Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Denníček (11)

citát

Niektorí čítajú, aby premýšľali, tých je málo. Niektorí čítajú, aby písali, tých je viac. Niektorí čítajú, aby hovorili, tých je najviac. (Luigi Pirandello)

Príručka nováčika

To je z mojej strany asi všetko. Nič ma momentálne nenapadá, čo by som mohol ešte napísať, ak máte nejaký typ, pokojne sa ozvite. Dúfam, že vám nováčikom niečo tieto riadky poradili a ak by ste niečomu nerozumeli, som kedykoľvek ochotný zadarmo poradiť komukoľvek. Stačí len napísať.  

1.časť: ZAČIATKY

 

Veci sa majú tak, že na po prihlásení na ČSFD nemáte nič. Je to trochu kruté, ale nezúfaj! Stačí pár dní a tvoj profil môže prekvitať! Prvou vecou, ktorú by som odporučil urobiť, by bolo dať si fotku alebo obrázok. Robí to dobrý dojem na návštevníkov tvojho profilu. Ďalej zverejniť svoje meno a pod to nejakú vetu, slovné spojenie... osobné moto. Toto nie je potrebné alebo nevyhnutné, ale opäť: robí to dobrý dojem. 

 

Hlavičku ste vyplnili, môžete ísť ďalej. 
Čo sa týka vyplnenia si profilu "O mne", neviem, či vám môžem niečo revolučné poradiť. Zvykom býva (a v profiloch iných užívateľov to vidieť často), mať tam napísané obľúbené filmy, ktoré sa vám nezmestili do rebríčka (o tom neskôr), alebo napísať nejakú osobnú charakteristiku. 

   

POZOR!!! Môžete, ale nemusíte (a to by som odporúčal) písať až príliš o sebe. Výšku a váhu, rodné číslo si radšej nechajte pre seba, do charakteristiky sa sústreďujte hlavne na filmový vkus, po prípade čo radi čítate/počúvate.  

2.časť: OBĽÚBENÉ FILMY, SERIÁLY, HERCI, HEREČKY, REŽISÉRI a SKLADATELIA

 

Hneď po tom, ako ste pvý bod urobili, je na čase aby ste si vyplnili rebríčky. Spolu máte sedem rebríčkov + jeden na užívateľov. V každom z tých siedmich máte desať miest, určených pre váš obľúbený... podľa toho, ktorý vypĺňate. Najdôležitejšie sú Obľúbené filmyseriályherciherečky režiséri. Z týchto sú najdôležitejšie filmy, pretože tam sa  pozrie každý, koho váš profil zaujme. Preto by som radil dať skutočne svoje najobľúbenejšie filmy, ktoré vám vyrazili dych alebo vás veľmi zaujali, nie len tie, ktoré sa vám páčili. Filmy sú na CSFD zaradené do troch kategórii, označených farebnými štvorčekmi.

 

Prvý je tmavo-sivý = označuje filmy sa najhorším hodnotením, t.j. pod 20%

 

Druhý štvorček je modrý = označuje najväčšiu časť filmov na csfd v rozmedzí od tesného nadpriemeru, až po tesný podpriemer, t.j. 30% - 69%.

 

Tretí štvorček je červený = označuje filmy nad 70%, akúsi „šľachtu“ medzi filmami.

 

Do obľúbených filmov by som neradil zaraďovať filmy, ktoré si ešte len chcem pozrieť, lež tie, ktoré som už videl.

 

Samozrejme: táto rada platí aj na seriály.

  

Čo sa týka hercov, herečiek, režisérov a skladateľov nemám čo dodať. Na každého máte desať miest a vyplňte si ich podľa svojho gusta.  

  

Moja osobná rada: Filmy s červenou farbou je najmúdrejšie dávať si do rebríčka – avšak, je to vec názoru. Filmy s šedou farbou nie je múdre, zvyčajne všetkým pozorovateľom so zdravým vkusom sa také filmy nepáčia. 

