Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Horor
  • Dráma
  • Fantasy

Biografie (12)

Margita Dalmadyová-Skyvová (herečka)

04.09.2022

Narodila sa 10. júna 1931 v Žemberovciach. V roku 1950 nastúpila ako speváčka do SĽUK-u. Preslávila sa piesňou "Ej, zahoreli zore" k filmu Rodná zem z roku 1953. So SĽUK-om, v ktorom pôsobila do roku 1964,a navštívila s týmto kolektívom 24 krajín sveta. So SĽUK-om účinkovala aj v Bruseli na svetovej výstave EXPO 58 v programe… (viac)

Eva Kačírková (herečka / scenáristka)

30.06.2022

Eva Kačírková – rodená Navrátilová, po maturite na jedenásťročnej strednej škole (1955) študovala biológiu a chémiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci. Potom učila na základných školách v okolí Olomouca. Od začiatku 60. rokov bola laborantkou najprv vo Výskumnom ústave antibiotík v Roztokách pri Prahe,… (viac)

Libor Baselides (herec)

21.06.2021

Libor Baselides je český moderátor a herec. Narodil sa v Karvinej v mestskej časti RAJ. V roku 1988 dokončil štúdium činoherného herectva na JAMU. Počas štúdia moderoval reláciu TV-Generácie. Po škole dostal angažmán v Divadle ABC. Pracoval v rádiách City, Bonton, Nová Alfa a v Českom rozhlase. Uvádzal prvé Snídaně s Novou vo… (viac)

Cyril Kašpar (režisér / kameraman / herec)

03.03.2021

Po demobilizácii z armády sa dočasne usadil v Trenčianskych Tepliciach, kde spolu s fotografkou Máriou Urbasiównou v roku 1920 založil firmu Foto Tatra na výrobu fotografií. Výrobné štúdio preniesol v roku 1921 do Trenčína, kde koncom roku nakrútil prvé filmy. Firmu premenoval na Tatrafilm. Koncom 20. rokov sa odsťahoval z… (viac)

Arnošt Garlaty (herec)

24.02.2021

Za mlada baník a ochotnícky herec, od roku 1945 člen Slovenského komorného divadla v Martine, po roku Divadla Jonáša Záborského v Prešove, stvárnil častokrát rázovité postavy slovenskej klasiky. Hral vedľajšie postavy v desiatich slovenských filmoch. Rodinná tragédia prerušila jeho kariéru a napokon ho priviedla k samovražde. (viac)

Patrik Pašš (scenárista / režisér)

24.02.2021

V roku 1999 ukončil štúdium animovanej a multimediálnej tvorby na FAMU v Prahe. Pôsobil ako pedagóg na FTF VŠMU na katedre animovaného filmu. Je autorom scenárov a režisérom viacerých rozpracovaných animovaných filmov. Okrem vlastnej filmovej tvorby realizoval aj viacero hudobných videoklipov a dramaturgicky a postprodukčne sa… (viac)

Franek Chmiel (režisér / scenárista / herec)

22.08.2019

Študoval na gymnáziu v Orlovej a na obchodnej strednej škole. Pôsobil ako herec Sceny polskej v Českom Těšíne. V rokoch 1952 –1958 absolvoval štúdium divadelnej réžie na DAMU v Prahe. Začal za venovať réžii televíznych programov, seriálov a filmov, pracoval napr. v ostravskom či bratislavskom štúdiu Československej televízie.… (viac)

Boguslawa Pawelec (herečka)

05.04.2014

Boguslawa Pawelec vyštudovala v roku 1978 herectvo na štátnej vysokej škole filmu, televízie a divadla Leona Schillera v Lodži. Patrí medzi najznámejšie filmové poľské herečky osemdesiatych rokov. Prvýkrát na seba výrazne upozornila v snímke Náhoda (1981) populárneho poľského režiséra Krzysztofa Kieslowskeho. Film vzbudil veľa… (viac)

Bożena Stryjkówna (herečka)

05.04.2014

Herečka Bozena Stryjkówna debutovala ako 25-ročná v TV filme Koncert (1979). Vo svojom prvom celovečernom filme Keby nebola Zem guľatá... (1981), ktorý bol z produkcie východného Nemecka, si zahrala hlavnú rolu Kristiany. Známa je hlavne svojou úlohou Lamie zo snímky Sexmisia (1984), čo bola jej posledná filmová rola. Jej… (viac)

Milada Ondrašíková (herečka)

29.01.2014

Milada Ondrašíková sa narodila v Piešťanoch 15. októbra 1964 ako Milada Poupě. Ako sedemročnú si ju adoptoval Štefan Ondrášik. Jej vlastný otec sa volal Jaroslav Poupě a z úcty k nemu používa jeho priezvisko vo svojich filmových projektoch. Žije vo Vrbovom s akademickým maliarom Dušanom Blažekom. Občas kreslí, píše, filmuje a… (viac)

Nóra Görbe (herečka)

29.01.2014

Nóra Görbe, umelkyňa s génmi zdedenými po otcovi, slávnom maďarskom hercovi. Začínala s baletom, potom presedlala na spev a herectvo, ktoré aj vyštudovala. Debutovala už v roku 1978 a hrala pomerne často, ale jej najznámejšou postavou je rola Lindy Veszprémi, z rovnomenného seriálu Linda, kvôli ktorej sa naučila karate a je… (viac)

Daniel Junas (herec / skladateľ)

10.11.2012

Daniel Junas je slovenský herec, moderátor, spevák, a skladateľ. Jeho matka, Helen, bola operná speváčka a jeho nevlastný otec, Ján, bol spevák a divadelný režisér. Je tretíkrát ženatý, má dve dcéry – Sandru a Danielu. Vyštudoval herectvo, kompozíciu a klavír. Začínal ako zakázaný pesničkár. Komunistom sa nepáčili jeho texty,… (viac)

Reklama