Reklama

Reklama

Je leto 1957 a automobilové impérium bývalého pretekára Enza Ferrari je v kríze. Všetkému čo spolu s manželkou Laurou vybudovali hrozí bankrot. K tomu ich búrlivým manželstvom hlboko otriasla strata ich syna Dina. Enzo musí pozbierať posledné zvyšky svojich síl a pretekárskej vášne, keď sa tím Ferrari púšťa do zradných 1000 míľových pretekov naprieč Talianskom. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (7)

Trailer 3

Recenzie (193)

Marius_ss 

všetky recenzie používateľa

Tak zo súboja režisérskych velikánov (a veteránov) Scorsese vs. Scott vs. Man, a ich nedávnych filmov (Vrahovia mesiaca kvetov, Napoleon, Ferrari), je u mňa víťazom posledný menovaný. Dôvod je jednoduchý - fungujúci príbeh, ktorý ma bavil. A to aj napriek tomu, že je to skôr rodinná dráma, ako film o motor-športe (pomer tak 70:30). Je to ale správne po-prepájané, je to dobre zrežírované a vyrozprávané...a to je základ každého dobrého filmu. Navyše to všetko podporuje naozaj výborný výkon dvojice Adam Driver - Penélope Cruz, ktorých fanúšik úplne nie som, no tu ma fakt dostali... najmä Adam Driver (na Oscara asi nie, ale nomináciu by dostať mohol, ak teda porota bude už konečne vyberať podľa výkonov, a nie inkluzivity). Nájde sa tu aj pár silných momentov, ktoré ma dostali. Prvý bol príhovor Enza Ferrariho v jedálni po nevydarených pretekoch, a ten druhý...TEN druhý... nebudem spoilovať, tí ktorí film videli vedia čo myslím, tí čo nie, zistia. Výrazných negatív veľa nie je, no čo ma vadilo asi najviac, je strih (najmä v druhej polovici), trochu slabšie vizuálne efekty pri "crash" scénach, a dosť nudný (žiadny) priebeh pretekov, len pár pekných záberov, ako fičia po ceste. Je tu skratka cítiť, že tento film je o osobe, a nie o autách. A to je trochu škoda. Ak by bol film dlhší o 30 minút, ktoré by boli plné krásnych aut, mechaniky, akčného pretekania atď, tak by som možno uvažoval aj nad 5/5, ale... čo už. Aj tak som si to v kine užil. A to sa mi v posledných rokoch stáva málokedy. ()

campix 

všetky recenzie používateľa

Mann už bohužel není, tím co býval, a Ferrari překvapivě funguje pouze v té dramatické rovině politikaření a vztahových problémů, jakmile dojde na závodění všechno jde do kopru a na vině jsou především až překvapivě odporné vizuální efekty s tím spojené. Tohle mi dá se říci zkazilo celý snímek. Jinak by šlo o povedený přírůstek do aktuálně stále početnější kategorie dobových filmů z automobilového prostředí. Herecky by nešlo nic vytknout. Škoda, že je to místy příliš zdlouhavé, trošku průhledné a v akčnějších částech opravdu hnusné. ()

Reklama

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako jeho vekoví rovesníci Scott a Scorsese, aj Mann sa z nejakého dôvodu podujal na to, aby svojím filmom dospel do záverečného podumania nad tým aké osobné dôsledky prinášajú privysoké ambície. Natočené je to na úrovni, ale chýba silnejšia atmosféra či formálne hračičkovstvo, ktoré mal Collateral, Miami Vice, Public Enemies aj Blackhat. Toto je skrátka pomerne akademický film, ktorý z viac ako dvoch tretín tvoria vzťahové pletky medzi Ferrarim a jeho manželkou a jeho vzťahové patálie. Autá sú sekundárne, a sekundárne pôsobí aj jeho snaha uspieť ako podnikateľ či na závodnom okruhu. V závere kľúčový závod obsahuje scénu, ktorá kino úplne zmrazila, históriu som nepoznal, ale je to pôsobivý moment, ktorý Mann natočil pomerne pôsobivo. Herci sú väčšinou dobrí, síce klasický Hollywoodsky štýl kedy americkí herci prednášajú dialógy s talianskym prízvukom vie byť miestami na hranici smiešnosti (nikdy za ňu ale neprepadne), ale snaha je. Driver to ťahá dobre, hoci nechápem úplne prečo jeho ako 40-ročného obsadili do úlohy 59-ročného Ferrariho, keďže mu nie je ani typovo veľmi podobný. Inak ma prekvapila celkom Penélope Cruz, ktorá zahrala veľmi dobre. Neviem či sa k filmu vrátim, lebo síce je ako píšem natočený dobre, ale Mann ako keby stratil svoj určitý štýl a natočil "len" veľmi slušne spravený a romantickejšie/vzťahovo ladený životopis, ktorý len občas pripomenie jeho inak formálnu a technickú vypiplanosť. ()

Maynard. 

všetky recenzie používateľa

Chápu, že člověk stárne, ani tenhle rejža, kterej natočil Posledního mohykána a Nelítostný souboj, na tom není jinak. Jako, od filmu z přízviskem žiotopisný bych čekal, že dozvím něco z jeho života. A né, že se tady bude jen řešit jeden rok, problémy v jeho vztahu k ženám atd... Prostě srágora, která mě několikrát uspala a po pravdě tohle už nikdy dokoukávat nepotřebuju... ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film má jednu velkou chybu a to je, že tvůrci nevěděli, co chtějí natočit. Buď natočím snímek o závodění, konkrétně o závodě, který skončil tragicky nebo životopisný snímek o Ferrarim. Tady je to tak půl na půl a přijde mi, že právě kvůli tomu to nefunguje tak, jak má. Adam byť je to skvělý herec, tak to moc nezachránil, naopak je tu velmi odměřený a divák si nestačí s ním vytvořit nějaké pouto. Líbil by se mi plnohodnotný životopisný snímek o Ferrarim než jen část jeho života, která se věnovala milostnému trojúhelníku a byla prokládána tragickým závodem. Prostě jsem od toho čekala něco jiného než jsem nakonec dostala a jsem spíš zklamaná. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (33)

  • Výchozím materiálem pro film je známý automobilový novinář Brock Yate (1933–2016), který napsal životopis Ferrariho (Adam Driver) a pravděpodobně se inspiroval také Yateho knihou „Against Death and Time“ od Brocka Yatese, která popisuje závod Mille Miglia. Yatesova manželka Pamela byla výkonnou producentkou filmu. (Johnny.ARN)
  • Severoamerická premiéra proběhla na 61. ročníku newyorského filmového festivalu, kde byl tento film zároveň závěrečným filmem. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (viac)

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (viac)

Reklama

Reklama