3.časť: HODNOTENIA

 

Ohodnotiť film môžete tak, že si otvoríte „profil“ filmu – ako to  ja nazývam – a v pravo hore, pod percentami filmu máte možnosť kliknúť a ohodnotiť film, seriál, program... čokoľvek. Vybrať si môžete spomedzi odpad! – ako najhoršie, až 5* - ako najlepšie. Toto je skutočne na slobodnej voľbe každého užívateľa, ako film ohodnotí, je to jeho názor a nedovoľujem si kecať do toho. 
Zopár faktov: Ak ohodnotíte viac ako 200 filmov, získate možnosť urobiť test, ktorý ak zvládnete, získate privilégium písať komentáre. Tento test však len z povrchnými znalosťami o filmoch zvládnete len ťažko. Nechcem nikoho podceňovať, len to proste tak je – sám som ho robil. Keď  test neurobíte, môžete napísať 5 krátkych vzorových komentárov, ktoré, ak ich vedenie schváli, budete môcť písať komentáre. Hurrey! J

 

Ak ohodnotíte 500 filmov a ako užívateľ budete zaregistrovaný viac ako pol roka , získate privilégium udeľovať body. O nich nižšie.

 

 

 

Vždy hodnoťte len filmyktoré ste už videli, nenaháňajte zbesilo počet hodnotení, len aby ste ich mali 200 alebo 500. Sám si tým poškodíte povesť.

4.časť: KOMENTÁRE

 

Komentáre sú podobne ako hodnotenia, vašim názorom a vizitkou, ktorým sa môžete k filmu vyjadriť. Písať ich môžete až po tom, ako spravíte test, alebo vám príde od vedenia povolenie. Inak sa to nedá. Napísať ho môžete v „profile“ filmu, kliknutím na „pridať nový komentár“. Nachádza sa to nad komentármi ostatných užívateľov.

 

Ako ich správne písať: Do komentárov nikdy nepíšte vulgarizmy!!! Len sa s tým strápnite a ak chcete vyzerať ako frajer, tak ním buďte radšej pekným profilom alebo zmysluplnými komentármi. Nikdy nie nadávkami. Komentáre píšte buď krátke, alebo dlhé, jednotlivé myšlienky môžete oddeliť napríklad ____ alebo ****** ale aj akokoľvek inak ako chcete. Na záver môžete napísať percentá alebo počet bodov... je to na vás. 

 

Ak chcete v texte zvýrazniť niečo kurzívou alebo tučným písmom, tak len jednoducho: Pred slovo, vetu napíšete kód <strong> (text) a zvýraznenie ukončíte </strong> - pre tučné písmo ___ a kódmi <em> (text) </em> - pre kurzívu.

 

Veľmi osožné je tiež vedieť kód, ak chcete urobiť prepojenie na nejakú stránku alebo film. Napíšete: <a href= (link na stránku kam chcete dať kód) > (názov prepojenia) </a> Celý kód bude vyzerať takto: <a href=http://www.csfd.cz/> csfd </a> 

 

SUMÁR: 

pre kurzívu - <em> (text / veta) </em>  pre tučné písmo - <strong> (text / veta) </strong> pre odkaz - <a href= (link) > (názov odkazu) </a>   

Je to všetko  veľmi osožné vedieť, pri písaní komentárov to robí dobrý dojem.

5.časť: DISKUSIE

 

Diskusie môžu byť buď k filmomtvorcom, alebo aj voľné diskusie, na ktoré sa dostanete cez hlavnú stránku. V každej z nich sa však, a niekedy až príliš často, vyskytujú užívatelia – ktorý sú schopný sa nad vami vyvršovať (hlavne nad nováčikmi), urážať vás a akýmkoľvek spôsobom sa tváriť „zaujímavo“. Konkrétne mená, na ktoré môžete najčastejšie naraziť hovoriť nebudem, bolo by to očierňovanie a to predsa nikto nechce.

 

Zapojiť sa môžete do akejkoľvek diskusie hneď v prvých minútach po registrácii – toto nie je obmedzené. Môžete pridať príspevok a v pravom hornom rohu diskusie zaškrtnúť políčko Sledovať diskusiu. Každý nový príspevok sa vám tak ukáže v sekcii Moje diskuze v profile.

