Reklama

Reklama

Jonathan Creek

(seriál)
TV spot
Dráma / Krimi / Mysteriózny
Veľká Británia, (1997–2016), 34 h 50 min (Minutáž: 49–120 min)

Scenár:

David Renwick

Hrajú:

Alan Davies, Caroline Quentin, Steven Berkoff, Anthony Head, Adrian Edmondson, Tamsin Greig, Kate Isitt, Gina Bellman, Maxine Peake, Nigel Planer (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(32)

Obsahy(1)

Seriál, v ktorom Jonathan Creek - amatérsky detektív a kúzelník - rieši rôzne kuriózne zločiny, zmiznutia a vraždy. V každom dieli na koci čaká prekvapujúca zápletka. Pre milovníkov napätia, záhad a prekvapení. (lilina133)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (38)

Jonathan Creek (1997) 

Bezpochyby jeden z najoriginálnejších detektívnych seriálov, s akými kedy prišli britskí tvorcovia a v podstate akákoľvek televízna stanica v histórii. Originálny koncept kúzelníckeho majstra, ktorý rieši prípady založené na kúzelníckych trikoch je tak divácky atraktívna, že aj slabšie epizódy si užijete dosýta. Tie najlepšie sa môžu merať s tými najlepšími v Columbovi a osobne ma seriál bavil viac ako Sherlock Holmes v akejkoľvek verzii, i keď aj jeho mám na vysokých priečkach obľúbenosti. ()

Season 1 (1997) (S01) 

Detektívny seriál, ktorý v mnohom dokonca prekonáva aj viaceré prípady z pera Aghatie Christie a aj samotného Sherlocka Holmesa. Je preto veľmi prekvapivé, že ide o pomerne neznáme dielko z britskej televíznej produkcie, ktoré by asi potrebovalo len väčšiu reklamu a mohlo by byť skutočne kultové. V dnešnej dobe, kedy ale nie sme závislí na tom, kedy pôjde v telke ďalšia časť, má šancu získať opätovne pozornosť. Časom si dokonca obľúbite aj nesúrodú a zdanlivo neatraktívnu ústrednú buddy dvojicu. ()

The Wrestler's Tomb (1997) (S01E01) 

Pilot seriálu je otvorený skvostne. Poznávame dvoch hlavných súkromných vyšetrovateľov, ktorí sa k sebe dostávajú ako slepé kura k zrnu, pričom to hľadanie zrna je nesmierne zábavné. Od začiatku chápeme, že prípady budú založené na tom, ako kúzelník vytvára svoje triky a na základe toho bude dešifrovať vrahovu pascu. Samotný prípad je zapeklitý, identita vraha nie je až tak šokujúca, ale spôsob vraždy a vyriešenie celej záhady prekvapivé rozhodne je. ()

Jack in the Box (1997) (S01E02) 

Moje prvé stretnutie so seriálom, o ktorom som dovčera nikdy nepočul. A je to škoda, zároveň sa však môžem tešiť na prekvapenia v podobe záverov, akého sme sa dočkali aj v tejto výbornej časti. Máme tu prípad samovraždy, resp. vraždy v zamknutej pivnici, čiže známy to paradox detektívneho žánru. A odhalenie skutočne prekvapí, má svoju logiku a zároveň aj morálny aspekt. Na vyšetrovateľov si ale musím ešte zvyknúť. ()

The Reconstituted Corpse (1997) (S01E03) 

Jonathan Creek a jeho kolegyňa riešia ďalší zdanlivo nemožný prípad, kedy sa všetko točí okolo otázky, ako je možné, že dole bola skriňa prázdna a po vynesení do bytu na štvrtom poschodí už v nej bola mŕtvola. A to je už druhá mŕtvola v epizóde, takže tu máme vraždy hneď dve. Všetko ale nakoniec do seba perfektne zapadne, nechýba suchý anglický humor a ani typický anglický suchár v roli nápadníka. ()

No Trace of Tracy (1997) (S01E04) 

