Reklama

Reklama

Gin no sadži

(seriál)
  • Japonsko Gin no Saji (viac)
Trailer
Japonsko, (2013–2014), 8 h 37 min (Minutáž: 23–24 min)

Predloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Scenár:

Taku Kišimoto

Hudba:

Šúsei Murai

Hrajú:

Takehiro Hasu, Kacujuki Koniši, Fujuka Óura, Tóru Ókawa, Ajahi Takagaki, Asami Tano, Tóru Sakurai, Marie Mijake, Acumi Tanezaki, Nobujuki Kobuši (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(22)

Recenzie používateľa Hees k tomuto seriálu (2)

Season 1 (2013) (S01) 

Gin no Saji je o "mestskom" chlapcovi menom Hachiken, ktorý sa ocitá na novej škole v novom prostredí. Táto škola má poľnohospodárske zameranie. Hachiken v podstate "utečie" z domova a vyberie si túto školu, kde na prvý pohľad nemôže zapadnúť. Všetci jeho spolužiaci sú ostrieľaný farmári a len on je "mestský" chlapec. Čiže celý zámer by mal byť v tom ako on nič nechápe a ako sa snaží zapadnúť atď. Gin no Saji je v skutočnosti o veľa iných veciach. Gin no Saji je totiž vysoko hodnotovo postavené anime, ktoré učí svojich divákov veľa vecí a diváci dostávajú aj zaujímavé informácie z oblasti poľnohospodárstva. Najdôležitejšie čo Gin no Saji učí je, ale úcta k prírode, k zvieratám a všetkému živému. Medzi dvoma sezónami je dosť veľký rozdiel z dôvodu, že táto prvá je skôr o pochopení prírody a druhá o pochopení ľudí. Hachiken je dobrá, pracovitá, charizmatická postava, ktorá trpí tým, že sa rada rozdáva a nevie povedať nie. V podstate ide o porovnanie ľudí čo vyrastali v jednom prostredí a to v meste a tými čo vyrastali v "dedinskom prostredí". Takéto porovnanie je príjemné na pohľad a aj zaujme z dôvodu, že hodnoty ľudí z jedného prostredia sú niekedy úplne iné ako z druhého prostredia. Hachiken teda prináša do školy iné názory, nad ktorými sa žiaci čo denno denne pracovali na farme nezamýšľali. Druhou hlavnou postavou je Mikage, ktorá obľubuje kone a všetko čo sa ich týka. Príjemné je to, že Gin no saji sa nezameriava vôbec na erotiku ani nič podobné a iba zľahka vytvára stredoškolskú "detskú" (pubertálnu) romantiku. V prvej sezóne sú ostatné postavy len ako krovie a aby sem tam prehodili náučnú vetu. Za spomenutie v komentári stojí riaditeľ, prababička a Nakajima. Gin no Saji učí aj o hodnote peňazí, a že za všetkým je obrovská snaha a láska ku svojej práci. Takto hodnotovo kvalitne postavené anime je do určitej miery aj náučné. Prvá sezóna vôbec nenudí, vzhľadom na jej dĺžku jedenástich dielov sa dá pozrieť na jedno posedenie. Druhá sezóna je lepšia takže po tejto prvej rozhodne odporúčam pokračovať druhou sezónou Gin no saji (2014). (Hodnotenie 3,5) ()

Season 2 (2014) (S02) 

Lepšie ako prvá sezóna Gin no saji (2013). Druhá sezóna sa viac zameriava na vzťahy medzi jednotlivými predstaviteľmi a viac sa zameriava na ich problémy. Toto už nie je bezproblémový svet, kde jediný problém je čo s prasiatkom, v tomto svete postavy majú reálne problémy, ktoré ich veľmi trápia. Človek by povedal, že nemôžu byť dve sezóny viac rozdielne ako tieto dve. Každá sa zameriavala na niečo iné a to prvá skôr na predstavenie charakterov, vytvorila medzi nimi vzťahy, učila o prírode a o tom akú hodnotu majú peniaze. Druhá sezóna učí o tom akú majú hodnotu medziľudské vzťahy. Učí tiež, že človek čo prišiel o svoje sny je stále človekom a nie niekým, ktorý si zaslúži len opovrhovanie. Všetko sa, ale deje len s pohľadu hlavného hrdinu Hachikena a cez neho máme pochopiť všetky ostatné postavy. Hlbšie sa dalo vžiť aj do postavy Komabu. Nenávidenou postavou je zrejme Tamako, ale len preto lebo je to postava ako z reálneho sveta a rozmýšľa tak ako človek v reálnom svete musí rozmýšľať a preto treba jej názory sledovať. V druhej sezóne sa ubralo z vtipu a bezproblémovosti jednotlivých postáv a uvidíme aj Hachikenových rodičov, ale nečakajte nejaké srdcervúce scény. Gin no Saji sa snaží držať rovnakú hladinu a neprodukovať srdcervúce scény a ak aj také nejaké sú tak sú kľudné ako aj celé príjemné anime. Vzťah medzi Hachikenom a Mikage sa jemne zlepšil a mal som možnosť vidieť aká je vlastne osobnosť Mikage. Mikage je typom človeka, ktorý drží veľa emócii v sebe a veľmi ťažko hľadá človeka, ktorému sa môže zdôveriť. Na pochopenie jej charakteru, ale potrebujete obe série kedže v prvej sú len náznaky. Konečne tu aj dostaneme odpovede na to prečo je Hachiken taký ako je a uvidíme hlavne jeho rodičov. Dá sa povedať aj keď je to samozrejme anime a nie reálny svet, že po svojich dvoch veľmi rozdielnych rodičoch zdedil určité črty. Hachiken je prototyp skvelého kladného hrdinu a zdedil od svojich rodičov len to najlepšie. Najlepšie pre iných ľudí z dôvodu, že pre neho je to už ťažšie neustále sa nad všetkým zamýšľať a chcieť každému pomôcť. Pre mňa rozhodne lepšie ako prvá sezóna a táto si zaslúži vyššie hodnotenie, ale prvá si zas nezaslúžila menej ako štyri a tak len na oko tu budú mať obe sezóny rovnaké hodnotenie aj keď druhá sa mi páčila o dosť viac. ()

Reklama

Reklama