Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Archive 81 (2022) 

Podľa ohlasov som očakával skôr žánrový a chaotický mišmaš, naopak Archive 81 je veľmi prehľadne a sústredene prerozprávaným seriálom. Dôraz je kladený na hutnú atmosféru, postupné odkrývanie záhad a civilné herecké výkony. Nakoniec tá atmosféra mohla byť ešte hutnejšia, odpovede na otázky si častokrát dokážeme domyslieť aj sami, ale herci sa sem typologicky hodia. Mamoudou Athie je sympaťák, rovnako aj Dina Shihabi. Spomeniete si na rôzne filmové a seriálové predobrazy, ja by som to zhrnul tak, akoby sa tvorcovia Dark či Dark Castle rozhodli nakrútiť vlastnú verziu Stranger Things. Rebecca Sonnenshine je šikovná tvorkyňa, ale asi si aj sama uvedomuje, že jej seriál nie je pre každého. ()

Tajemné signály (2022) (E01) 

Atmosféra sa vskutku vydarila, prelínanie medzi dvoma dejovými a časovými líniami má svoje napätie. Bolo múdrym rozhodnutím, že nesledujeme len záznam z pásiek, ale do ich deja aj plynule prechádzame. Muž zavretý v opustenom komplexe, kde bude reštaurovať videokazety a pritom sa báť, na čo sa to vlastne pozerá, znie ako nie veľmi príjemne strávený čas osamote. Pre diváka to ale znie ako zdroj neustáleho prísunu strachu. Vyčítať pilotu by sa dala určite rozťahanosť, pomalé tempo ale dopĺňa skvelá hudba. ()

Wellspring (2022) (E02) 

Atmosféra je podobne hustá ako pri pilote. Objavujú sa nové záhadné postavy v areáli, pekne štýlovo oblečené v červenom, aby sme si spomenuli na Don´t Look Now. Dan nachádza v komplexe tajné miestnosti a v tej najdôležitejšej miestnosti sa stane niečo, pri čom by asi každý dostal infarkt. I keď sa nič mystické nestane. Príbeh z minulosti sa začína pomaly rozbiehať, zisťujeme, ako trávia spoločný čas obyvatelia starého domu a nakoniec to tie avizované sex orgie nie sú. ()

Děs v kostelních lavicích (2022) (E03) 

Do hry sa zapája cirkev, príde dokonca aj na ľahšiu formu exorcizmu, pretože psychoterapeut si nevie rady. Že to niečo pripomína, netreba pripomínať. Zaujímavejšie je ale to, že Dan začína trpieť halucináciami, respektíve zlými snami a divák stráca prehľad o tom, čo je skutočnosť a čo predstava. Dokonca sa mu začína prelínať minulosť s prítomnosťou a realita skutočná a tá z nahrávok. Len by sa potom nemusel tak náhle budiť, čo je asi najväčšie doterajšie klišé. ()

Příjemci ducha (2022) (E04) 

Štvrtá epizóda nastavuje pravidlá fikčného sveta a odhaľuje ich ako divákovi, tak Danovi a svojim spôsobom aj Melody. Prieniky minulosti a prítomnosti, ak vôbec môžeme takto postavenie v čase nazývať, sú nakrútené príjemne mysteriózne, i keď zo samotnej seanse sa predsa len dalo vyťažiť viac. Mohlo ísť o skutočnú emocionálnu atmosférickú bombu a doterajší vrchol, takto ide "len" o jednu z viacerých slušne nakrútených sekvencií seriálu. ()

Za zrcadlem (2022) (E05) 

Piata epizóda sa primárne zameriava na Melody a jej pátranie. Veci vníma veľmi emotívne a tak si robí priebežne aj vlastné závery, pričom tie sa môžu, ale aj nemusia zhodovať s realitou. Ako to s ňou možno bolo a aj s podpálením domu, sa snaží Danovi v závere vysvetliť jeho zamestnávateľ. Opäť si ale nemôžeme byť týmito teóriami istí. A už vôbec nie tým, ako sú do veci zapojené nadprirodzené javy. ()

Kruh (2022) (E06) 

V Kruhu sa toho dosť vysvetlí, respektíve jedna postava sa rozhodne rozpovedať Melody celý mysteriózny príbeh, ktorému sa však ťažko verí. O čo v skutočnosti kráča sa prostredníctvom videí, v ktorých sa dozvedá pravdu Melody, dozvedá aj Dan a začnú sa mu diať veľmi divné veci, až máte dojem, že ste sa náhle ocitli v Stranger Things. Opäť je ale druhá polovica lepšia než tá prvá, čo je signifikantné pre celý seriál. ()

Převozník (2022) (E07) 

Celkový obraz sa v predposlednej epizóde začína skladať do seba prostredníctvom výletu do ďalekej minulosti. Máme tu tak nakoniec tri dôležité dejové línie, všetko je zatiaľ zrozumiteľné, pochopiteľné a pomalé tempo hutnej atmosfére sluší. Asi sa rok 1924 dal predsa len stvárniť ešte "hutnejšie", po trochu nepresvedčivom večierku sa ale ocitáme na obetnej seanse a tá stojí za to. ()

Co se skrývá pod povrchem (2022) (E08) 

Ako sa dalo čakať, z roku 1924 sa dostávame do roku 1994, aby sme uzavreli príbeh Melody. V podstate sa dozvedáme to, čo sme si už domysleli, avšak to poriadne finále začne až v druhej polovici. Netreba sa báť, skutočne sa pozrieme do druhého sveta a ten, celkom prekvapivo, ale logicky, nie je žiadnym fikčným svetom plným trikových orgií. Predsa len nie sme v Stranger Things (ktoré mám ale veľmi rád), ale v ich dospelejšej verzii. I keď tá nie je lepšia. Záver prekvapil, síce ide o cliffhanger pre druhú sériu, ktorá ale nutne prísť nemusí. ()

Reklama

Reklama