Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Animovaný

Recenzie (5)

plagát

Diktátor (1940) 

Film staršej generácie, ktorý napriek svojmu veku disponuje značnou dávkou humoru, ktorú môže tak dokonale stvárniť iba Charlie Chaplin. Príbeh nás vnáša do obdobia vojny kde sa mladý židovský holič (Charlie Chaplin) vracia domov z vojny, s nádejou na nový začiatok života. Súčasné pomery a prenasledovanie vojakov ho však prinúti ukrývať sa a s generálom čaty ktorému vo vojne zachránil život vymýšľa plán na útek z krajiny. Čo si nikto z nich neuvedomuje, je identická podobnosť holiča s hlavným diktátorom, čo vyústi k ich zámene. Film má dokonylý záver, kde Charlie Chaplin, už ako diktátor, je nútený vystúpiť pred svojich vojakov, aby predniesol slávnostnú reč. No napriek tomu podá jeden z najúžasnejších prejavov všetkých čias. Záver má silný motivačný podtón.

plagát

Nedotknuteľní (2011) 

Komediálne podaný skutočný príbeh ochrnutého, bohatého aristokrata Philipa, ktorý zúfalo hľadá profesionálneho opatrovníka. Úplnou náhodou sa k nemu dostane jednoduchý sebavedomý černoch Driss, ktorý od neho chce iba podpis na potvrdenie o úchádzanie sa o prácu, aby mu štát poskytol podporu. Svojim výstupom si však Philippa hneď získa, pretože v ňom vídí niekoho, pozitívneho a zaujímavého, kto ho neľutuje a nedáva mu pociťovať jeho fyzické postihnutie. Aj napriek protestom jeho najbližších, ho vezme do svôjho obydlia a začína novú etapu života s človekom, ktorý z jeho života už len tak neodíde.

plagát

Sedem (1995) 

Psychologický film o chorom zločincovi Johnovi Doe-ovi, ktorý je posadnutý zabíjať, lebo verí že svet je zlý, skazený a už nie je možné ho napraviť. Za každý zo siedmych hriechov človeka umiera brutálnou smrťou jedna obeť a ostáva na policajtoch Davida Millsa (Brad Pitt) a Williama Somerseta (Morgan Freeman), či ho dokážu včas zastaviť. No keď už si myslia, že ho majú v hrsti, zistia, že skutočnosť nie je taká ako vyzerá a vraždiaca hra sa podla plánu dostáva ku svojmu krvavému vyvrcholeniu.

plagát

Forrest Gump (1994) 

Film retrospektívne zobrazujúci život navonok jednoduchého človeka s mentálnym defektom, ktorý život berie tak ako mu nadelil osud. Žije si vo svojom svete, jednoduchej logiky, a každé svoje rozhodnutie považuje za správne. Príbeh je rozprávaný až neprirodzeným optimizmom hlavného hrdinu, no aj napriek krutosti vonkajšieho sveta, nikdy nestráca svoju dobrosrdečnú tvár. Myšlienka filmu je dokonalá a prinúti človeka zamyslieť sa nad svojim životom.

plagát

Matrix (1999) 

V skratke jeden z najpremakanejších filmov aký som kedy videl. Pamatám si keď som ho vzhliadol 1x. mal som asi 9-10 rokov. Dokonalé vizuálne efekty, bullet-time, strielačky a bitky hlava nehlava ma okamžite uchvátili a pripadalo mi to ako klassa medzi akčnými trhákmi. Až časom som si však začal uvedomovať jeho skutočnú podstatu. Neskutočne reálne podaná myšlienka skorumpovaného systému spoločnosti, straty súkromia a slobody, podprahového ovládania mysle a psychického väzenia núti človeka sa neustále zamýšľať nad hlbokou pravdou ktorá z tohto filmu plynie. Bolo tu vyrieknuté také množstvo myšlienok a výrokov, že keď si dáte zopár súvislostí dohromady, zrodí sa vám v hlave úžasne deprimujúca a reálna myšlienka dnešnej spoločnosti a modernej doby. Bratia Wachowsky majú u mňa za toto dielo veľký rešpekt!! Škoda že väčšina ľudí tomuto majstrovskému dielu nerozumie, ako sa tak dočítavam v iných komentároch. Pre mňa jednoznačne 1.miesto!