Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Dobrodružný
  • Rodinný

Recenzie (10)

plagát

Adventures of Manxmouse, The (1989) 

Legendu o Manxmousovi som objavil vďaka mojej manželke, ktorá ju mala ako nostalgickú spomienku z detstva.  A musím povedať, že tento objav ma ako fanúšika japonských animákov, najmä od Nippon Animation a štúdia Ghibli úplne nadchol. Neobyčajný príbeh nebojácneho myšiako-zajaca, ktorého vytvoril starý majster sklár a oživila ho čarovná víla.  Vlastne je to taký japonský kríženec rozprávok "Jak se Franta naučil bát" a "Smelého zajka". Určite odporúčam aj na viac ako jedno pozretie.  Najpamätnejšia je scénka v nočnom lese, kde sa zjavia strašidlá - tá má aj skvelú hudbu.

plagát

Oliver Twist (1974) 

V mojich očiach asi najlepšia animovaná verzia Olivera Twista, ak nie najlepšia verzia pre deti vôbec. Veľká nostalgia z detstva. A musím povedať, že aj slovenský dabing má výborné herecké obsadenie.

plagát

Stanleyho drak (1994) 

Pre mňa osobne silná nostalgia z detstva. Efekty sú ukážkou praktickej vynaliezavosti, občas pôsobia úsmevne, no na tú dobu išlo o veľmi solídny film. Ako dieťa som bol dejom pohltený. Dnes sa usmievam, že možno ide o nepriamu inšpiráciu pre Paoliniho Eragona.

plagát

Príbehy zo Zeleného lesa (1973) (seriál) 

Osobne ma tento seriál bavil, a naozaj je to veľmi podobné Veveričiakovi Riškovi.  Potkan Rocky je však oveľa akčnejší a niektoré dejové linky sú hlbšie. Ťažko mi je však porovnávať, lebo aj toto je moja srdcovka z detstva.

plagát

Dobrodružstvá medvedíka Pandu (1973) 

Veľmi pekná rozprávka, na ktorú mám silnú nostalgiu z detstva. Dej je pomerne jednoduchý a po dvadsaťpäťročnom odstupe musím povedať, že niekedy "smiešny". Napriek tomu moje detské ja to veľmi zaujalo a prežíval som intenzívne celé dobrodružstvo.

plagát

Malá ale štipľavá (1986) 

Tri hviezdičky som dal hlavne z nostalgie, lebo túto šteklivú komédiu som spoznal ešte ako malý chlapec. Nedávno som doma objavil starú nahrávku na VHS s raritným ale príjemným slovenským dabingom. Po opätovnom vzhliadnutí však musím konštatovať, že táto komédia nezostarla najlepšie. Dialógy sa mi dnes zdajú chaotické a dej je neskutočne naivný - odzrkadľujúci dobu a mexickú atmosféru 80-tych rokov. Napriek tomu sa na tomto filme stále dá zasmiať, uvoľniť, zaspomínať a určite to nie je úplná strata času.

plagát

Eternals (2021) 

Taká zľahka nadpriemerná Marvelovka, ktorá zaujme, občas pobaví, napriek dĺžke nenudí - ale hlavne, veľmi fajne rozširuje celé MCU. Nie je to najlepší MARVEL, ale na 80% by som len začínal. Mať 15 - 20 rokov, a menej skúseností, tak by som dal aj 100%. Je tu niekoľko bodov, ktoré by si zaslúžili rozvinúť, možno trochu pridať akcie na úkor emócii, teda občas pridať tempo, no aj bez toho som si film užil. Chloé Zhao je veľmi citlivá režisérka, ktorej uchopenie témy je aspoň pre mňa vítaným prínosom do MCU. PS: Oplatí sa pozrieť medzititulkovú scénu aj počkať na samý koniec na potitulkovku. To sú scény ako zo starej dobrej školy Marvelu.

plagát

Venom 2: Carnage prichádza (2021) 

Venom sa drží v zabehaných koľajách prvej časti. Zhodli sme sa, že ide stále o solídny nadpriemer - teda hodnotíme na 70 až 75%. Oproti prvej časti má film jednoduchší a pomerne priamočiary dej. Napriek tomu sa jednotka zdá svižnejšia a táto dvojka, akoby neustále škrtila Venomov potenciál. Naznačuje sa akési neurčité prepojenie s MCU či X-MEN univerzom, ale aj to len "medzi riadkami". Carnage je zaujímavé osvieženie deja - škoda, že tvorcovia sa viac nehrali s jeho príbehom. To je vlastne aj moja najväčšia výčitka - nevyužitý priestor a slabá práca s informáciami. Je síce fajn, že tu nemáme žiadne siahodlhé vykecávačky, zároveň sa však nedozvieme nijaké odpovede - prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú. O Venomovej osobnosti, biológii či minulosti tak opäť nevieme nič nové. Ani vzťah s Carnageom tak nemá potrebnú hĺbku. Občas sa mi to dokonca celé zdalo trochu uponáhľané. Záverom - je to fajn pop-cornová akcia, ktorá však ničím neprekvapuje. Premrhaný čas to rozhodne nebol, rád si film pozriem znovu, no do budúcnosti si tvorcovia ponechali stále veľké rezervy. PS: Venom obsahuje jednu zaujímavú medzititulkovú scénu a po titulkoch už nič.

