Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Krimi
  • Fantasy

Obľúbené filmy (10)

Americká krása

Americká krása (1999)

Americká krása - kapitola zo života znudeného manžela, ktorý prežíva osobnú krízu, čím vlastne reprezentuje morálny úpadok istej skupiny ľudí (nie len v Amerike) ... a hľadá krásu. Na druhej strane existuje aj iná krása, nájdená najskôr iným predstaviteľom. Spôsob, akým film spracoval túto filozofiu je bravúrny. Scenáristicky je to neskutočne dobre napísaný skvost.

Fontána

Fontána (2006)

Film mimo zabehaných schém a je to vlastne jedna veľká meditácia - majstrovsky spracovaná. Poézia myšlienok, dosť času na skúmanie podstaty vlastného ja. Audiovizuálne spracovanie úžasné. Aronofsky triumfuje.

2001: Vesmírna odysea

2001: Vesmírna odysea (1968)

Kolos v kinematografii. Rozťahanosť deja nemusí vyhovovať každému. Film pri ktorom som sa - napriek dĺžke - vôbec nenudil. Jeden z najlepších filmov, aké som videl.

Amélia z Montmartru

Amélia z Montmartru (2001)

Film dozrel vo mne až po viacerých projekciách a dozrel na ultimátne hodnotenie. Čo mňa očarilo a oslovilo je ohromný zmysel pre detail - pozitívny vzťah k maličkostiam, ktoré sú krásne a celková štylizácia prostredia a postáv. Ale to je len časť z toho, čo vykúzlil režisér v celom snímku. A to ešte nespomínam geniálny soundtrack, ktorý násobí umeleckú hodnotu filmu. (A tak nie smrť Lady Di, ale každodenné maličkosti robia život zaujímavým *kontext nájdete vo filme).

Truman Show

Truman Show (1998)

Excelentný scenár, excelentný režisér a všetko okolo toho (herci, hudba, kamera ...) = Truman Show. Tento film nám okrem iného pripomína, ako sme obmedzení a čím všetkým nás svet môže klamať. Istým spôsobom mi rozšíril periférne videnie skutočností...a zasiahol veľmi citlivo a kultivovane. Hudobná zložka filmu úchvatná. Jeden z najlepších filmov 90. rokov aj s Americkou krásou, Matrixom.

Osvietenie

Osvietenie (1980)

Kubrick a jeho univerzálna obratnosť, tentokrát v žánri thriller/horror. Niet čo dodávať, pretože ako celok aj v detailoch ide o puntičkársky geniálne dielo. Od diváka sa vyžaduje trpezlivosť, nerozptýlenosť a istá dávka emocionálneho odstupu, ktorý je u Kubricka typický.

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Psycho-emocionálna jazda akú môže pripraviť iba D. Lynch. Pevne verím, že ide o Lynchove reflexie z praktík skazeného šoubiznisu (nie len Hollywoodu). Nepochopíte to, ale zažijete.

Osada

Osada (2004)

Village nie je horor, to je len obal. Vnútro je však krásne a ukazuje do hlbín nás všetkých. Film určený pre ľudí vyslovene nastavených na náladu a jemné nuansy režiséra. Majstrovský soundtrack.

Cesta do fantázie

Cesta do fantázie (2001)

"Jedine deti vedia, čo hľadajú" - Exupéry. Aj Miyazaki to vie :)

Vtedy na Západe

Vtedy na Západe (1968)

Perfektný, atmosferický, nostalgický western pri ktorom som sa chcel vrátiť do "tých" čias. Leone je génius. Jeden z najlepších filmov.