No Trace of Tracy rieši záhadu, ako je možné vstúpiť dnu cez francúzske okno, ale ten, kto je vnútri, túto osobu nevidí. Riešenie prekvapí, a to dokonca aj napriek tomu, že vlastne ide o pomerne triviálnu záležitosť. Náš "Sherlock" a jeho kolegyňa novinárka na pointu prípadu dôjdu samozrejme skôr ako polícia. Je to napínavé aj napriek tomu, že tu nemáme vlastne vôbec žiadnu mŕtvolu. ()

The House of Monkeys (1997) (S01E05) 

Oproti zvyšku prvej sezóny trochu slabšie, ale inak opäť klasický "sherlockovský" prípad so zdanlivo nelogickou zápletkou. Tentokrát tu máme opäť vraha v miestnosti, ktorý nemohol nijako uniknúť, pretože dvere boli zvnútra zamknuté. Už to tu bolo, tentokrát je ale riešenie diametrálne odlišné a nie až tak šokantné, i keď napadne asi málokoho. Máme tu aj zopár vtipných momentov; gorila na WC alebo poznámka k tomu, že niekto spal s jeho otcom, čo by sa asi dalo ešte prežiť, ale v jeho špeciálnom kresle! ()

Season 2 (1998) (S02) 

Druhá sezóna je snáď ešte lepšia ako tá prvá. Pôdorys prípadov je stále rovnaký, ale akoby si tvorcovia látku už dostatočne ohmatali na to, aby pripravili aj dokonalé kriminálne prípady v štýle kúzelník rieši so spisovateľkou prípady zostrojené ako kúzelnícky trik. Musím len zopakovať, že je seriál veľmi nedocenený, keďže je stále globálne relatívne neznámy. ()

Danse Macabre (1998) (S02E01) 

Záhada uzavretej miestnosti je leitmotívom celého seriálu a bohužiaľ v tomto prípade bude riešenie zrejmé asi každému, kto logicky premýšľa a tak "prezrie" skôr, než sa všetko dozvieme od Jonathana. Otázkou ale bude, kto v tom bol zainteresovaný a najmä akú mali vrahovia motiváciu. No a tam príbeh rozhodne prekvapil. Prekvapil aj čiernohumorný dovetok. Teda ten prvý, ten druhý vlastne tiež. ()

Time Waits for Norman (1998) (S02E02) 

Väčšinou tu máme priestorové problémy, respektíve časopriestorové, tentokrát tu máme problém časový, ktorý je ale tiež aj problémom časopriestorovým. Len v inom zmysle ako doteraz. Ako môže byť človek na dvoch miestach v rovnakom čase? Odpoveď je síce zrejmá, ale motiváciu a spôsob prevedenia triku aj tak neodhadneme stopercentne až do konca. Inak ide dosiaľ o najvtipnejší diel. ()

The Scented Room (1998) (S02E03) 

Epizóda sa síce volá The Scented Room, ale ono o ňu až tak nejde, je tu ešte jedna dôležitejšia miestnosť. Stratí sa obraz a keďže vieme, že ho bude riešiť Jonathan Creek, tak je jasné, že pôjde o ďalšiu paradoxnú situáciu. Pointa celkom prekvapí, ale nevyrazí dych, dôležitejší je skôr celkový motív. Na vraždy tentokrát zabudnite, hľadá sa "iba" jeden jedenapolmiliónový obraz. Komentár číslo 10 000. ()

The Problem at Gallows Gate: Part 1 (1998) (S02E04) 

Prvá časť tohto dvojdielu, ktorý mal byť mimochodom hodnotiteľný iba ako samostatné dielo, nám ponúka špecifický prípad, kedy vraždí mŕtvy muž. Že je to všetko inak, je jasné nielen Jonathanovi. Inak opäť to tu srší suchým britským humorom, druhá séria je v tomto smere takmer geniálna, "slepý" jazzový muzikant nech je toho dôkazom. ()

The Problem at Gallows Gate: Part 2 (1998) (S02E05) 