plagát

Duna (2021) 

Poviem to rovno, je to vskutku nevšedný film. Ako veľký fanúšik Herberta (málokto vie, že som skôr spoznal Dunu ako Star Wars) som veľmi spokojný. Za seba určite dávam minimálne 85 až 90%.Asi by som to neoznačil za film dekády, predbežne ho ale určite radím na popredné priečky, možno aj do top 5 alebo top 10 za posledné desaťročie. Myslím si, že nesadne každému, ale určite sa nestratí a má skutočne potenciál, stať sa kultovou záležitosťou. Čo ma úplne pohltilo, bol skvelý soundtrack. Naozaj parádne atmosférický. Casting bol tiež famózny a herci sa svojich postáv zhostili na výbornú. Barón Harkonen bol stvárnený doslova brilantne. Timothee je skvelá voľba Paula, trochu ma sklamal malý priestor pre Chani - Zendaya totiž zatiaľ vyniknúť nestihla, avšak pevne verím, že v II. časti sa to zmení. Posledný bod, ktorý naozaj nebol odfláknutý a zaujal, je výtvarná stránka filmu. Okulahodiace detaily v inak zdanlivo fádnom svete dún. A teraz k negatívam...Najhoršie na tomto filme je, že vlastne nemá koniec a tak nás - fanúšikov - odsudzuje na napäté čakanie II. časti. Skutočným negatívom však pre mnohých ľudí môže byť nezvykle pomalé tempo a množstvo rozjímavých záberov. Na Hollywoodsku produkciu je to nezvyklé - rovnako tak pre filmy v hlavnom prúde. Trochu mi chýbali vnútorné monológy postáv, na ktoré som bol zvyknutý v pôvodnom filme alebo knihe. Na druhej strane, tu boli situácie akési uveriteľnejšie a hmatateľnejšie. Zmeny v deji alebo na postavách, ktoré boli vykonané oproti predlohe ma však vôbec nerušili a myslím, že kto nečítal predlohu a nevidel predošlé adaptácie, ten si môže film naplno vychutnať. Funguje aj ako samostatné a svojbytné dielo. Netreba ani nič dovysvetľovávať. Z môjho pohľadu ide o skvelú adaptáciu, ktorú stojí zato vidieť viac než raz. Určite sa k tomuto filmu vrátim a veľmi by som si prial, aby takto - v tejto zostave vznikli aj ďalšie pokračovania, ktoré minimálne uzavrú príbeh Paula Atreidesa, v ideálnom prípade aj jeho potomstva. Denis Villeneuve je skvelý režisér, čo už neraz dokázal a Duna v jeho podaní, je rozhodne výnimočný počin, ktorý treba vidieť na veľkom plátne.

plagát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Budem stručný... ako celok sa mi film veľmi páčil - hlavne druhá polovica je perfektným prepojením starších príbehov pavúčieho muža s novým MCU. Teda po vzhliadnutí som bol nadmieru spokojný. Na druhej strane prvá polovica filmu ma sprvu výrazne nahnevala svojou stupiditou - hlavne, čo sa správania Spider-mana týkalo. Naozaj som mal takmer 60 minút pocit znechutenia, sklamania a obával som sa, či to dopozerám (a to sa mi pri MARVEL-ovkách snáď ešte nestalo). Našťastie približne po tých 60 minútach to nabralo ten správny smer - teda začalo to mať spád, hlášky a všetko, čo od MCU očakávam + oveľa viac - teda nostalgický presah k prvším filmom. A záver bol pre mňa veľkým zadosťučinením a odčinením prvej hodiny filmu, ktorá ma vyľakala svojím prevedením. Určite však film vrelo odporúčam. Pre MARVEL skalných fanúšikov je to povinná jazda s hodnotením najmenej okolo 90%.Pre kinomilov - nezažratých do MCU pôjde zrejme o priemerný počin, niekde na úrovni 60% - 70%, čo tiež nemusí byť zlé. PS: Tento film však spolu so seriálom LOKI otvára nekonečné možnosti pre budúce fázy MCU. Už sa veľmi teším na nového Doctora Strangea.