Reklama

Reklama

Je leto 1957 a automobilové impérium bývalého pretekára Enza Ferrari je v kríze. Všetkému čo spolu s manželkou Laurou vybudovali hrozí bankrot. K tomu ich búrlivým manželstvom hlboko otriasla strata ich syna Dina. Enzo musí pozbierať posledné zvyšky svojich síl a pretekárskej vášne, keď sa tím Ferrari púšťa do zradných 1000 míľových pretekov naprieč Talianskom. (Forum Film SK)

(viac)

Zaujímavosti (33)

  • Natáčalo sa od 17. augusta 2022 v Modene. Natáčanie prebiehalo začiatkom októbra aj v Brescii. Výroba filmu bola ukončená koncom októbra 2022. Natáčanie sa malo pôvodne začať v lete 2016. (Arsenal83)
  • Účastník filmového festivalu na projekcii v Poľsku sa spýtal Adama Drivera, čo si myslí o scénach havárie, keď povedal: „Vyzerajú dosť drsne, drasticky a, musím povedať, pre mňa trochu aj lacno.“ Driver na to zareagoval: „Choďte do p***, neviem. Ďalšia otázka.“ ("Fuck you, I don't know. Next question.") (Arsenal83)
  • Mesačník Rolling Stone ocenil hlavne výkon Penélope Cruz: "V centre filmu Ferrari Michaela Manna sa nachádza nezastaviteľná sila. Je rýchla, divoká a divoko nepredvídateľná. V jednom okamihu vás má v náručí extázy, o chvíľu neskôr sa bojíte o život. A keď ju vidíte, ako vychádza okolo zákruty, je koniec. Ani sa nepokúšajte vzdorovať. Prehráte. Hovoríme samozrejme o Penélope Cruz." (Arsenal83)
  • Deadline Hollywood vyjadril sklamanie z výkonu Adama Drivera: "S ohľadom na to, čo je v stávke [vo filme], zvláštne neemocionálne vedený výkon od Adama Drivera robí ťažkým, aby si jeho zvláštna a sebapohlcujúca postava získala sympatie. Pridajte k tomu ľadový priebeh jeho príbehu a film, od ktorého sa očakávalo, že bude na začiatku sezóny lídrom v oceneniach, no bude mať problémy udržať si túto vedúcu pozíciu." (Arsenal83)
  • Camerimage 2023 (festival v Toruni, Poľsko) - Špeciálna cena pre herca (Adam Driver). (Arsenal83)
  • Gotham Independent Film Awards 2023 v New Yorku: Cena pre film za inováciu (Icon and Creator Tribute for Innovation). (Arsenal83)
  • Syn a dedič Enza Ferrariho (Adam Driver) Piero Ferrari (vo filme malý Piero Lardi - Giuseppe Festinese) kritizoval film, pretože podľa neho obsahuje rôzne prvky, ktoré neodrážajú fakty. (Arsenal83)
  • Taliansky herec Pierfrancesco Favino kritizoval film za obsadenie amerických hercov, ktorí sa snažia stvárniť talianske postavy, namiesto toho, aby angažovali talianskych hercov. (Arsenal83)
  • Michael Mann diskutoval o tomto projekte už v roku 2000 so Sydney Pollackom. Potom vyvinul scenár so spisovateľom Troyom Kennedym Martinom, ktorý zomrel v roku 2009, no keď Mannovi ponúkli 40 miliónov dolárov na natočenie filmu, v tom čase to odmietol, pretože si myslel, že rozpočet je primalý. (Arsenal83)
  • Film bol označený ako jeden z 10 najlepších filmov roku 2023 neziskovou organizáciou National Board of Review. (Arsenal83)
  • Účinkovanie vo filme bol splnený sen pre Patricka Dempseyho, keďže mimo herectva sa venuje aj profesionálnemu auto-závodeniu. Táto vedľajšia kariéra mu taktiež umožnila byť súčasťou kaskadérskeho tímu šoférov, a tak odvádzal všetko šoférovanie vo filme bez kaskadérskej pomoci. (drake31)
  • Když po závodě Enzo Ferrari (Adam Driver) telefonuje Piero Taruffimu (Patrick Dempsey), můžeme okolo času 01:53:17 zahlédnout lahev Becherovky v minibaru. (Vikta)
  • Výchozím materiálem pro film je známý automobilový novinář Brock Yate (1933–2016), který napsal životopis Ferrariho (Adam Driver) a pravděpodobně se inspiroval také Yateho knihou „Against Death and Time“ od Brocka Yatese, která popisuje závod Mille Miglia. Yatesova manželka Pamela byla výkonnou producentkou filmu. (Johnny.ARN)
  • Závěrečný polibek mezi Alfonsem di Portagem (Gabriel Leone) a Lindou Christian (Sarah Gadon) zachytil fotograf, který zůstává v anonymitě. Italský tisk ho nazval „Il bacio della morte“ neboli polibek smrti. Linda později tvrdila, že zvláštní výraz v její tváři byl způsoben předtuchou: „Měla jsem při tom polibku zvláštní pocit. Byl chladný a způsobil, že jsem se poprvé podívala na Nelsona sedícího za ním. Vypadal jako mumie, šedivý, popelavý, jakoby zhypnotizovaný. Měl oči někoho, kdo utrpěl obrovský šok.“ (Johnny.ARN)
  • V rozhovoru pro časopis Life 9. dubna 1956 Alfonso de Portago (Gabriel Leone) prohlásil: „Nezemřu při nehodě. Zemřu stářím nebo budu popraven v důsledku hrubého justičního omylu.“ Bohužel zemřel při havárii na konci závodu Mille Miglia 1957. Příčinou byl výbuch pneumatiky a při nehodě zahynulo devět diváků. (Johnny.ARN)
  • Společnost NEON zaplatila pouze 15–17 milionů amerických dolarů za získání práv na film ve Spojených státech a také utratila 7 milionů dolarů za uvedení filmu na trh. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (viac)

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (viac)

Reklama

Reklama