Povedal by som, že The Problem at Gallows Gate je ako celok zatiaľ to najlepšie, čo seriál v prvej aj druhej sérii ponúkol. Rozlúsknutie problému je skutočne chytré, dopadnutie nepravdepodobného vraha excelentne vypointované a opäť tu nechýba skvelý humor. Dokonalá ukážka do najmenšieho detailu premyslenej detektívky, že by aj Aghata a Conan pozerali s otvorenými ústami. ()

Mother Redcap (1998) (S02E06) 

Ďalší komplikovaný prípad, kde sa prelína séria vrážd z dávnejšej minulosti a jedno záhadné úmrtie v súčasnosti. Samozrejme tu máme miestnosť, kde si nikto nemohol dostať ani vyjsť von a výsledok je variácia na kúzelnícky trik. Má to občas správnu hororovú atmosféru, stopy nás zámerne zavádzajú iným smerom a tým pádom je aj riešenie o to prekvapivejšie. A nechýba ani ten humor, ako sme si už zvykli. ()

Black Canary (1998) (S02E07) 

Ďalšia netradične dlhá epizóda, čo ale vôbec nie je na škodu. Prípad je tentokrát aj na Jonathana Creeka obzvlášť mysteriózny a až do konca nemáte ani potuchy, ako sa (samo)vražda mohla odohrať tak, ako sa odohrala. Z riešenia až mrazí a ide čisto o kúzeľnícky trik. Humor robí jeden noir detektív so svojim kolegom, či kolegyňou a nie je za úplného blbca, ako to tak býva, ale jeho logické závery sú porovnateľné so závermi našich dvoch hrdinov. ()

Season 3 (1999) (S03) 

Ďalšia skvelá sezóna, ktorá neobsahuje priemernú časť. I keď sa zápletky zdanlivo opakujú, ich riešenie je vždy originálne, pretože skrátka súbor kúzelníckych trikov je síce viac menej obmedzený, ale stále dostatočne rozsiahly. Čiže tých spôsobov, ako vyriešiť napríklad dilemu uzavretej miestnosti v akomkoľvek zmysle je stále dosť a dosť, aby sme tu mohli mať aj originálnu tretiu sériu. Zápletiek je tu ale oveľa viac. Do hry sa viackrát vracia napríklad aj otázka hriechov minulosti. ()

The Curious Tale of Mr Spearfish (1999) (S03E01) 

Prvú epizódu tretej sezóny som si musel pozrieť dvakrát, aby som pochopil všetky súvislosti. Respektíve mi niekoľko informácií na prvé pozretie ušlo. Zmysel to nakoniec všetko dáva, a tentokrát je to tak, že pointa je niekde úplne inde, ako by divák očakával. Náznaky motivácií tých, čo sa všetkým stoja, sa začínajú totiž ukazovať až v druhej polovici. Som zvedavý, či sa tak bude celá tretia séria uberať trochu iným smerom ako prvé dve. ()

The Eyes of Tiresias (1999) (S03E02) 

"Je to ako zápletka z Columba", povedal Jonathan Creek. ()

The Omega Man (1999) (S03E03) 

Creekovské Akty X. Ale Akty X naruby, keďže dobre vieme, že mimozemšťan je iba podvrh. Vyriešenie celej záhady je logické, zároveň ale niečo podobné aj po celý čas očakávate. Opäť nechýba skvelý humor (Michael Brandon paroduje celú americkú armádu) a z Jonathana sa stáva skutočná celebrita, začínajú naňho letieť dokonca miestne teenagerky. Pnutie medzi ním a jeho kolegyňou je tu hmatateľnejšie ako samotný mimozemšťan. ()

Ghost's Forge (1999) (S03E04) 

Chvíľu pred pozeraním tejto epizódy som si pustil video I Feel You od DM s Lysette Anthony. Potom pustím Ghost´s Forge a v úvodných titulkoch je... Lysette Anthony. JC je seriál o tom, že všetko na svete má racionálny základ, ale pri takýchto náhodách... prípad má tentokrát obzvlášť prekvapivú pointu, menší problém je ale v tom, že ústredný páchateľ to vlastne celé na konci povie sám a keby bol ticho, na nič by sa nedošlo, len by si to Jonathan proste myslel. ()

Reklama

Reklama