Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (9)

Podraz

Podraz (1973)

Tak toto je u mňa jeden z TOP 10 filmov. To čo stvárajú Newman a Redford je úžasné, až brilantné. Tento film je u mňa jeden z mála, ktorý keď si pustím stále mi prinesie ten očákavný zážitok. Fakt super film.

Čata

Čata (1986)

Tento film na mňa veľmi zapôsobil. Pred prvým zhliadnutím som očakával, že bude Vietnamskú vojmu dokumentovať skôr z historického pohľadu, ale ostal som veľmi zaskočený. Pre mňa je to prvý film, ktorý hovorí aj o temných stránkach tejto vojny a hlavne o kontroverzných situáciách, situáciách, kedy americkí vojaci viedli vojnu v prvom rade medzi sebou. Americkí diváci asi museli byť zhrození. Pre mňa je to jedem z klenotov vojnovej kinematografie.

Zachráňte vojaka Ryana

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

Práve som si tento majstrovský kúsok opätovne pozrel a už mi nedalo, aby som niečo nenapísal. No je to brilantný vojnový film. Vojnovej kinematografii sa venujem už dlho, videl som veľa vojnových filmov a tento je u mňa jasne medzi prvými troma najlepsšími. Nechcem ho porovnávať s inými skvelými snímkami, pretože sa to nedá. Je to skutočne "lahôdka". Skvelí herci, réžia, kamera, hudba, kostýmy (na ktoré som u vojnových filmov náročný) sú dokonalé. Pátral som trocha po mieste, kde sa odohrala záverečná bitka, no nenašiel som ho. Dalo by sa to zistiť zo scény, kedy Cpt. Miller (T. Hanks) prechádza cez námestei v zničenom mestečku Ramel, kde strážili most. na stene jedného domu je šípka v ľavo do mesta Periers, ktorá oznamuje, že je to vzdialené 7 km a nad ňou je šípka doprava, ktorá oznamuje smer cesty do Cherburgu. No nepodarilo sa mi to miesto vypátrať a chcel by som vedieť, či tvorcovia použili reálne mestá, ba dokonca skutočné bojové postavenia. Záverečné posolstvo Cpt. Millera vojakovi Ryanovi môže nepozornému divákovi uniknúť, ako napr. mne poprvýkrát, keď som tento film videl ako malý chalan. Myslím, že téma 2. svetovej vojny nám má ešte čo ponúknuť, dokázal nám to tento film, ktorý pre mňa nie je len zmesou bitiek, prestreliek, akčných scén, ale u mňa radikálne zmenil pohľad ne vojnu ako takú. Ďakujem všetkým, ktorý sa na tvorbe tohto filmu zúčastnili za tento skvost vo vojenskej kinematografii.