýkoliv náznak bulvárního přístupu byl ve spojení s mou přítomností absolutním tabu…´´ říká Kamil Střihavka. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Tomas_PO k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2022) (S01) 

Výborná séria prameniaca z výborného nápadu - povenovať sa, opäť raz, českému bigbítu. A hold, legendy sú skrátka legendy. Formátu sa dá vytknúť len zopár drobností a to jeho kratšia stopáž, ktorá sa vypuklejšie odzrkadľuje najmä pri tých najväčších a najdlhšie pôsobiacich stálic československého hudobného sveta. Prípadne tých, ktorých aktivity tento svet presahujú - Petr Janda, David Koller, Roman Holly, Michal Pavlíček a samozrejme Michael Kocáb. Druhá menšia výčitka smeruje priamo ku Kamilovi Střihavkovi, ktorého osobnosť je tak silná, že mnohokrát si berie časť priestoru, ktorý potom v stopáži chýba. No s pribúdajúcimi dielmi sa to lepší a svojich hostí necháva rozprávať viac a bez rušivejších prerušení. Jeho vstupy sú ale pochopiteľné, keďže s množstvom hudobníkov úzko spolupracoval a s Kollerom je dokonca už rodina. Na strane druhej, emóciu dlhoročnej spolupráce alebo prípadného kamarátstva sa vykresliť veľmi nepodarilo, no opäť možno len vďaka strihu a kratšej stopáži. Alebo je to len subjektívny pocit, pretože samotné rozhovory boli skvelé, čo zjavne spôsobila (okrem profesionality zúčastnených), aj Kamilova osobnosť a skutočnosť, že sa s ním muzikanti poznajú, prípadne ho rešpektujú. Čo-to o hudobníkoch napovie miesto, ktoré si na natáčanie vybrali, ako aj nápoje, ktoré počas rozhovori požijú :). História, ale aj súčasnosť, pracovný a trošku aj súkromný život, veľa charizmy, skúseností, no skrátka legendy, ktoré to vedia ako v štúdiu a na pódiu, tak aj pred kamerami. Veľmi príjemné počúvanie a pozeranie, stále s hudobným bonusom na záver. Nebojím sa to prirovnať k legendárnemu Brian Johnson: A Life on the Road (2017). Teším sa na druhú sériu. ()

Série 2 (2023) (S02) 

Tak druhá séria je snáď ešte lepšia ako tá prvá! Výborný formát, výborný výber hostí, výborná stopáž a scenár, no Česká televize palec hore. Takto presne sa majú míňať peniaze daňových poplatníkov na novú dokumentárnu tvorbu. Štrihavka urobil v moderátorstve kus práce, menej skáče do rečí, dokonca vie interpreta naviesť k téme, ak sa stratí. Strihu je tam minimum - holt, sú to skrátka ikony, ktoré to ako s kamerami, tak aj pútavým rozprávaním proste vedia. Ota Balage, Tomáš Hajíček (Krucipüsk), Homolovci (Wohnout), či Miloš Meier (Dymytry) sú síce menej známe tváre ako veľké celebrity typu Láďa Křížek, či Lucie Bílá, no charizmu, rozprávanie a skúsenosti majú na rozdávanie, a stoja za množstvom dôležitých, až ikonických projektov. Výborné je preto ich spoznať ešte viac. Príjemné je sledovať aj miesto natáčania, keďže (takmer) u každého sa to natáča doma, priamo v súkromí, čo jednak dotvára tú správnu a autentickú atmosféru, ale aj čo-to o interpretovi napovie. A samozrejme song, častokrát spoločný, na záver. A to všetko dostupné online na stránkach Českej televízie: https://www.ceskatelevize.cz/porady/14143207212-ikony-kamila-strihavky/ ()

Série 3 (2024) (S03) 

Ďalšia skvelá séria výborného programu Českej televízie, ktorá nijako nezaostala za prvými dvoma sériami. V princípe všetky diely 'bodujú' naplno, snáď okrem jednej či dvoch, kde išiel jeden bodík dole za máličko menej vydarený rozhovor. Střihavka sa opäť v moderovaní zlepšil, do rozhovorov vstupuje nenásilne, dokonca občas zachraňuje menej rozrozprávaných kolegov. Áno, veľakrát to má svoj český pátos, no u susedov máničky milujíci pivo skrátka nevymreli a tak je to aj dobré. Ohodnotiť by sa dal každý diel zvlásť, pretože každý je iný, samozrejme podľa tej-ktorej osobnosti, s ktorou je rozhovor natáčaný. Mnohokrát sa divák dozvie veľa zaujímavostí z histórie ale aj zákulisia, a to napriek tomu, že rock n' rollové témy na našom malom Československu sú niekoľkokrát obohrané. Matěj Ruppert príjemne a so všetkou skromnosťou porozpráva, ako sa Monkey dostali k spolupráci so známymi zahraničnými hviezdami, o Anne K. sa zas my Slováci dozvieme, že v ČR ide stále festivalové bomby, ako aj to, že je rockovejšia než sa zdá, u Hejmy zas prekvapí potencionálna história legendárnej Země vzdálená s textom Sova spálená, z Toužimského ide veľká charizma na strane jednej, a skromnosť, či až ostýchavosť na strane druhej, pričom vidno, že (aj mnoho ďalších) toho so Střihavkom prežili hodne, a to nielen na motorkách. Práve toto dáva celej sérii pocit autentickosti a rozhovory, aj keď už respondenti vedia o ich značnej sledovanosti, sú otvorenejšie a diváka obohatia nepoznaným. Pri umelcoch so skorším dátumom narodenia ide pochopiteľne viac o spomínanie, no veľmi príjemné, sympatické, a tak ich aj mladšia generácia môže spoznať viac. V záverečnej časti prekvapí pre mnohých neznámy Oskar Petr, no v skutočnosti slávny muzikant z Marsyasu (Zmrlinář) a producent hitov ako Hříšná těla, křídla motýlí, Medvídek, či Chci zas v tobě spát, ktorú započujeme aj v rockovej verzii typickej pre Střihavku. A to sú presne tie zákulisné momenty, ktoré prekvapia a potešia. A opäť raz, na spôsob legendárneho seriálu Brian Johnson: A Life on the Road, nahliadneme aj do súkromia mnohých interpretov, ktorí Kamilovi umožnili návštevu u nich doma, či už v krásnom pražskom byte, alebo v zahrádce na venkově. A k tomu zvyčajne spoločný song na záver...no proste legendy. ()

Reklama

Reklama