 

Ja osobne takmer vôbec nepreferujem písanie do tzv. spoločných diskusii, na ktoré sa dostanete cez hl. stránku. Môžete sa tam spýtať v sekcii Začiatočníci na niečo čomu nerozumiete, ale je dosť pravdepodobné, že vám buď nikto neporadí, alebo sa z vás niekto vysmeje. Najbezpečnejšie sekcie, do ktorých je pohodlné písať sú asi Filmové chyby – tam môžete nejakú dať, ak ste ju vo filme objavili.  Najmenej bezpečná je sekcia Volná diskusia, ktorá je naozaj voľná, je tam plno hulvátov a vulgarizmy len tak lietajú, avšak občas je možné že tam natrafíte na celkom normálnych ľudí. Ak máte potrebu odviazať sa alebo sa s niekým pohádať, tá je pre vás ako stvorená!

 

Diskusie k filmom sú zvyčajne celkom normálne, „najžhavejšie“ sú tie, pri blockbusteroch alebo pri filmoch, čo majú skoro vyjsť. Sťažnosti na tvorcov alebo na filmy, ktorí sú veľmi slávny a všeobecne uznávaní (napr. Tim Burton) si radšej nechajte pre seba, alebo aj napíšte, no slušne. Príspevky typu: to je taký kretén, neznášam, ho bodaj by chcípol“ vás môžu jedine zosmiešniť alebo si vyslúžite horlivé „zdžubanie“ od fanúšikov.

6. časť: Zaujímavosti a dopĺňanie informácii k filmom

 

Ak ste vo filme našli chybu, alebo poznáte nejakú kuriozitu, ktorá sa s filmom spája, pokojne ju môžete pridať do zaujímavostí. Robí sa to tak, že v profile filmu kliknete na Doplniť informácie vyberte možnosť Zaujímavosti, vyberte jazyk a potom ju napíšte. Zaujímavosti píšte len tie, o ktorých ste si smrteľne istý, že to tak je, nie len vaše predstavy alebo predpoklady. Schváliť zaujímavosť trvá dosť dlho, niekedy aj zopár mesiacov, je na to totiž len jeden alebo dvaja ľudia (sám som nikdy nepochopil prečo), preto buďte trpezlivý neposielajte jednu zaujímavosť viac krát Ešte pred tým, než zaujímavosť odošlete ku schváleniu si dobre prečítajte všetky zaujímavosti, ktoré tam už sú aby sa nestalo, že pošlete na schválenie zaujímavosť, ktorú tam dal už niekto iný.

 

Zaujímavostí je asi najviac bežné posielať, podobne to funguje aj s obsahom filmu, ktorý môžete tiež poslať podobne, akurát si prosím, pre všetko na svete dajte pozor na  gramatické chyby!

7. časť: BODY

 

Sám som nikdy nepochopil, načo sú na ČSFD body. Jediné praktické využitie som si všimol vtedy, ak ČSFD premieta film a v kine je 300 miest (na príklad). Podľa počtu bodov sa teda urobí poradovník.

 

 Zväčša sa užívatelia vo veľkom predbiehajú v tom, kto bude mať viac bodov, čo je zbytočné, aspoň podľa mňa.

 

Body môžete získať od iných užívateľov, ktorí sú na ČSFD viac ako pol roka a majú ohodnotených minimálne 500 filmov. Vy môžete poslať bod inému užívateľovi, ak spĺňate to isté – pol roka registrácie a min. 500 filmov.

 

Užívateľov, ktorým môžete poslať bod je 20 a robí sa to tak, že vo svojom rebríčku Obľúbený užívatelia ich obsadíte na prvých 20 miest. Toho, komu pošlete bod je výlučne na vás, môžete tak urobiť niekomu, kto má s vami podobný vkus, alebo niekomu, koho poznáte, prípadne niekomu, kto vám je sympatický.  Bod môžete poslať aj mne, ak vám prišli tieto riadky poučné, no nevyžadujem to J.

 

Body neudeľujte len tak hala-bala, najprv si to dobre premyslite, aby ste predišli príp. nedorozumeniam.

  

To je z mojej strany asi všetko. Nič ma momentálne nenapadá, čo by som mohol ešte napísať, ak máte nejaký typ, pokojne sa ozvite. Dúfam, že vám nováčikom niečo tieto riadky poradili a ak by ste niečomu nerozumeli, som kedykoľvek ochotný zadarmo poradiť komukoľvek. Stačí len napísať.